Egy fiatal sem olvas már klasszikus könyveket?
Aki klasszikusokat olvas, azok nagy része nem a gyakorin lóg.
Hogy lenne már kuka? Az irodalomtörténetben ott a helyük, és rengetegen szeretik, olvassák őket. Fiatalok is, nézz szét pl. a Molyon. Ezt nem lehet így leszűkíteni, hogy "jaj, egy fiatal sem olvas már klasszikusokat, szépirodalmat...", mert ez nem igaz. Van, aki olvas, de van, aki nem, mert egyszerűen nem neki való, nem tudja befogadni a szöveget. Nem feltétlenül azért, mert hülye, hanem rengeteg oka lehet, pl. nincs annyi ideje, amennyit érdemes erre szánni, nem érett meg / nincs szüksége rá. Ja, és szerintem nincsenek edukálva a fiatalok a klasszikus szövegekre, mert sz.r az oktatás. És igen, van, akinek jól olvasni is meg kell tanulni, mert egyszerűen nem olyan személyiség, akinek ez könnyen megy.
Van, aki ponyvát (is) olvas, de mit számít az? Az olvasás már jó ideje nem csak és kizárólag művelődésre szolgált, hanem szórakoztatásra is. Sok mára már klasszikus is ilyen, Shakespeare, Stoker, M. Shelley, Austen, Doyle, A.C., sőt Jókai is!
Amúgy... én szórakoztató irodalmon nőttem fel, sokáig párhuzamosan olvastam a szépirodalommal, mára maradt az utóbbi. Ha nincsenek modern lányregények vagy a könnyed "fantasyk", akkor nem biztos, hogy eljutok a klasszikusokig, vagy nem így. Nem beszélve arról, hogy segítettek "túlélni" a tinikorom. Szóval igen... az olvasás kedves dolog. Ne csináljunk belőle mércét.
(És mindezt úgy írtam, hogy egy kicsit azért már "sznob" vagyok.:))
Nem kuka, de nem is olyan népszerű szerintem.
Én fiatalabbként is utáltam ezeket a könyveket. Unalmasak, lassúak, más korban, környezetben játszódnak.
Ehhez képest egy mai könyv, még ha történelmi is, sokkal könnyebben olvashatóbb, szórakoztatóbb.
Nekem. De különben olvasson mindenki, amit szeretne.
19
Az irodalom valóban bővelkedik unalmas darabokkal, de kijelenteni, hogy minden, amit 100 éve írtak, unalmas, az végtelen korlátoltságra vall.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!