Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Egy fiatal sem olvas már...

Egy fiatal sem olvas már klasszikus könyveket?

Figyelt kérdés
Valahányszor könyves kérdéseket látok kiírva, mindig az ilyen Szent Johanna Gimi, vámpíros, BDSM szexes, meg ilyesmi könyvekről van kérdés. A mai fiatalok már nem olvasnak egyáltalán Gárdonyit, Mikszáthot, Shakespeare-t, Fekete Istvánt és efféléket? Én imádtam ezeket gyerek- és tinikoromban, ma már kuka az összes?
2022. ápr. 30. 18:54
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
Mi az a pont, amitől valami klasszikus és mi az, amitől még nem az?
2022. máj. 5. 18:55
 12/22 anonim ***** válasza:
54%
Talán a "klasszikus" helyett jobb lenne a "szépirodalom" szót használni.
2022. máj. 5. 18:58
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Aki klasszikusokat olvas, azok nagy része nem a gyakorin lóg.

Hogy lenne már kuka? Az irodalomtörténetben ott a helyük, és rengetegen szeretik, olvassák őket. Fiatalok is, nézz szét pl. a Molyon. Ezt nem lehet így leszűkíteni, hogy "jaj, egy fiatal sem olvas már klasszikusokat, szépirodalmat...", mert ez nem igaz. Van, aki olvas, de van, aki nem, mert egyszerűen nem neki való, nem tudja befogadni a szöveget. Nem feltétlenül azért, mert hülye, hanem rengeteg oka lehet, pl. nincs annyi ideje, amennyit érdemes erre szánni, nem érett meg / nincs szüksége rá. Ja, és szerintem nincsenek edukálva a fiatalok a klasszikus szövegekre, mert sz.r az oktatás. És igen, van, akinek jól olvasni is meg kell tanulni, mert egyszerűen nem olyan személyiség, akinek ez könnyen megy.

Van, aki ponyvát (is) olvas, de mit számít az? Az olvasás már jó ideje nem csak és kizárólag művelődésre szolgált, hanem szórakoztatásra is. Sok mára már klasszikus is ilyen, Shakespeare, Stoker, M. Shelley, Austen, Doyle, A.C., sőt Jókai is!

Amúgy... én szórakoztató irodalmon nőttem fel, sokáig párhuzamosan olvastam a szépirodalommal, mára maradt az utóbbi. Ha nincsenek modern lányregények vagy a könnyed "fantasyk", akkor nem biztos, hogy eljutok a klasszikusokig, vagy nem így. Nem beszélve arról, hogy segítettek "túlélni" a tinikorom. Szóval igen... az olvasás kedves dolog. Ne csináljunk belőle mércét.

(És mindezt úgy írtam, hogy egy kicsit azért már "sznob" vagyok.:))

2022. máj. 11. 05:55
 14/22 anonim ***** válasza:
100%

Nem kuka, de nem is olyan népszerű szerintem.

Én fiatalabbként is utáltam ezeket a könyveket. Unalmasak, lassúak, más korban, környezetben játszódnak.

Ehhez képest egy mai könyv, még ha történelmi is, sokkal könnyebben olvashatóbb, szórakoztatóbb.

Nekem. De különben olvasson mindenki, amit szeretne.

2022. máj. 16. 13:55
 15/22 anonim ***** válasza:
76%
Én a régi nyelvezet miatt sosem szerettem ezeket. Kényelmetlen olvasni és kiszakít, meg kell állni sokszor mert nem értem, mit olvasok. Shakespeare, Odüsszeia stb. Lovecraftot szoktam, az már határeset pont.
2022. máj. 16. 13:59
 16/22 anonim ***** válasza:
87%
Én olvasok elèg sok klasszikusot meg úgy kábé mindent.13/L
2022. jún. 7. 21:15
 17/22 anonim ***** válasza:
39%
Én szinte csak klasszikusokat olvasok :). Jane Eyre, Jane Austen életmű, Távol a világ zajától, Elfújta a szél, Tövismadarak, Agatha Christie nagy regényei a kedvenceim, a Manderley ház asszonyával együtt :).
2022. aug. 14. 10:00
 18/22 anonim ***** válasza:
91%
Miért zavar az téged, ha valakinek más az ízlése ? Én fiatalon rengeteg klasszikust olvastam, de nem lettem gazdagabb tőlük. A kortárs irodalom miatt szerettem meg igazán a könyveket. Ha művelődni akarok, akkor veszek lexikont, ismeretterjesztő irodalmat stb. Kikapcsolódni pedig hadd olvassak már olyat, amit élvezek is. Márpedig én nem élvezem a több száz oldalas nyavalygást, szenvedést, stb. Munka, iskola után szerintem jogos, ha nem mindenki vágyik realista, komoly művekre minden nap, hanem kikapcsolódásra vágyik. Én személy szerint többre is tartom mondjuk a HP-t, mint Dosztojevszkij vagy Gárdonyi írásait. Mert azokkal ellentétben a HP el tudja terelni a figyelmemet az életem gondjairól, nem pedig még jobban lehangol. Nem attól lesz valaki művelt, hogy csak Orwellt, Puskint, Fekete Istvánt, stb. olvas. Dokumentumfilmekből is lehet eleget tanulni. Mindenki hadd olvasson olyasmit, amit élvez. Én eltörölném a kötelező olvasmányokat is. Csak megutáltatják a könyveket a legtöbb emberrel.
2022. szept. 20. 13:44
 19/22 anonim ***** válasza:
63%
34 éves nő vagyok. 12 évesen kiolvastam a Gyűrűk Urát. Sosem volt gondom a klasszikusok nyelvezetével. Őszintén bevallom, sosem tudtam igazán szeretni ezeket. A mai könyveket olvasom szívesebben. Nem érdekel mi volt 100 éve, unalmasak. A jelen és a jövő köti le a figyelmemet. Nem érzem magam kevesebbnek, mert a Jelenkor, XXI. század a kedvenc kiadóim, nem pedig mondjuk az Európa Diákkönyvtár.
2022. szept. 20. 13:50
 20/22 anonim ***** válasza:
53%

19

Az irodalom valóban bővelkedik unalmas darabokkal, de kijelenteni, hogy minden, amit 100 éve írtak, unalmas, az végtelen korlátoltságra vall.

2022. szept. 20. 13:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!