Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Valláskritika » Nem vallásosként ti hogyan...

Nem vallásosként ti hogyan hivatkoztok magatokra?

Figyelt kérdés

Kedves ateisták,agnosztikusok,agnosztikus ateisták,nem vallásosok,szekularisták,humanisták...

Minek szoktátok vallani magatokat egy beszélgetésben?

Leginkább a vallásos oladalon látom (tudom,hogy nem mindegyikükre igaz),hogy mindenkit akinek az életében egy vallás se játszik fontos szerepet leateistázzák,szitokszóként és antiteistának tozítva használják a kifejezést eltérítve a kérdést a vallások és az egyházak történelméről és jelenéröl az istenhit kérdésére,és a nehezen cáfolható/bizonyítható istenérvekre.

Szerintem a megoldás erre a problémára az lehetne,hogy minél többen akiknek elég hasonló a hozzáállásuk a vallásokhoz/egyházakhoz ugyan annak vallják magukat és lehetőleg nem a férrevezető ateista kifejezést használják,akkor szerintem az egészségesebb útra terelheti a közbeszédet a témában.

Mi a véleményetek erről a gondolatmenetről?

Milyen kifejezéseket kellene használni és miért?

-Ha lehetséges vallásosként mérsékelten szóljatok hozzá vagy ha mégis ne túl indulatosan.

2022. okt. 11. 22:50
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
100%

Képzelj egy szektát, ahol görögdinnyének vannak öltözve az emberek. Egyik váratalan napon a strandon oda gurul hozzád egy hatalmas jelmezes dinnye és számonkéri tőled, hogy te pontosan milyen gyümölcs is vagy...

Gondolkodtál már rajta?:P

2022. okt. 12. 00:03
 2/27 Darkmoon80 ***** válasza:
100%
Én tökéletesen megfelelőnek tartom az ateista szót a világnézetemre, talán kiegészítve az agnosztikussal, mivel nem hiszek isten/istenek létezésében, de bizonyítottság hiányában nem is állítom azt, hogy biztosan nincsenek.
2022. okt. 12. 01:00
 3/27 anonim ***** válasza:
87%
Én pl erősen vallásosan, mondhatni szektaban nőttem fel. Aztán kiléptem, szerettem volna saját tapasztalatokat szerezni. Azóta gyakorlatilag nem létezik vallás, amiben tudnék hinni, mert mind tartalmaz olyat, amit nem tudok értelmesen kezelni, de azt sem tudom cáfolni, hogy nem létezik egy felsőbb rendű entitás , isten, ha úgy tetszik, ami valamiképp befolyással van a mi kis életünkre. De ezt inkább amolyan alig hiszem, de azért nem zárom ki formában. Szóval kettessel kb egyetértek, de engem zavar az ateista szó egy kicsit ebben az értelemben . De erre szerintem nincs létező szó sem :D Így mégis az ateista szó, ami leginkább jellemez.
2022. okt. 12. 01:37
 4/27 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Én ateista vagyok és nagy ívben nem érdekel ha a keresztények ezt szitokszónak használják. A világnézetem nagyjából megfelel annak, amit Darkmoon80 írt, de az agnoszticizmus nálam is az ateizmushoz tartozik, mondhatjuk esetleg puha ateizmusnak (Dawkinstól lopva).
2022. okt. 12. 08:20
 5/27 anonim ***** válasza:
100%

Ateista vagyok

29/F

2022. okt. 12. 10:06
 6/27 anonim ***** válasza:
9%
Az agnoszticizmus a lusták ateizmusa. :)
2022. okt. 12. 10:06
 7/27 Darkmoon80 ***** válasza:
87%

Miért?

Van bizonyítékod arra, hogy semmilyen isten sem létezik, vagy esetleg egy csak egy bizonyítatlan (a hittel azonos kategóriába tartozó és éppúgy erősen megkérdőjelezhető) álláspontot képviselsz "nem lustán"?

2022. okt. 12. 10:44
 8/27 anonim ***** válasza:
30%
Fundamentalista ortodox ateista vagyok.
2022. okt. 12. 10:54
 9/27 anonim ***** válasza:
71%

Engem ez az egész csak annyiban érdekel, hogy a hitet betegségnek tartom, hiedelemnek is, vagy doxazmának is mondhatnám.

Ha talán meggondolod, hogy mondjuk ezer vallásból legjobb esetben is csak egy lehetne valós, mivel egymást kizárják, akkor világos, hogy a többi 999 kizárásos alapon nem lehet igaz, így nyilvánvaló, hogy hívőik őrültek, hogy minden bizonyíték nélkül az életüket teszik fel a semmire, annyi a különbség, hogy én azt az egyet is ide sorolom.

Magamról nincs mit gondoljak ebből kifolyólag, egyszerűen a hitet, mint módszert ostobaságnak tartom, bármi is a tárgya.

Felőlem hívhatják bárminek, ateizmusnak, szkepticizmusnak, agnoszticizmusnak, egyre megy, az összes istenhitet képzelgés kategóriába sorolom és értelmetlennek tartom.

2022. okt. 12. 11:07
 10/27 anonim ***** válasza:
10%

7

Az agnoszticizmus tulajdonképp az álláspont nélküliség, amikor még annyi fáradságot sem veszel magadon, hogy levoksolj.

Egyébként egy sorozatból vettem ezt az idézetet. Szerintem találó.

2022. okt. 12. 11:08
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!