Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan kezdjem el megírni a...

Hogyan kezdjem el megírni a könyvemet?

Figyelt kérdés
Hat éve írok az interneten könyveket, és ez idő alatt számtalan alkalommal fordult már elő hogy nem találtam a szavakat. Valahányszor eszembe jut egy könyv ötlet, leblokkolok és képtelen vagyok megírni az első részét. Pedig nekem mindig az első két rész a legfontosabb. Ha az jó lesz, akkor a többit is simán megírom igényesre. Most életem legjobb könyv ötlete pattant ki a fejemből, de minden szavam elillan amikor leszeretnék ülni megírni. Megvannak a vázlatok, az egész történet forgatókönyve, és az első két rész alapvázlata, mégsem megy. Mit kéne csinálnom ezzel? Hogyan vágjak bele úgy hogy jó is legyen?

2023. ápr. 8. 15:09
1 2
 1/20 anonim ***** válasza:
76%

“amikor leszeretnék ülni megírni. ”

Végy néhány nyelvhelyességi és helyesírás kurzust.

2023. ápr. 8. 15:11
 2/20 A kérdező kommentje:
Helyesen leírtam egy átlagos mondatot. Ha szeretnéd, küldök neked egy linket amiben megtanulhatsz olvasni, és értelmezni.
2023. ápr. 8. 15:20
 3/20 anonim ***** válasza:
100%
Helyesen: le szeretnék ülni
2023. ápr. 8. 15:44
 4/20 A kérdező kommentje:

Ezt most komolyan mondod? Nem akarok bunkó lenni, de az olyanok mint te, kajak elhiszik hogy szilveszter péntek tizenharmadikára esik. De a tied nincs helyesen leírva. A “Le” jelzőt sosem írjuk külön, ha mondatot szeretnénk írni. Valamint egyébként sem hangzik esztétikusan.

Le szeretnék menni a boltba, vagy leszeretnék menni a boltba. Mindkettő helyes, de a “Le” szót nem írjuk le külön, amikor egyben is helyes. A “Le” csak egy külön álló szó.

Például amikor megkérdezik hogy hogy akarsz menni? -LE a boltba.

2023. ápr. 8. 16:57
 5/20 anonim ***** válasza:
100%
Hanyas voltál nyelvtanból? XD
2023. ápr. 8. 17:05
 6/20 anonim ***** válasza:
100%

Akkor javaslom, hogy ellenőrizd le magadat, és csak utána oktass ki másokat!

[link]

Ha esetleg nem tudnád, akkor így kell helyesen beírni a rubrikába: le szeretnék ülni

Avagy mindegyik szót külön.

2023. ápr. 8. 17:07
 7/20 anonim ***** válasza:
100%
A 6-os válasz a kérdezőnek szólt.
2023. ápr. 8. 17:07
 8/20 anonim ***** válasza:
100%

Valóban le szeretnék ülni (a szeretnék szó beáll ilyenkor az igekötő és azon ige közé, amire az igekötő irányul; ugye nem "leszeretnél" hanem "leülni" szeretnél. Vagy mondjuk Ki akarom vinni a szemetet. Át fogok menni az úton.)

Mindegy is, a kérdésedre szerettem volna válaszolni, tehát:

Szerintem, ha nem jönnek a szavak maguktól, kezdd el úgymond "erőltetni". Hiszen ugye a múzsa nem csókolja mindig homlokon a költőt, de neked legalább az ihleted megvan. A szavak egyszerűbbek, mint az ihlet; szerintem csak próbáld először ha kell a legegyszerűbb tőmondatokban. Szóval, ha kell először a történetre fókuszálj, aztán majd egyre színesedni fog a fogalmazásod, stb, ahogy belelendülsz. Vagy gyakorolhatsz is többet; mondjuk a történetedtől teljesen független prózák írásával, adhatsz magadnak feladatokat (például ma írok 1000 szót az álmokról, vagy 500 szót egy régi emlékről, vagy ilyesmi). Gondolom szoktál olvasni, és mivel írsz is biztosan figyeled a könyveket szerkezetileg is, leírásilag, szóhasználatilag, melyik írónak mi a kliséje, ezekből is sokat lehet tanulni.

Egyébként prédikálok én itt, mikor éppen avégett ültem most le ,hogy befejezzek egy novellát... szóval csak remélem, hogy egy picit tudtam segíteni :)

Szép estét!

2023. ápr. 8. 18:57
 9/20 anonim ***** válasza:
33%

Gondolom ilyen Wattpados tini vagy.

Aki nem tudni ülni írni. :D

2023. ápr. 8. 20:23
 10/20 anonim ***** válasza:
100%

#4 Hát ez fergeteges! Ne oktass ki másokat, ha fogalmad sincs, miről beszélsz.

Nem létezik olyan, hogy "leszeretnél".

2023. ápr. 8. 20:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!