Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » A Dűnét tanítják az iskolàkban?

A Dűnét tanítják az iskolàkban?

Figyelt kérdés
Ha igen, akkor milyen szinten, ha nem, akkor szerintetek miért nem?

2022. dec. 7. 08:49
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
73%

Én pélául egyiket se tenném be kötelezőnek.

A sci-fi-t szeretem, de pl a Dűne még filmben is felejthető és unalmas volt nekem, pedig a régi és az új filmet is láttam. Nem jött be ez a túlmisztifikált drogosok a jövőben dolog, főleg hogy nem is inkább a science-fiction vonal, hanem a politikai dolgok a fontosabbak benne.

2022. dec. 7. 18:04
 12/21 anonim ***** válasza:
81%
Jó, hát ha nem vágod Asimovot, van mit pótolnod:D Konkrétan a világ legtöb bkönyvet keze alól kiadó írójáról van szó, a sc-fi megteremtőjéről, a robotika három törévnyének megalkotójáról. A "nem láttam a filmet" alatt nem tudom melyikre gondolsz.
2022. dec. 7. 22:13
 13/21 anonim ***** válasza:
20%
"kötelező olvasmányok célja, hogy megszerettesse az olvasást" - ekkora csacsiságot rég olvastam. Az olvasmányok célja, hogy megismerd a magyar (és nemzetközi) szépirodalom értékeit, kimagasló műveit. A szeretethez nincs köze. Matematikát se azért tanulsz, mogy megszerzése a differenciálást. Biológiát se azért tanulsz, hogy megszeresd a béka anatómiáját.
2022. dec. 8. 06:11
 14/21 anonim ***** válasza:
52%
*hogy megszeresd
2022. dec. 8. 06:11
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

13, gondolod, hogy ha 12 évesen megpróbálják beadni neked az Aranyembert, akkor te azt megismered? Tekintve, hogy nem tizenévesnek való olvasmány, az osztály nagyrésze el sem olvasta, cserébe meg is utálta Jókait:D

50 éve igen, az volt a célja a kötelező olvasmányoknak, hogy megismertesse a nagyokat. De azóta már rájöttek az oktatásban szakértők, hogy többre mennek azzal, ha rászoktatják a gyerekeket az olvasásra és azok fiatal felnőttként-felnőttként majd maguktól elovlassák a jelentős műveket, mintha megutáltatják kiskorban az olvasást és aztán a büdös életben egy könyvet sem fognak elővenni.

Nem véletlen, hogy ahol megvan a lehetőség dönteni az olvasmány felől, ott pl kétpofára zabálják a gyerekek a Harry Pottert több ezer oldalon keresztül, és nem a Legyek Urát nyomatják, amiről egyesek valamiért azt gondolják, hogy mivel kamaszok szerepelnek benne, biztos kamaszoknak való könyv, még úgy is, hogy amúgy giylkolják benne egymást... De egyébként a Kis Herceg is ilyen, azt is tök fölösleges gyerek kezébe adni...

2022. dec. 8. 09:52
 16/21 MDaniel98 ***** válasza:
100%
A Dűne biztos, hogy nem ismertebb Asimovnál. Asimovot amúgy ha jól tudom a középiskolai irodalomkönyv legalább megemlíti, de nyilván nem foglalkoznak vele mélyebben, az irodalom-anyag így is több, mint amit normális tempóban fel lehet dolgozni.
2022. dec. 8. 11:02
 17/21 anonim ***** válasza:
1%
A sci-fi nem színvonal. Csak arra jó, ha a gyerek ilyesmit olvas,hogy könnyebben menjen neki az olvasás, és hogy esetleg emiatt más könyveket is levegyen a polcról.
2022. dec. 8. 13:29
 18/21 anonim ***** válasza:

Éppenséggel a tanterv nem tiltja meg, hogy tanítsák, csak épp nem fér bele az időbe semmi plusz. A Dűne sem.

Papírforma szerint a mindenféle kötelező olvasmányok arra valók, hogy a gyerek gyakorolja az olvasást és különböző értékeket, eszméket ismerjen meg általa. Bármilyen jó könyv a Dűne, utóbbira pont amiatt nem alkalmas, ami miatt a legtöbb kötelező olvasmány sem: bonyolult és eredendően nem gyerekeknek szól. Ilyen szempontból nem is baj, hogy nem kötelező.

(Más kérdés, hogy a kötelező olvasmányok listája ugyan ez okokból kb azóta reformra szorul, hogy létezik a modern gyermek- és ifjúsági irodalom.)

2022. dec. 10. 20:27
 19/21 anonim ***** válasza:

én nem értem ezt az Asimov mániát.

beleolvastam az alapítványba, de kb 150 oldal után hagytam is, engem nem fogott meg.

2022. dec. 11. 20:42
 20/21 anonim ***** válasza:

19, az Alapítványnak se eleje, se vége, valójában az olvasmányos élvezeti értéke csak ey kicsivel magasabb a Dűnéénél.

De javaslom a Kétévszázados embert. Ami egyébként filmben is zseniális (kétszáz éves ember, Robin Williams főszereplésével)

2022. dec. 12. 00:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!