Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mennyire zavar téged, mint...

Mennyire zavar téged, mint olvasót, ha nem tudod egyből, hogy néz ki a főszereplő a regényben?

Figyelt kérdés

Elsősorban felnőtt regényekre értem, és inkább spekulatív fikció, esetleg thriller-kalandregény-akció irányban, tehát olyan helyen, ahol ha tudjuk, hogy emberi fajú lényről van szó, nem befolyásolja különösebben a cselekményt a kinézet.

Mennyire gond nektek, ha mondjuk csak pár fejezettel később, vagy épp a regényben elszórva tudjátok meg az olyan részleteket, mint hajszín, szemszín, magasság, pontos életkor?

2022. szept. 23. 11:19
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:

10-es, teljesen egyetértek azzal, amit írsz.

Persze, az én írásomra nem tudtok így véleményt mondani, és abszolút csak általánosságban értettem a kérdést, mert erősnek tűnt a szerkesztő részéről, hogy "így kellene" csinálni, mármint, hogy ennél többet felsorolni már az elején.

Ahogy írtam is, azért adok képet már az első fejezetekben (aránylag a fejezet elején) a szereplő(k) kinézetéről, és ahogy a japános példádban említed, épp úgy tettem én is az egyik esetben (itt a helyszín Kanada, és amerikai őslakos az illető. Ez ugyan nem olyan ritka, mint egy japán Magyarországon, de a társadalmi megítélése más, mert ők ott a helyi kisebbség).

Már régebben felvetődött egyszer ez a téma nálam, akkor azt vettem észre, hogy 3 emberből legfeljebb 1-nek számít annyira a kinézet, hogy már az elején ennél pontosabbat akar. Ismeretségi körömben ezeknél még észrevettem, hogy az illetők (nagyrészt, de persze nem kizárólagosan) inkább YA-kat és/vagy felnőtt romantikust olvasnak. Ezeknél a zsánereknél sokszor azért nagyobb is a hangsúly a kinézeten.

Itt is azt látom, hogy a többségnek azért nem olyan fontos már az elején mindent tudni a kinézetről, így akkor talán a szerkesztő ezen tanácsát nem fogadom meg.

Köszönöm a válaszokat!

2022. szept. 23. 22:41
 12/13 anonim ***** válasza:

Érdekes kérdés! Szerintem az kifejezetten irritáló, és amatőrségre vall, mikor egy szereplő megjelenésénél hosszan, tételesen fel van sorolva, hogy hogy néz ki.

Ugyanakkor zavaró az is, ha nem tudunk meg időben alapvető információkat sem a karakterről. És akkor jön az, amit már valaki említett, hogy az olvasó a kevés megkapott információból elképzeli valahogy a szereplőt, aztán kellemetlen meglepetésként éri, hogy mondjuk nem is átlagos barna haja van a szereplőnek, hanem hirtelenszőke, és hasonlók.

Közeli E/3-ban alkalmazott karakterleíráshoz esetleg olvasd el a George R. R. Martintól a Királyok csatája prológusát, szerintem kiváló példa arra, hogy hogy is lehet ezt jól csinálni.

2022. szept. 23. 23:11
 13/13 anonim ***** válasza:
100%

Valamennyire zavarna. Nem kell nagyon részletesen, az egyik kedvenc íróm pl Leslie Lawrence, és több tucat könyv elolvasása után is csak annyit ír le a főszereplő külsejéről, hogy magas, robosztus, és "kefe hajú". És ennyi elég is. De akkor nem egy 160 centis 50 kilós embert képzelek el hozzá legalább.

De azt sem szeretem mikor az utolsó szeplőig leírnak valakit.

2022. okt. 16. 16:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!