Érdekelnek könyvek a következőkről. Ajánlanátok? Bibliát, Koránt meg hasonló alapkönyveket kérlek mellőzetek. Inkább tudományosan érdekelne a dolog. - ateizmus/agnoszticizmus - buddhizmus - kereszténység - hinduizmus - az iszlám - más vallások
Az ateizmusról Richard Dawkins Isteni téveszme c. könyve egy amolyan összefoglaló alapmű.
A kereszténységgel kapcsolatban mit értesz az alatt, hogy tudományosan? Történészi szemmel? Ha igen, akkor pontosan mi érdekel? Ki volt valójában Jézus? Vagy kinek gondolták Jézust a legkorábbi keresztények? Vagy az idők folyamán hogyan változott az elképzelés Jézusról? Angol nyelven egy kisebb könyvtárnyi szakirodalom van erről, magyarul már kevesebb. Angolul Bart Ehrman könyvei a tartoznak a legnépszerűbbek közé, szakszerű, tudományos, de közérthető. Magyarul Vermes Géza könyveit tudom ajánlani, A zsidó Jézus, illetve A kereszténység kezdetei.
„A zsidó Jézus”
Ha létezett is (talán, nagyon talán), akkor sem lehetett zsidó, lásd például Iosephus Flavius Galileáról írt feljegyzéseit, de a (modern) történészek többsége is egyetért, indulj el pl I. Aristoboulosz nyomdokain.
Dawkins elég gyengus. Ha ateista filozófia, akkor inkább ténylegesen filozófusok műveit érdemes nézni, pl. Bertrand Russell, Camus, Sartre (bár ezek nem könnyű olvasmányok. (Dawkins kb. egy "aktivista", az a szint, mintha én írnék izgalmas-bulváros stílusban molekuláris genetikáról).
A felsorolt vallásokról meg attól függ, mi érdekel.
Én abszolút javaslom Mircea Eliade Szent és profán című művét, ez inkább antropológusi megközelítés és nem csak egy vallásról szól. Ő tényleg nagy koponya volt és egyetemen is több megközelítésben, témában alapmű.
A szórakoztató Biblia - Léo Taxil
Konkrétan a Biblia hibái vannak sorra véve.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!