A Dűnét tanítják az iskolàkban?
Én pélául egyiket se tenném be kötelezőnek.
A sci-fi-t szeretem, de pl a Dűne még filmben is felejthető és unalmas volt nekem, pedig a régi és az új filmet is láttam. Nem jött be ez a túlmisztifikált drogosok a jövőben dolog, főleg hogy nem is inkább a science-fiction vonal, hanem a politikai dolgok a fontosabbak benne.
13, gondolod, hogy ha 12 évesen megpróbálják beadni neked az Aranyembert, akkor te azt megismered? Tekintve, hogy nem tizenévesnek való olvasmány, az osztály nagyrésze el sem olvasta, cserébe meg is utálta Jókait:D
50 éve igen, az volt a célja a kötelező olvasmányoknak, hogy megismertesse a nagyokat. De azóta már rájöttek az oktatásban szakértők, hogy többre mennek azzal, ha rászoktatják a gyerekeket az olvasásra és azok fiatal felnőttként-felnőttként majd maguktól elovlassák a jelentős műveket, mintha megutáltatják kiskorban az olvasást és aztán a büdös életben egy könyvet sem fognak elővenni.
Nem véletlen, hogy ahol megvan a lehetőség dönteni az olvasmány felől, ott pl kétpofára zabálják a gyerekek a Harry Pottert több ezer oldalon keresztül, és nem a Legyek Urát nyomatják, amiről egyesek valamiért azt gondolják, hogy mivel kamaszok szerepelnek benne, biztos kamaszoknak való könyv, még úgy is, hogy amúgy giylkolják benne egymást... De egyébként a Kis Herceg is ilyen, azt is tök fölösleges gyerek kezébe adni...
Éppenséggel a tanterv nem tiltja meg, hogy tanítsák, csak épp nem fér bele az időbe semmi plusz. A Dűne sem.
Papírforma szerint a mindenféle kötelező olvasmányok arra valók, hogy a gyerek gyakorolja az olvasást és különböző értékeket, eszméket ismerjen meg általa. Bármilyen jó könyv a Dűne, utóbbira pont amiatt nem alkalmas, ami miatt a legtöbb kötelező olvasmány sem: bonyolult és eredendően nem gyerekeknek szól. Ilyen szempontból nem is baj, hogy nem kötelező.
(Más kérdés, hogy a kötelező olvasmányok listája ugyan ez okokból kb azóta reformra szorul, hogy létezik a modern gyermek- és ifjúsági irodalom.)
én nem értem ezt az Asimov mániát.
beleolvastam az alapítványba, de kb 150 oldal után hagytam is, engem nem fogott meg.
19, az Alapítványnak se eleje, se vége, valójában az olvasmányos élvezeti értéke csak ey kicsivel magasabb a Dűnéénél.
De javaslom a Kétévszázados embert. Ami egyébként filmben is zseniális (kétszáz éves ember, Robin Williams főszereplésével)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!