Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Angol nyelvű könyvnél most...

Angol nyelvű könyvnél most akkor szótárazzak vagy ne?

Figyelt kérdés

2023. júl. 26. 18:38
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
43%

"Jó, akkor magolj szódolgozatra, mint a suliban."

Ki beszélt ilyesmiről? Senki.

"akik tényleg jól beszélnek angolul, azok nem biztos azok, akik a remekbeszabott kisiskolás módszereket használják"

Hanem lehet, hogy szivacsagyúak. Nekik könnyű - egyelőre, de idővel az ő agyuk is lelassul majd.

"a szótárfüzetezés, ami minden egyes iskali nyelvórán kötelező elem"

Az én óráimon pl. nem kötelező, de kb. minden évfolyamon vannak, akik arra jutnak, hogy mégiscsak jobb lesz, ha lesz szótárfüzetük, mert úgy könnyebben át tudják nézni az új szavakat akár naponta többször.

"egy normál könyv elolvasásánál, főleg ha kezdő a kérdező"

Kezdők eleve nem olvasnak normál könyveket, mert alig értenek belőle pár szót.

"Egyszerű, gyakori szavakat meg egyrészt csak nem innen tanul meg (mert minek akarna annyira könyvet olvasni, aki az alapokat sem tudja), másrészt azok ismétlődnek, tehát megmaradnak."

Nem is ezek miatt jó a szótárfüzet, hanem az újabb szavak miatt, amik többször előfordulnak, tehát hasznosnak tűnnek, mégsem derül ki (elég egyértelműen) a jelentésük a második vagy harmadik szövegkörnyezetből sem.

"nem az a lényeg, hogy egyszer találkozik egy szóval és neki onnantól halála napjáig tudnia kell, hogy mit jelent a 'sycophant' vagy a 'divination'. Ha utánanéz, akkor valami fogalma lesz róla. Ha megint előkerül máshol, akkor talán lesz sejtése, de megnézheti mégegyszer."

Messze nem erről a szintről van szó.

"Sanszos, hogy nem fogja olyan gyakran látni, hogy naponta nézze és felejtse el."

Az ilyen szavakat mindenki tudja, hogy nem érdemes kiszótárazni. Amikkel viszont többször találkozott már (nem is csak az adott könyvben), azok azért elég gyanús, hogy hasznos szavak lehetnek, ezért jó ötlet lehet hosszabb távra megpróbálni elraktározni - akár szótárfüzetezés módszerével.

Ezzel együtt azt mondom, ha maga az olvasás a cél, akkor ne szótárazzon, ha a szöveg lényegét anélkül is érti, csak akkor, ha kimondottan a szókincsfejlesztés (is) cél.

2023. júl. 28. 09:13
 12/12 anonim ***** válasza:
57%

Jöttem a lepontozásért :)

Én anno ezer éve az első 2-3 angol nyelven olvasott könyvemet végigszótáraztam és kiírtam a szavakat, mert nekem úgy jobban megmarad, ha leírom. Ez adott egy nagyon stabil alapot, amivel egy átlagos, modern regényt már megértettem és csak ritkán kellett szótárhoz nyúlnom.

Szakszöveg esetén, ha kicsit is bizonytalan vagyok, a mai napig szótárazok, mert nem mindegy, hogy idd ki a bilit vagy vidd ki a bilit :)

(Egyébként nem lebutított regény volt az elsőm, hanem soron következő Harry Potter kötet, középfokú nyelvtudással fogtam neki.)

Kérdező, alapvetően te tudod, hogy mit olvasol és te látod, hogy mire van szükséged.

Ahogy a többiek is írják, el lehet jutni arra a szintre, hogy szövegkörnyezetből kikövetkeztesd a szó jelentését, így nem kell megtörnöd az olvasásélményt szótárazással.

A értelmezőszótár akkor hasznos, ha a szó definíciója nem csak még több kérdést vet fel a fejedben :) Ez is egy szint, amire el kell jutni. Előny, hogy e-könyv olvasóknál lassan alapszolgáltatás.

2023. júl. 29. 06:19
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!