Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Hogyan kritizálnátok egy...

LeonScottKennedy kérdése:

Hogyan kritizálnátok egy borzalmas kéziratot?

Figyelt kérdés

Szóval, éppen bétázok egy kéziratot, és ez valami végtelenül borzalmas, giccses, klisés, kiszámítható, és teljes őszinteséggel, egyetlen homokszemnyi egyediség sincs benne.

Nem akarom már visszautasítani, mert néhány napja dolgozom vele, és elég furcsán jönne le. Kétszáz oldalas, már befejeztem a teljes kézirat kijavítását - minden helyesírási, központozási hibájával és formai / stilisztikai hibájával együttvéve, illetve írtam megannyi észrevételt, szabályt és tanácsot hozzá. Viszont magát az elemzést még nem írtam meg. És őszintén, nem tudom, hogy hogyan írjam meg. Nem azért, mert nem tudom, hogyan kell - írtam már eleget -, de ez egy olyan eset, ahol a teljes őszinteség egyenlő lenne a féktelen bunkósággal. Legalábbis könnyen jöhetne le úgy. Az még haggyán, hogy a helyesírás gyenge volt, a vesszőket valószínűleg tippszerűen használta, illetve egyes alapvető szabályokkal sem volt tisztában párbeszédekre vonatkozóan.

De a történet elképesztően unalmas, kiszámítható, giccses, valamiféle lázálma lehetett, vagy nem tudom. A karakterek majdnem egészen ugyanazt a (szerzői) hangot használják. Van néhány kivétel, de a legátlagosabb sztereotípiákon jobbra nem érdemes számítani. A történet tulajdonképpen egy Disney mese; ez jött le a szinopszis elolvasásából, amire a szerző tagadta azt, és azt állította, hogy ez egy ifjúsági regény. Az elolvasása után ez abszolút egy - rendkívül szegényes - Disney mese. Ezt ifjúsági regénynek nevezni olyan, mint egy Stephen King könyvet tinirománcnak.

Ez a szerző egyébként 26 éves, és azt állította, hogy már "rengeteget" írt korábban, ami méginkább nehezebbé teszi a reakciómat erre. Mert ha ez egy jóval fiatalabb szerző első kézirata lenne, tudnám, hogyan reagáljak, erre viszont nem tudom. Hogyan mondjam el neki, hogy ez nem felel meg egy ifjúsági regénynek, mert minden motívumában mesés műfajra utal, anélkül, hogy megsértsem? Hogyan kritizáljam ezt a borzalmas kéziratot, anélkül, hogy bunkónak tűnjek egy 26 éves lány számára, aki elvileg már sokat írt, de ez sajnos szinte egyáltalán nem látszik meg ezen?

2022. okt. 28. 00:22
 1/9 anonim ***** válasza:
24%

“ Az még haggyán, hogy a helyesírás gyenge volt…”

“haggyán” ???

És te korrigálsz helyesírást?!

A nyelvi szinted, stílusod, szókincsed szegényes.

Te ítéled meg mások írásait?

Egek!

2022. okt. 28. 03:59
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Pfuha, nem vagy könnyű helyzetben. Egyszer én is bétáztam egy ilyesmit, az is egy csoda volt, csak minden mondatott húztam volna át legszívesebben.

Én ekkor azt tettem, hogy távolságtartó maradtam. Pl elmondtam, hogy ez a rész azért nem jó mert:

-Nem viszi előre a cselekményt

-Giccses

-Más könyvekben gyakran olvastam hasonlót.

Ne írd le, hogy ez hiba, írd le, hogy ha ezt te írnád, miért változtatnád meg. Sőt, én azt is oda írtam, hogy mire változtatnám. Nem konkrétan, hogy ezt és ezt írd bele, de pl mondok egy példát.

"A karaktert megmentette egy medvétő egy helyi vadász aki felsegítette és hazafele, a több órás út alatt beszélgettek." Mármint konkrétan azt írta le a könyvben, hogy beszélgettek, ha jól emlékszem azt is beletette, hogy "mindenféléről". (Eddig a pontig a cselekmény mesélése rendesen haladt, le voltak írva a párbeszédek stb).

Én erre pl ezt írtam:

-Lényegtelen, hogy az út több óra hazafele, ráadásként ezt neked ki kell töltened valahogy

-Nem látjuk a karakterek első reakcióit egymásra

-Nem tudjuk, hogy néz ki a vadász, továbbá semmilyen egyéb körülménnyel nincs tisztában az olvasó

-A ritmika az előző részekhez képest, ezzel a résszel, teljesen felborul, ugyanis eddig minden le volt írva és zavaró/fura, hogy hirtelen ilyen nagy ugrásokat teszünk fontos pontoknál, indok nélkül

-Nem tudjuk miről beszéltek a karakterek a több órás út során. Ne írd le azt, hogy mindenféléről. Alapszabály, ne mond, mutasd. Tehát mutasd meg nekünk, hogy miről beszéltek, párbeszéd formájában. Az nem baj ha nem akarsz több száz oldalt csak ezzel a párbeszéddel kitenni, de egy részét meg kell mutatni az olvasónak.

2022. okt. 28. 06:15
 3/9 anonim ***** válasza:
37%
Pedig az első válaszolónak teljesn igaza van, hiába pontozzátok le. Értem én, hogy a vakok közt a félszemű is király lehet, de ettől még ez elég amatőr szint, amit és ahogyan a kérdező ír. Szakmaiatlan.
2022. okt. 28. 07:27
 4/9 anonim ***** válasza:
33%

Mi a baj a disney mesékkel? Illetve az ifjúsági regényeknek elég sok változata van.

Szerintem nem kell Puzsér Herbertet majmolnia mindenkinek. Tudom nagy divat kritikust játszani (főleg film, sorozat meg könyv terén manapság), mint abban a South park részben, amikor mindenki ételkritikusnak képzelte magát. De ez egy niche dolog. Benne vagytok egy megmondóember buborékban és azt hiszitek ez a stílus mindenkinél menő.

Szerintem szimplán meséld el neki, hogy mi nem tetszik rajta. Felesleges túldramatizálni. Főleg akkor, ha nem is jön be neked az írása.

2022. okt. 28. 08:26
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ, és ugyan hasznos válasz, és van benne sok igazság, a probléma nálam inkább az, hogy hogyan álljak hozzá, nem az, hogy mit mondjak. De mint mondtam, mint az egyetlen normális válasz eddig, elismerésem.

Nem is állítottam, hogy szakember vagyok. Bétázok, nem lektorálok vagy szerkesztek. Tudod, a bétázás az, amit mindennapi emberek végeznek laikus szinten. Ha még nem hallottál erről, semmi gond, de mielőtt ítélkezel, azért érdemes utána nézni az ismeretlen szavaknak. Ha szakember lennék, minden bizonnyal nem GYIK-on keresném emberek véleményét, ha bizonytalan vagyok valamivel kapcsolatban... ;)

Semmi baj a Disney mesékkel, hanem inkább azzal van, hogy a szerző eltökélten állította, hogy ez nem mese, miután a szinopszis alapján leírtam neki a korai gondolataimat róla. Úgy tűnt, mintha megsértettem volna, pedig én a történet alapján teljesen biztos voltam abban, hogy egy gyerekmesét írt, és írtam is neki, hogy becsülendő, és eszerint fogom értékelni (nem figyelembe venni a mesés elemeket, kliséket), ezt ő rossz néven vette. Így, hogy ne sértsem meg, figyelembe kellene vennem ezeket az elemeket is, de ha leírom, mi a gond, megint oda lyukadunk ki, hogy ez nem egy érett történet. Talán így érthetőbb a probléma. A megmondóember buborékkal kapcsolatban pedig annyit, hogy én is mindig bétáztatom a korai irományaimat, és nagy figyelmet fektetek a kritikákra. Illetve olvastam már annyi könyvet, és bétáztam már annyi kéziratot, hogy laikusként legyen fogalmam arról, mit és hogyan érdemes kritizálni. Ez most pont egy olyan eset, ahol bizonytalan vagyok a reakcióval.

2022. okt. 28. 12:51
 6/9 anonim ***** válasza:
60%
Szerintem legyél őszinte. A felszopás és a lelkének simogatása nem a te dolgod, arra ott vannak a barátnői meg a családja. Az csak a minőség rovására megy, ha azért nem mondod meg neki az igazat, mert megsértődik tőle.
2022. okt. 28. 14:53
 7/9 anonim ***** válasza:

“ csak minden mondatott”

Tárgyrag 2 t-vel?!

Meg “haggyán”?!

És ti korrigáltok???

Jessza!

2022. nov. 22. 07:05
 8/9 anonim ***** válasza:

“ érdemes utána nézni az ismeretlen szavaknak.”

Helyesen: utánanézni.

A “haggyán” nem ismeretlen szó, hanem brutálisan hibásan leírt szó.

Veled nem az a baj, hogy nem vagy szakember, hanem az, hogy alapszinten nem tudsz helyesen írni, a nyelvérzéked a nulla felé konvergál, de annál nagyobb önbizalommal veszed a bátorságot, hogy korrigáld másnak a helyesírását, sőt, az írását elemezd, sommás véleményt alkoss róla.

Vak vezet világtalant.

2022. nov. 22. 07:17
 9/9 A kérdező kommentje:

#7 #8

"Tárgyrag 2 t-vel?!"

Nyilvánvaló elírás a részéről, ilyesmibe belekötni kicsinyes. De azért gondolom rendesen elélvezkedtél rajta.

2022. nov. 23. 06:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!