Hogyan kezdjem el megírni a könyvemet?
“amikor leszeretnék ülni megírni. ”
Végy néhány nyelvhelyességi és helyesírás kurzust.
Ezt most komolyan mondod? Nem akarok bunkó lenni, de az olyanok mint te, kajak elhiszik hogy szilveszter péntek tizenharmadikára esik. De a tied nincs helyesen leírva. A “Le” jelzőt sosem írjuk külön, ha mondatot szeretnénk írni. Valamint egyébként sem hangzik esztétikusan.
Le szeretnék menni a boltba, vagy leszeretnék menni a boltba. Mindkettő helyes, de a “Le” szót nem írjuk le külön, amikor egyben is helyes. A “Le” csak egy külön álló szó.
Például amikor megkérdezik hogy hogy akarsz menni? -LE a boltba.
Akkor javaslom, hogy ellenőrizd le magadat, és csak utána oktass ki másokat!
Ha esetleg nem tudnád, akkor így kell helyesen beírni a rubrikába: le szeretnék ülni
Avagy mindegyik szót külön.
Valóban le szeretnék ülni (a szeretnék szó beáll ilyenkor az igekötő és azon ige közé, amire az igekötő irányul; ugye nem "leszeretnél" hanem "leülni" szeretnél. Vagy mondjuk Ki akarom vinni a szemetet. Át fogok menni az úton.)
Mindegy is, a kérdésedre szerettem volna válaszolni, tehát:
Szerintem, ha nem jönnek a szavak maguktól, kezdd el úgymond "erőltetni". Hiszen ugye a múzsa nem csókolja mindig homlokon a költőt, de neked legalább az ihleted megvan. A szavak egyszerűbbek, mint az ihlet; szerintem csak próbáld először ha kell a legegyszerűbb tőmondatokban. Szóval, ha kell először a történetre fókuszálj, aztán majd egyre színesedni fog a fogalmazásod, stb, ahogy belelendülsz. Vagy gyakorolhatsz is többet; mondjuk a történetedtől teljesen független prózák írásával, adhatsz magadnak feladatokat (például ma írok 1000 szót az álmokról, vagy 500 szót egy régi emlékről, vagy ilyesmi). Gondolom szoktál olvasni, és mivel írsz is biztosan figyeled a könyveket szerkezetileg is, leírásilag, szóhasználatilag, melyik írónak mi a kliséje, ezekből is sokat lehet tanulni.
Egyébként prédikálok én itt, mikor éppen avégett ültem most le ,hogy befejezzek egy novellát... szóval csak remélem, hogy egy picit tudtam segíteni :)
Szép estét!
Gondolom ilyen Wattpados tini vagy.
Aki nem tudni ülni írni. :D
#4 Hát ez fergeteges! Ne oktass ki másokat, ha fogalmad sincs, miről beszélsz.
Nem létezik olyan, hogy "leszeretnél".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!