Mennyi esélyt láttok arra, hogy kiadják a könyvem az alábbiak esetén?
1.
Tömören írok, csak annyit, amennyi szükséges, ezért nem látok benne többet 120 oldalnál. Tartalmilag viszont több feleslegesen elnyújtott könyvvel egyenértékű. Ehhez büszkén ragaszkodom, bár tudom, hogy a kiadóknak is megvan a maguk elképzelése marketing szempontból.
2.
A közösségi média jelenlétem kimerül YouTube kommentekben. Nincs követő táborom, vagy különösebb végzettségem. A stratégiám az lenne, hogy releváns, ismert személyek tetszését nyerem el, s az ő követőik töredékeiből szerzek első olvasókat.
A könyvet filozófia kategóriában szánnám értékesítésre, de a logikai következtetéseken túl rengeteg pszichológiai ismeretet is tartalmaz, amit lehetőség szerint szakemberrel hitelesíttetnék, pontosíttatnék. Ismerve elismert személyek műveit, tartalmait (valamint a közgondolkodást) magabiztosan állíthatom, hogy az írásomnak van létjogosultsága a polcokon. Nem egy sokadik közhelygyűjteményről van szó, valójában szembemegyek alaphiedelmekkel (ami ugye kétélű eladási szempontból). Önmagukban helyenként fellelhetőek ezek a cáfolatok, de ahogy csokorba foglalom őket, és ahogy OCD-s alapossággal zárom be a kiskapukat, kifogásokat, az garantáltan egyedi. Mégis érdekelne, kívülről hogy viszonyul ehhez egy kiadásban jártas személy, vagy egy releváns könyvfogyasztó. Hiszen írhatok én bármit, ha nem fordítanak rám figyelmet a felszín hiányosságai miatt. Plusz a zenei világban is tapasztalható, hogy a könnyen emészthető a mainstream.
Az olyan hozzászólásokat kérem mellőzni, miszerint egy autodidakta ne ossza az észt, mert csak laikus lehet!
Semennyit.
Illetve, mindkét terület olyan, amelyből népszerű, divatos témában keresett lehet "amatőr" szerző is, ha eléggé belemerül és van tapasztalata, tudása.
Ám egyrészt úgy értem, nem ilyen témákról szeretnél írni. Másrészt, pont ezen területeken még az ezzel foglalkozó, komoly szakemberek is évtizedes nagyságrendű belefektetett munkát kell maguknak tudjanak ahhoz, hogy komolyan vegyék őket.
A kérdésedből - számomra - az jön át, hogy ez a háttér is hiányzik, és a kérdéshez hozzáállásod is olyan, hogy végül azt mondom: semmi esélyed.
Önjelölt zsenikkel tele vannak szerkesztőségekben a fiókok (és a papírkosarak).
Magánkiadásban meg tudod jelentetni, ha van rá 500 000 – 1 500 000 Ft-od.
De ott is lesz konkurenciád, mert más, hasonló gondolkozók is ezt az utat szokták választani, ha rászánják magukat. De eladni nemigen fogsz a könyvedből.
Tudod miért? Hallottál ezekről? Olvastál ilyeneket? Nem?
Nos, más sem. A te könyved is így fog járni.
(Lehet lepontozni.)
Őszintén és kendőzetlenül?
Ez az öntelt s*ggfej hanghordozás csak nagyon keveseknek jött be, és nekik sem állt jól. Ha megjelenik a könyvedben, az szerintem bukó.
Egyébként a kérdésre nem adható rendes válasz, mert kB semmi konkrétumot nem mondtál a könyvről. Az elolvashattuk, milyen jónak gondolod magad meg az írásodat, ami ha meg is bukik, az a felszínes és igénytelen tömeg hibája lesz.
Én inkább arra fogadnék, hogy max magánban tudod kiadatni.
+1 poén: "mennyi esélyt láttok arra hogy kiadják a könyvem?" VS "magabiztosan állíthatom, hogy az írásomnak van létjogosultsága a polcokon"
Akkor most melyik áll fenn?
"Önmagukban helyenként fellelhetőek ezek a cáfolatok, de ahogy csokorba foglalom őket, és ahogy OCD-s alapossággal zárom be a kiskapukat, kifogásokat, az garantáltan egyedi."
:)))
Nem vagy túl olvasott, se tájékozott semmilyen témában, ha szerinted létezik még az egyedi. Tökmindegy, mit írsz, megírták azt előtted sokan, és a hogyan is elég valószínű.
Egyébként nem írtál semmi konkrétumot a könyvről, csak magadat fényezted hosszú, modoros mondatokon keresztül. Ez a stílus nem jön be túl sok embernek, és ez nem attól függ, hogy laikus vagy-e vagy sem...
Nem látok rá esélyt.
Csakhogy legyen egy kis kontextus a hozzászólásom mellé, eddig három könyvemet adta ki egy angol, nevesebbnek számító kiadó (éppen ezért a magyar helyzetet ilyen téren nem ismerem túlságosan jól, legfeljebb általánosan fogalmazhatok), és mivel több szakmabelivel is szoktam beszélgetni, ezért egészen jól rálátok a témára.
Az egyszerűség kedvéért pontokra szedem, hogy miért tartom esélytelennek a dolgot.
1. A kérdésedben gyakorlatilag semmit sem írtál a könyvedről. Ejtettél néhány nagyon tág és homályos utalást a témájáról, de semmi konkrétat, semmi olyat, ami bárki érdeklődését felkeltené. Egy kiadó, de még egy ügynök is, az első bekezdés után már tovább se olvasná ezt a kérdést, hiszen nem a könyvedről írsz, hanem magadról. Amennyiben a könyvednek nincs érdemi módon köze ahhoz, aki te vagy (például amerikai őslakosként írsz az amerikai őslakosokat érintő problémákról), akkor senkit nem érdekelsz.
2. Szintén nagyon aggasztó dolog, hogy elképesztően arrogáns stílusban írtál. Nyilván nem ismerlek és nem olvastam tőled semmit, de amilyen öntelt módon fogalmaztál, már csak emiatt se nyúlnék semmihez, amit te írtál. Nálad sokkal intelligensebb és műveltebb emberek sokkal nagyobb hagyatékkal nem tanusítanak közel sem ilyen önteltséget (ami hozzáteszem a művészi világban különösen taszító tulajdonság).
3. Számtalan valódi filozófus és pszichológus foglalkozik írással, akiknek nem kell egy külső forrástól való megerősítés és hitelesítés. Ennek tudatában olyan hatást keltesz, mint aki egy olyan témában szeretne okoskodni, amihez nem is ért. Nincs meg a kellő szakmabeli a háttér, mert a "érdekel a téma" itt nagyon kevés.
4. Mivel számtalan valódi filózus és pszichológus publikálta a gondolatait valamilyen módon az elmúlt évezredek alatt, ezért garantálom, hogy különösebben új gondolattal te sem álltál elő. Egy ismerősöm mondta, hogy nem lehet már új gondolatokkal, történetekkel előállni, hanem a meglévőkön kell alkalmazni a mi egyedi világlátásunkat és csavarjainkat.
5. Nagyon naiv elképzelés részedről az, hogy majd idegen emberek fognak neked olvasókat szerezni, hiszen ez csak kettő esetben történhet meg: ha jól megfizeted őket vagy ha teljesen odáig vannak a munkádért. Az első módszer tiszteségtelen, a második módszer bizonytalan. A publikálás elsősorban a kiadó dolga, éppen ezért csak olyan könyvekkel foglalkoznak, amiket jól lehet reklámozni és amiket egy széles olvasókörnek el lehet adni.
Aztán ki tudja, lehet, hogy sikeresen ki tudod adatni a könyvedet és talán még olvasóid is lesznek. Biztosan nem tudhatja senki és amilyen pocsék könyveket láttam már könyvesboltok polcain, meg se lepődnék a dolgon.
1-es:
Nem foglak lepontozni, hiszen a véleményed kértem, és ez esetben nincs helytelen válasz.
2-es:
Nem írtam lekezelően minden más könyvről. Azokról a könyvekről írtam, amikre illik a leírásom, hogy viszonyítsam hozzá a sajátomat. Attól, hogy ti nem ismertek, én mint fogyasztó rálátok, hogy tartalmilag hiánycikk-e a készülő művem (más kérdés a piaci szempont). Magabiztosan állok hozzá, mert tudom, hogy adott kérdésekben magasan képzett emberek is stagnálóan torzítanak, míg én hideg racionális módon közelítően meg azokat (nyilván nekem is megvannak a saját torzításaim). Nem tekintem magam műveltségben felettük állónak, viszont rálátok dolgokra, amikre ők nem akarnak, vagy csak nem tartják előnyösnek kinyilvánítani.
3-as:
Mint már írtam, tartalmilag látom a létjogosultságát, mint intellektuális értéknek.
4-es:
De én ezt a kérdést nem is a kiadónak szántam, valamint szándékosan nem tértem ki mélyebben a témájára. Jellemeztem a könyvet és picit magam, amit lehet fenntartásokkal kezelni, de én az ezen jellemzők megléte eseténi esélyekről szándékoztam megtudni mások véleményét. Ezek a témák mindekit érintenek. Az arroganciám az általad is említett pocsék művekkel szemben szólt (amiből valljuk be, rengeteg kimegy), hogy jelezzem, ez nem egy sokadik lenne. Mint látható, ez kontraproduktívan sült el. Ha nem alkalmazunk kettősmércét, mindenkit hitelesíteni kéne, aki éppen nem a saját szakterületéről szól, tehát egy ,,valódi" filozófust is. Viszont adott jelenségnek kimerítő leírásához, nem szükséges szakmai szinten ismerni az egész tudományágat. A filozófus alapból minden lében kanál. Az ,,érdekel a téma" helyett helytállóbb lenne, az ,,ezen elmélkedések éltetnek". Lassan egy évtizede olyan ez nekem, mint másnak a Tik-Tok. És bár rengeteg dolgot önreflexió és megfigyelés útján fedeztem fel, ugyanúgy hozzáférésem van a releváns információkhoz, és természetesen használom is őket. Az új gondolatok tekintetében hasonlót állítottam. Ha keresel, fogsz találni valakit minden állításomra, aki megelőzött. Viszont ahogy összefogtam a fejezetenkénti más-más cáfolatot, és ahogy fejezeteken belül igyekszem minden kifogásra (valamint a torzítás okára és kezelésére) kitérni, azt én igenis egyedinek, kiemelkedőnek ítélem meg. Talán létezik valahol egy pontosan ugyanilyen könyv, de biztos nem olyan gyakori, mint a sablonos ezotéria maszlagok és önfejlesztő könyvek. Nézhetjük úgy, hogy a hiánya alacsony minőségre utal, de ilyen alapon minden innovációs törekvést elvethetünk. Mint írtam, a terv a kiválasztott személyek tetszésének elnyerése (tehát tényleg bízom benne), ami nem zárja ki, hogy egy ajánlásért/kritikáért fizessek is nekik. A marketing nincs ingyen. Ha őszintén tetszik nekik, csak a videót (vagy egyéb formátumú említést) fizetem meg. Na meg a könyvem olvasását! Releváns személyek alatt nem holmi influenszerekre gondoltam, akik bármit ajánlanak szponzorációért. Az felérne egy negatív reklámmal.
Ha valaki még olvassa ezeket, szeretnék az oldalszámra is valami véleményt. Az volt az elsődleges bizonytalanságom.
Másra nem reagálnék, csak az oldalszámra. Attól függ. Olvasóként (plusz azért írtam jó pár beadandó dolgozatot) azt tapasztaltam, hogy a szerkesztéstől függ. Hogy nézne ki az a 120 oldal? Mert vannak olyan 120 oldalas könyvek, amiket össze lehetne szerkeszteni 30 oldalnyira is, de vannak olyan sűrűn írtak, hogy 300 is kijönne belőle. Szóval így nehéz megítélni.
Nem oldalszám alapján szoktam könyvet venni, témától, tartalomtól függ. De kategórián belül már egy benyomást kelt az oldalszám (pl. 120 oldalas regény nem szimpatikus számomra, mert az a tapasztalatom, hogy gyenge írás - de mondjuk oktató jellegű könyveknél (pl. kutyatartásról, önismereti) 120 oldal pont megfelelő mennyiségnek tűnik, inkább legyen tömör, lényegretörő, több száz oldalt nem akarnék végigolvasni)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!