Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » A magyar szépirodalommal mely...

A magyar szépirodalommal mely műveken át kezdjek ismerkedni?

Figyelt kérdés
Eddig a kötelezőkön kívül egyáltalán nem vonzottak ezek a könyvek, na meg egyáltalán az olvasás... Melyik "alap"-vagy nem alap regényeket tudnátok javasolni így kezdésnek?

2023. márc. 19. 21:34
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
84%
Mit olvastál eddig? Azok közül melyikben mi tetszett?
2023. márc. 19. 21:45
 2/13 anonim ***** válasza:
0%
A gyakori olvasóitól a szépirodalom enyhén szólva távol áll, tisztelet a kivételnek (2-3 ember).
2023. márc. 19. 21:53
 3/13 anonim ***** válasza:
67%
Kortárs irodalom érdekel vagy sem?
2023. márc. 20. 07:35
 4/13 anonim ***** válasza:
33%
Utolsó, a mai magyar kortárs „irodalom” minden csak nem irodalom. Pláne nem szépirodalom.
2023. márc. 20. 08:13
 5/13 anonim ***** válasza:
100%

Szépirodalomban én nem olvasok magyar kortársakat, csak szakirodalomban.

Viszont érdekel, hogy miért ez a véleményed.

2023. márc. 20. 08:17
 6/13 anonim ***** válasza:
62%

Mert annyira gyengék, de annyira... (Na, nem mintha a kortárs külföldi irodalom jobban állna: a németektől kezdve az oroszokon át az amerikaiakig rengeteg szakmabeli panaszkodik, hogy nem tudnak semmit sem felmutatni az elmúlt 30-40 évből. Ahogyan az egyik leghíresebb orosz kritikus mondta néhány éve: az orosz irodalom régóta halott. A németek is kétségbeesetten próbálnak valakit felkutatni, hogy bemutathassák, hogy igen, van legalább egy írónk, aki megüti a mércét, és nem jön össze nekik sem. A franciák már beletörődtek.)

Hol van ma egy Nemes Nagy Ágnes? (Nyilvánvalóan a többi legjobbat nem fogom felsorolni egyik kategóriában sem.)

Hol vannak olyan esszéisták, mint Babits, Cs. Szabó?

Hol vannak olyan regények, mint Az ellenállás melankóliája, Az ötödik pecsét, A befejezetlen mondat, a Pacsirta?

Móricz, Kosztolányi, Sánta novelláihoz foghatót hol találunk?

Márai Naplójához mi hasonlítható?

A magyar drámáról még a mindent dicsérő irodalmárok is csak lenézően tudnak nyilatkozni...

De a legnagyobb baj (baj egyáltalán) talán az (velem), hogy amikor a világirodalom legeslegjobb regényeit elolvassa az ember, akkor, legalábbis én, már csak azokhoz tud viszonyítani. Ezért szokták kezdő íróknak azt a tanácsot adni, hogy nehogy belemerüljenek a klasszikusokba, mert elmegy a kedvük, és bizony rájönnek, hogy a legnagyobbak lába nyomáig sem érnek fel. (Azért sokukat nem fenyegeti az a veszély, hogy Joyce-t (Broch-ot stb.) és társait olvassák (pláne eredeti nyelven), elég sok magyar „íróval” beszélgettem, és a túlnyomó többség bizony bottal sem nyúlna hozzájuk.)

Mint a kortárs (magyar) filmek: nincsenek rendezők, színészek, forgatókönyvírók, de öntik a selejtet rendületlenül.

Talán találsz a hozzászólásomban valami értelmeset is, és választ a kérdésedre, mert átfutva rajta, én nem találtam benne. :)

2023. márc. 20. 08:54
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Köszi szépen a részletes véleményedet.

Viszont szerintem csak egy a baj azzal, amit leírtál, hogy te a múltban ragadtál, nem haladsz a változással. Régen az volt a stílus, amit ők képviseltek, ma teljesen más. Attól, mert ma már nincs olyan, mint Móricz, attól még nem biztos, hogy a jelen írók, költők sokkal rosszabbak lennének, csak mások. Változik a világ, így mindenki változik velük együtt.

Egy példa: régen a magyar politikusok vérüket, életüket adtál volna Magyarországért. Most ez a jelenben is megtörténne? Nem, persze, hogy nem.

Tehát ne várjuk el a mai kor írójától, hogy ugyanazt fogja hozni, mint 100-200 évvel ezelőtt. Ez egy új világ. És azért ennek a világnak is megvannak a mai sikeres szerzői.

Lehet, hogy neked a minőség Petőfinél és Móricznál van, de azért már nem abban a korban élünk.

Ne élj ennyire a múltban, mert akkor nem fogod élvezni a jelent.

2023. márc. 20. 09:39
 8/13 anonim ***** válasza:

Charlotte Bronte: Jane Eyre

Első körben én ezt ajánlanám. Ma a világirodalom egyik legfontosabb regényeként tartják számon.

2023. márc. 20. 09:45
 9/13 anonim ***** válasza:

Ernst Joseph Görlich: A fehér rabszolga

Ezt nem tudom, hogy szépirodalmi-e, de szerintem érdemes elolvasnod.

2023. márc. 20. 09:53
 10/13 anonim ***** válasza:

Ja, elnéztem a kérdést.

Ha magyar szépirodalmat akarsz, ajánlom Jókai Mór regényeit.

Szegény gazdagok

Egy magyar nábob

Kárpáthy Zoltán

A lőcsei fehér asszony

Névtelen vár

A fekete gyémánt

2023. márc. 20. 09:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!