Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Egy fiatal sem olvas már...

Egy fiatal sem olvas már klasszikus könyveket?

Figyelt kérdés
Valahányszor könyves kérdéseket látok kiírva, mindig az ilyen Szent Johanna Gimi, vámpíros, BDSM szexes, meg ilyesmi könyvekről van kérdés. A mai fiatalok már nem olvasnak egyáltalán Gárdonyit, Mikszáthot, Shakespeare-t, Fekete Istvánt és efféléket? Én imádtam ezeket gyerek- és tinikoromban, ma már kuka az összes?
2022. ápr. 30. 18:54
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
100%

A vámpíros könyvek közt is vannak klasszikusok, mint Bram Stoker vagy Anne Rice.

Az idő telik és a klasszikusok listája bővül. Meg persze az ízlések is változnak.

De biztosan van olyan is, aki ezeket a könyveket szereti. Ma már nagyobb a választék és nincs cenzúra sem.

2022. ápr. 30. 18:58
 2/22 anonim ***** válasza:
87%
Milyen kérdést lehet feltenni a klasszikusokról ami még nem volt ezerszer kitárgyalva?
2022. ápr. 30. 19:02
 3/22 anonim ***** válasza:
100%
Néha Lovecraft-ról is vannak kérdések pl.
2022. ápr. 30. 20:07
 4/22 anonim ***** válasza:
81%

Mert aki Lovecraft-ot olvas, az milyen kérdést írjon ki ide szerinted?

A mostani fiatalokat instant elfogja az undor, ahányszor egy olyan nevet látnak egy könyvön, akiről az iskolában tanulni kellett.

Én konkrétan 8.-os koromig azt hittem, hogy MINDEN könyv 100 éves unalmas hülyeség, köszönhetően a kötelezőknek, meg annak, hogy másról még csak szó sem esett. (Mit meg nem adtam volna, ha kistiniként valaki csak úgy hozzám vágta volna a tényt, hogy a Narnia króniáiból van 7 könyv. Pedig azok se mai darabok.) S akkor is úgy jött a megvilágosodás, hogy beírtam az akkori kedvenc filmem címét csak úgy hülyeségből egy kalózkönyves oldalra, amit az egyik osztálytársam küldött. S volt vagy 4 találat. Egy 400 oldalas könyvet (Predator: A vadászok szigete) 2 éjszaka alatt elolvastam.

Amúgy meg szerinted egy tini miért olvasson valami 100-150 éves regényt az akkori problémákról, mikor van mai könyv a mai problémákról? (SzJG - tinik problémái).

2022. ápr. 30. 20:15
 5/22 anonim ***** válasza:
100%
Olvasson mindenki azt ami tetszik neki, ennyi a titok.
2022. ápr. 30. 22:55
 6/22 anonim ***** válasza:
100%

A klasszikusok java nem gyerekeknek vagy tiniknek íródott, hanem felnőtteknek, a korabeli témák és problémák köré, archaikus szövegezéssel.

Szerintem örülni kell annak, ha egy fiatal magától olvas, pláne ha amit olvas nem valami káros szemét.

2022. máj. 1. 12:21
 7/22 anonim ***** válasza:
87%

Én imádom a klasszikus irodalmat, de Gárdonyi, Mikszáth és Fekete István számomra a pont tömény unalom megtestesítői Jókai Mórral és Móra Ferenccel karöltve...

Ha már magyar irodalom, akkor inkább Kosztolányi, Karinthy, Márai, Móricz, Krúdy vagy Szerb Antal.

21N

2022. máj. 2. 09:30
 8/22 anonim ***** válasza:
77%
Többnyire nem, de azért elvétve vannak kivételek, én is egy kivétel vagyok. Most Platónt olvasok. 25/F
2022. máj. 2. 14:44
 9/22 anonim ***** válasza:
100%

Hát, én félig-meddig.

Fekete Istvántól olvastam sokat (most itt kifejezetten azt mondom, ami nem kötelező, tehát önként), és őt szerettem is. Kb. 7-8 évesen a Bogáncs az egyik kedvencem volt, de a többi állattörténetet is szerettem (Kele, Lutra). A kötelezők közül a Vukot imádtam, a Tüskevárat nem annyira, a Téli berek szenvedés volt.

Erik Kästnertől a Két Lotti kötelező volt, imádtam. Úgyhogy elolvastam a Repülő osztályt és az Emil és a detektíveket, amiket szintén nagyon szerettem. Kb. 9 évesen.

10-11 évesen volt egy időszakom, amikor inkább felnőtteknek szóló könyveket olvastam. Egy nyáron elolvastam vagy 15 könyvet. Amikre emlékszem, és "klasszikusnak" számítanak, az a 22-es csapdája, a Száll a kakukk fészkére, a Goriot apó (ez mintha később kötelező is lett volna, de ekkor még biztosan nem), Vadkacsa és Nóra Ibsentől, stb.

Shakespeare a mai napig az egyik kedvencem, bár igazság szerint leginkább a királydrámáit szeretem. A Hamlet nekem az etalon. Egyébként nekem van egy olyan hobbim, hogy amilyen idegen nyelvet beszélek, azon eredetiben szeretem a műveket olvasni. Így Shakespeare-t angolul, a németeket németül (nekünk ez kötelező is volt a német nemzetiségi iskolában), és spanyolul a spanyolokat (Pl. Száz év magány és társai).

Amit NEM szerettem és el sem tudtam olvasni: Egri csillagok. Brrrr. Nem tudom, miért. Jókait sem szerettem én sem, ezeket én untam.

De Kosztolányi, Örkény, Móricz... őket szerettem és szeretem a mai napig felnőttként.

2022. máj. 2. 21:13
 10/22 anonim ***** válasza:
100%

Szinte csak klasszikusokat olvasok.Dosztojevszkij az egyik nagy kedvencem.Nem írok ki kérdést a könyvekről amiket olvastam,mert nincs kérdésem,ha más véleménye érdekel róla,akkor a Molyon vagy a Goodreadsen olvasom el a kommenteket. Sok klasszikus nem tiniknek íródott pl: Szabó Magdát nagyon untam gimiben most meg magamtól olvasok tőle,és imádom.Dosztojevszkij,Csehov,Tolsztoj,Szerb Antal,Kosztolányi,Csáth Géza stb...dettó.

22/N

2022. máj. 2. 22:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!