A magyar szépirodalommal mely műveken át kezdjek ismerkedni?
Szépirodalomban én nem olvasok magyar kortársakat, csak szakirodalomban.
Viszont érdekel, hogy miért ez a véleményed.
Mert annyira gyengék, de annyira... (Na, nem mintha a kortárs külföldi irodalom jobban állna: a németektől kezdve az oroszokon át az amerikaiakig rengeteg szakmabeli panaszkodik, hogy nem tudnak semmit sem felmutatni az elmúlt 30-40 évből. Ahogyan az egyik leghíresebb orosz kritikus mondta néhány éve: az orosz irodalom régóta halott. A németek is kétségbeesetten próbálnak valakit felkutatni, hogy bemutathassák, hogy igen, van legalább egy írónk, aki megüti a mércét, és nem jön össze nekik sem. A franciák már beletörődtek.)
Hol van ma egy Nemes Nagy Ágnes? (Nyilvánvalóan a többi legjobbat nem fogom felsorolni egyik kategóriában sem.)
Hol vannak olyan esszéisták, mint Babits, Cs. Szabó?
Hol vannak olyan regények, mint Az ellenállás melankóliája, Az ötödik pecsét, A befejezetlen mondat, a Pacsirta?
Móricz, Kosztolányi, Sánta novelláihoz foghatót hol találunk?
Márai Naplójához mi hasonlítható?
A magyar drámáról még a mindent dicsérő irodalmárok is csak lenézően tudnak nyilatkozni...
De a legnagyobb baj (baj egyáltalán) talán az (velem), hogy amikor a világirodalom legeslegjobb regényeit elolvassa az ember, akkor, legalábbis én, már csak azokhoz tud viszonyítani. Ezért szokták kezdő íróknak azt a tanácsot adni, hogy nehogy belemerüljenek a klasszikusokba, mert elmegy a kedvük, és bizony rájönnek, hogy a legnagyobbak lába nyomáig sem érnek fel. (Azért sokukat nem fenyegeti az a veszély, hogy Joyce-t (Broch-ot stb.) és társait olvassák (pláne eredeti nyelven), elég sok magyar „íróval” beszélgettem, és a túlnyomó többség bizony bottal sem nyúlna hozzájuk.)
Mint a kortárs (magyar) filmek: nincsenek rendezők, színészek, forgatókönyvírók, de öntik a selejtet rendületlenül.
Talán találsz a hozzászólásomban valami értelmeset is, és választ a kérdésedre, mert átfutva rajta, én nem találtam benne. :)
Köszi szépen a részletes véleményedet.
Viszont szerintem csak egy a baj azzal, amit leírtál, hogy te a múltban ragadtál, nem haladsz a változással. Régen az volt a stílus, amit ők képviseltek, ma teljesen más. Attól, mert ma már nincs olyan, mint Móricz, attól még nem biztos, hogy a jelen írók, költők sokkal rosszabbak lennének, csak mások. Változik a világ, így mindenki változik velük együtt.
Egy példa: régen a magyar politikusok vérüket, életüket adtál volna Magyarországért. Most ez a jelenben is megtörténne? Nem, persze, hogy nem.
Tehát ne várjuk el a mai kor írójától, hogy ugyanazt fogja hozni, mint 100-200 évvel ezelőtt. Ez egy új világ. És azért ennek a világnak is megvannak a mai sikeres szerzői.
Lehet, hogy neked a minőség Petőfinél és Móricznál van, de azért már nem abban a korban élünk.
Ne élj ennyire a múltban, mert akkor nem fogod élvezni a jelent.
Charlotte Bronte: Jane Eyre
Első körben én ezt ajánlanám. Ma a világirodalom egyik legfontosabb regényeként tartják számon.
Ernst Joseph Görlich: A fehér rabszolga
Ezt nem tudom, hogy szépirodalmi-e, de szerintem érdemes elolvasnod.
Ja, elnéztem a kérdést.
Ha magyar szépirodalmat akarsz, ajánlom Jókai Mór regényeit.
Szegény gazdagok
Egy magyar nábob
Kárpáthy Zoltán
A lőcsei fehér asszony
Névtelen vár
A fekete gyémánt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!