Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Az iskolák ma valóban az...

Az iskolák ma valóban az olvasás ellen vannak?

Figyelt kérdés
Valóban igaz, hogy a legtöbb gyerek a kötelező olvasmányok miatt utálja meg az olvasást?

2023. jan. 10. 20:37
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
73%

Igen.

Abszolút semmit nem haladnak a korral a kötelezők. De még régen se az volt a célközönségük, amikre most rákényszerítik.

Ráadásul teljes műfajok, témák maradnak ki, ami inkább nagyobb baj. (Pl Lovecraft-ot (általában) szeretem, hiába, hogy régi, a tanárnőm nem is hallott róla)

Én pl 8.-os koromig azt hittem, hogy a könyvek vagy múlt századi unalmas irományok, vagy frisebb gyerekmesék. Fantasy, sci-fi, horror könyvben? Nem is tudtam hogy léteznek.

S végül nem is az iskola miatt tudtam, hogy vannak, hanem mert akkor volt a Szent Johanna gimi őrület nálunk, egyik osztálytársam küldött könyvletöltős oldal linket, ahol a keresőbe csak úgy heccből beírtam az akkori kedvenc filmem címét (Predator). 4 találat volt. 2 filmregény, s 2 független regény. A másodikat konkrétan 2 éjjel allatt elolvastam (400 oldal), mert végre volt valami, ami érdekelt is. Egy nyarat szenvedek végig egy ilyen hosszúságú kötelezővel, s fele annyira se emlékszek belőle évkezdésre, mint amennyire emlékszek most, 7 év elteltével a 2 első Ragadozó könyvemből.

2023. jan. 10. 21:02
 2/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem csak azért, nem is olvasnak amúgy se sokan sokat, mert annyi más inger éri öket pl: teló. Az iskolák nem hinném, hogy az olvasás ellen vannak, de tény, hogy nem nagyon segítenek megszerettetni a kölykökkel az olvasást (bár ez nem csak a tanárok hibája, mert sokszor központilag meg vannak adva a kötelezök) de azért van, hogy elég nehéz olvasmányokat adnak, pl a köszívü ember fiai 7.-ben szerintem eléggé el tudja venni a kedvét az olvasástól egy gyereknek vagy a légy jó mindhalálig, ami mondjuk pont nem olyan nehéz nyelvezetü, de elég hosszú, nyomasztó, nem olyan a téma ami úgy foglalkoztatna egy mai gyereket. Szóval van mit változtatni szerintem a kötelezökön.
2023. jan. 10. 21:04
 3/18 anonim ***** válasza:
87%

gondolod, hogy ha 12 évesen megpróbálják beadni neked az Aranyembert, akkor te azt

50 éve az volt a célja a kötelező olvasmányoknak, hogy megismertesse a nagyokat. De azóta már rájöttek az oktatásban szakértők, hogy többre mennek azzal, ha rászoktatják a gyerekeket az olvasásra és azok fiatal felnőttként-felnőttként majd maguktól elovlassák a jelentős műveket, mintha megutáltatják kiskorban az olvasást és aztán a büdös életben egy könyvet sem fognak elővenni.

Nem véletlen, hogy ahol megvan a lehetőség dönteni az olvasmány felől, ott pl kétpofára zabálják a gyerekek a Harry Pottert több ezer oldalon keresztül, és nem a Legyek Urát nyomatják, amiről egyesek valamiért azt gondolják, hogy mivel kamaszok szerepelnek benne, biztos kamaszoknak való könyv, még úgy is, hogy amúgy giylkolják benne egymást... De egyébként a Kis Herceg is ilyen, azt is tök fölösleges gyerek kezébe adni...

2023. jan. 10. 21:05
 4/18 anonim ***** válasza:
100%
* Gondolod, hogy ha 12 évesen megpróbálják beadni neked az Aranyembert, akkor te azt megismered? Tekintve, hogy nem tizenévesnek való olvasmány, az osztály nagyrésze el sem olvassa, cserébe meg is utálja Jókait.
2023. jan. 10. 21:08
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Én is gyűlöltem mindegyik kötelezőt a gimis koromig. Mind unalmas és fiús volt... De más könyveket imádtam olvasni (nekünk otthon rengeteg könyvünk van, mert anyum, apum is imádtak olvasni, több kategóriában is).

Gimiben humán tagozatos voltam, szóval töriből és magyarból plusz órákat vettem fel. A plusz magyar órákon a tanár által választott könyveket kellett olvasnunk és azok már sokkal jobban voltak a kötelezőknél.

Van kötelező, ami tetszett, felnőttként meg is értettem (pl Állatfarm, Apostol, Bűn és bűnhődés, Tóték stb), de több volt az, amit felnőttként sem tudok értékelni...

Szerintem érdemes lenne pár kötelezőt kicserélni, de a szülőktől jobban függ az olvasás szeretete. Szóval nem az iskola a hibás, hanem a szülők.

2023. jan. 10. 21:11
 6/18 anonim ***** válasza:
58%
5-ös vagyok: Azt még hozzátenném, hogy az iskolának egyáltalán nem érdeke az, hogy megismerd a világot, hogy merj álmodozni és kreatív legyél. Az iskolák pont azt szeretnék, ha tipikus munkás emberek/ fogyasztó társadalom tagja legyen a tanuló és ne merjen lázadni, ne gondolkodjon magától. Dolgozz, szülj gyereket és adózz - plusz ne éld meg a nyugdíjkort, ne legyél egészséges.
2023. jan. 10. 21:15
 7/18 anonim ***** válasza:
60%

Én pl egyik szülőmet se láttam sose olvasni. Sőt, anyám le is csesz, ha könyvet veszek, mégis alig várom, hogy új Predator vagy AvP könyv jöjjön ki.

Így felnőttként már bánom is, hogy peldás gyerek módjára az iskolai kötelezőket mind elolvastam. Netes tartalommal és zanta.tv-s videókkal is pont olyat érettségiztem volna, más meg nem fontos.

12 év alatt egy volt ami tetszett is, de az se az iskolában elvárt metafórikus értelmezéssel (Franz Kafka: Az átváltozás)

Cserébe elfecséreltem egy csomó időmet abból az időszakomból, ami a legjobb volt, s ha ne olvassa szinte minden lány nálunk a SzJG-t, lehet, hogy a mai napig nem olvasnék.

Pedig örültem volna, ha a Janos vitéz vagy a Toldi helyett valamelyik nem megfilmesített Narnia krónikái regényt vágják hozzam.

2023. jan. 10. 21:21
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

Na igen. Az aranyember... Emlékszem, amikor kiadták kötelezőnek belekezdtem, aztán kb. 10 oldalig jutottam benne. Az olvasónaplóhoz átfogalmazva lemásoltam másét, amikor meg fogalmazást kellett írni a kedvenc fejezetedről, kiválasztottam a legrövidebbet és hazudtam róla, mint a vízfolyás. Tényleg nem kiskamaszoknak való olvasmány.

Az Édes Anna viszont nagykamaszként már tetszett, pedig az pont egy olyan regény, aminek elég rossz híre van a kötelezők között. Talán az az egyetlen, ami tetszett és azon kívül talán még kettő volt, amit tényleg el is olvastam. Az irodalomoktatás szerintem úgy, ahogy van, pocsék a versmagoltatással meg a lusta tanárok által tollbamondott műelemzésekkel. Mert ugye megtanítani a diákot gondolkodni, művet elemezni túl sok munka.

A másik kedvencem az volt, mikor valamikor általános iskolában mesét kellett írni. Akinek nem valamelyik szülője talált ki valamit, az kb. mind egy kész mesét írt át vagy rajzfilm történetét írta le. 9-10 évesen még nincs azon a szinten egy gyerek, hogy koherens történetet írjon. Ebben a korban még csak másolás útján tanul, nincs igazi kreativitás. Plusz persze az osztály előtt fel kellett olvasni. Elvesztegetett idő volt, de legalább aznap a tanárnak nem kellett semmit csinálnia.

2023. jan. 10. 21:47
 9/18 anonim ***** válasza:
100%

Jesszus! Nektek mik voltak a kötelezők? Mert én a legtöbbet nagyon szerettem.

Ami tetszett:

Légy Jó mindhalálig

Tom Sawyer

Egri csillagok

Pál utcai fiúk

Rab ember fiai

Bűn és bűnhődés

Rómeó és Júlia

Ember tragédiája

Robinson Crusoe (ennek mondjuk idegesített a nyelvezete)

Ami elment:

Antigóné

Amit a felénél letettem:

Kőszívű ember fiai

Szinte bele sem kezdtem:

Iliász

2023. jan. 10. 23:42
 10/18 anonim ***** válasza:
100%

Ami még tetszett:

Lassie hazatér

Édes anna

Átváltozás

De úgy általánossagban egész sokat olvastam.

2023. jan. 10. 23:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!