Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Aki olvasta a Harry Potter...

Aki olvasta a Harry Potter könyveket, hogyan tarthatja jónak a filmeket?

Figyelt kérdés

Nem vagyok "bezzeg-a-könyv" típus, de szerintem a Harry Potter filmek kifejezetten rosszak lettek. Az első kettőn érzem igazán a könyvek hangulatát, stílusát, de a harmadiktól... Vicc az egész. A szereplők jellemétől kezdve a humoron át a világfelépítésig annyi mindent elrontottak, hogy rossz nézni. Azt se nagyon értem, hogy akik nem olvasták a könyveket, hogyan értik egyáltalán a cselekményt? Pláne azt nem, hogy aki állítólag odavan a könyvekért, mit lát a filmekben.

Félreértés ne essék, nem is az zavar, amit kihagytak vagy amin kicsit változtattak, mert filmen máshogy működik jól. Hanem hogy ami benne van, az rossz, sokszor nem méltó a HP világához, és hamisan festi le a lényeget.

Ti mit gondoltok? Szeretitek a filmeket? Ha igen, miért?

2023. aug. 22. 18:36
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
88%

Én világéletemben rajongtam a filmekért, kiskorom óta, de sohasem kifejezetten a megfilmesítés tetszett, hiszen nyilván tudtam, hogy elég gagyin vannak ábrázolva a karakterek stb.

Nekem mindig az ötlet tetszett, az alapok, a világ maga:D Ráadásul, valljuk be, kevés fantasy filmsorozat van, ami tényleg igényes módon van megcsinálva (igényesség alatt nem arról beszélek, hogy mennyire élethűek a karakterek vagy a szituációk). Bár, ha valakinek vannak ajánlásai, örömmel fogadnám őket üzenetben!

Most pedig, 21 évesen elkezdtem olvasni a könyvsorozatot - igaz, nagyon lassan haladok vele, mert ezer más dolgom is van, de nagyon élvezem! A legnagyobb nehézségem a karakterek elképzelése, mert nem akarom a könyveket a filmekhez hasonlítani semmilyen tekintetben sem.

2023. aug. 22. 18:55
 2/13 anonim ***** válasza:
80%

Ugyan én csak próbáltam olvasni a könyveket (a film után), és a filmeket elsősorban a hangulatukért szeretem, nem a történetért (az másodlagos), de nem tetszett az eredeti, pl. az író stílusa, illetve mivel a történet sosem fogott meg annyira, így kicsit bukásra voltak nálam ítélve a könyvek.

Szerintem jobb hogy az író ötleteit így kiválogatták mások, mert részleges olvasás és hallomás után elég "felemás" az egész, főleg ilyen utólagos megjegyzésekkel hogy mindenki is homár és más egyértelmű politikai üzenetek, amikből a filmekben kicsit visszavettek, vagy átcsoportosítottak (pl. Ron jelenetei közül sokat Hermionénak, hogy meglegyen az erős női karakter :D).

Ugyanezt tartom egyébként a kedvenc könyvsorozatomról is, amit szintén a világa miatt szeretek elsősorban, a Vajákról. Ott is csak néhány könyv jó, de az összes könyvnél jobbak a PC játékok (ezt úgy mondom, hogy megvettem és olvastam a könyveket, de idővel csalódtam bennük).

2023. aug. 22. 19:21
 3/13 anonim ***** válasza:
71%

Szerintem pont a hangulat az, amit jól hoznak a filmek. De a szereplők közül sokat elszúrtak szerintem. HP szüleinek az egész generációja sokkal öregebbnek tűnik mint ahogy én elképzeltem őket. A szülei meg nem huszon-harminc évesen haltak meg? Minek ötvenes színészekre osztották a szerepet? De Lupin, Sirius is sokkal idősebb mint ahogy a fejemben éltek. Meg mai szemmel sokszor a frizurák borzalmasak, pláne Fred és George nem értem miért kapott olyan lúzer frizurát. Viszont a 3 főszereplő meg Malfoy, Hagrid, Luna, McGalagony, Umbridge és még sokan nagyon el lettek találva cserébe. A zene, a Roxfort és környéke teljesen átadják nekem a könyvek hangulatát.

A férjem pl azt kifogásolja hogy a 3. résztől nem talárban járnak a hétköznapokban. Engem ilyesmik soha nem zavartak, fel sem tűnt. Ami engem legjobban zavart, hogy a 6-ban teljesen elsumákolták a legtöbb merengős részt. Pedig azok a legjobbak. Csináltak volna inkább abból is két filmet.

2023. aug. 22. 20:23
 4/13 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a film sem volt rossz,de sok minden ki volt hagyva belőlük

A negyedik résztől lehetett volna mindegyik kétrészes mint a hetedik.

2023. aug. 22. 21:22
 5/13 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat, mindenkinek zöld pipát nyomtam. :)

3-as: A mugli ruhák engem is borzasztóan zavartak. :)) (pláne, hogy egy cikkben azt olvastam, a harmadik rész rendezője, Alfonso Cuarón azért akart ilyen ruhákat, hogy a gyerekszínészeknek kényelmes legyen... oké)

A hangulathoz nekem alap kellene legyen az, hogy nem másítják meg a világot, szereplőket. De a zene és a Roxfort maga elég hangulatos. És egyes színészeket is jól eltaláltak. (Igen, Lily és James kb. 20 évesen haltak meg, Piton, Sirius, Lupin 30-35 közöttiek a könyvekben. De talán ez a legkisebb hiba.)

6. filmben kb. csak szerelmi nyűglődés volt sajnos...

2023. aug. 22. 21:43
 6/13 anonim ***** válasza:
86%

A harmadik rész nagyon kilóg a többi közül szerintem, az borzasztó összecsapott több szempontból.

Kiragadtak néhány fontos jelenetet, átvezetésnek meg beb*szták a fúriafüzet, hogy érezd az idő múlását. Pedig egyébként az az egyik kedvenc részem a könyvekből.

Egyébként adaptációt tudni kell külön kezelni a könyvektől, én így tudom szeretni a filmeket is. Szerintem jól megállja a helyét magában, annak ellenére is, hogy sok minden kimaradt.

De a talárok hiánya engem is zavart. :-D

Nekem pl sokszor össze is folyik, hogy mi volt a könyvben és mi a filmben, mert egységként él bennem a világ. Szerintem ez a jó adaptáció ismérve, hogy megkapod ugyanazt a hangulatot, még ha nem is ugyanazt a történetet.

Párom pl. nem olvasta a könyveket, néha így belekérdez random dolgokba, hogy ez vagy az miért volt. És olyankor el kell gondolkodnom, hogy ő mit nem tud, amit én igen, hiszen nekem természetes az előzetes tudás, az a generáció vagyok, aki a könyvekkel nőtt fel.

2023. aug. 23. 13:22
 7/13 anonim ***** válasza:
86%
NEM szeretem a filmeket - vagyis külön kezelem. Semmi köze a könyvekhez kb.
2023. aug. 23. 20:00
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Én azért tartom jónak a filmeket is, mert helyükön kezelem őket, elvonatkoztatok a könyvektől - nekem a színészek, a zene, a látvány ad annyit, hogy ne legyen nagy baj hogy kimaradt pár dolog - elvégre akit bővebben érdekel, az úgyis el fogja olvasni a könyveket.
2023. aug. 29. 23:51
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

"A férjem pl azt kifogásolja hogy a 3. résztől nem talárban járnak a hétköznapokban."

Ez engem is zavart, a későbbiekben is. Végig úgy képzeltem, hogy a varázslók egyáltalán nem járnak "mugli" ruhában, hanem csak talárban: a felnőttek és a gyerekek is. Még Hermione vagy Harry esetében elmegy, de Ron és az aranyvérű Weasley-család...?

2023. aug. 30. 14:55
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

9, Ez tényleg így van többnyire, max. ha be akarnak olvadni, akkor nem.

Az első rész elején benne is van (ez ugye a filmből teljesen kimaradt), hogy Dursley egész nap dühöng a fura ruhás "bolondokon", mikor a varázslók az utcára tódulnak a Voldi legyőzése feletti örömükben.

2023. aug. 30. 15:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!