Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Ha nem tudok/akarok novellát...

Ha nem tudok/akarok novellát írni, akkor tényleg soha nem lesz belőlem író?

Figyelt kérdés

Sok helyen ecsetelik a novellaírás fontosságát, én viszont nem érzek késztetést rá, hogy csináljam. Próbálkozok vele, de szinte csak elveszem a saját kedvemet.

A probléma nem technikai, hanem hogy ha elég érdekes számomra egy téma, akkor általában addig járatom rajta az agyam, addig szövöm tudattalanul a cselekményt/világépítést, hogy az már nem fér bele egy novella terjedelmébe. Ha mégis erőltetem, akkor azt érzem, hogy lehetőséget hagyok ki vele, hogy nem regénynek írom meg.

Valószínűleg nem vagyok jó "író-alapanyag", mert nem tudok csak úgy nekiülni, hogy nosza, találjak ki egy történetet, inkább csak a sztorik találnak meg, sokszor apránként.

Mit kéne tennem? Erőltessem ettől, és hátha változik? Vagy eleve ezzel ellehetetlenítem a saját idézőjeles írói karrierem?

2022. jan. 12. 18:46
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Így novellaíró nem lesz belőled. Regényíró még lehetsz.
2022. jan. 12. 19:53
 2/11 A kérdező kommentje:
Több helyen is emlegetik, hogy ha valaki nem ér el helyezéseket novellapályázatokon, akkor a könyvkiadók nem veszik komolyan a regényének kéziratát sem (ezért el se olvassák).
2022. jan. 13. 15:32
 3/11 anonim ***** válasza:
65%
Nem azon múlik. Nem a novellaíró pályázat helyezéseidet nyújtod be a kiadónak, hanem a kéziratot. Ha elég jó, válaszolnak.
2022. jan. 13. 15:48
 4/11 anonim ***** válasza:
Nem lesz népszerű a véleményem, de nekem ez azt sugallja, rugalmatlan vagy. Az meg nem feltétlenül előny a könyves bizniszben.
2022. jan. 14. 15:39
 5/11 A kérdező kommentje:

3: Több helyen épp azt írják, hogy el se olvassák a kéziratot, ha a nekik küldött levél nem győzi meg őket - többek között a már elért eredményekkel.

4: Teljesen jogos, amit írsz. Én nem iparos szinten írok, hanem csak vannak ötleteim, amiket meg akarok valósítani. Nem is célkitűzésem, hogy mindenből kanyarítani tudjak egy történetet. Ez más művészeti ágaknál teljesen alap, de itt akkor ennyire esélytelen ezzel (hagyományos módon) kiadatni a regényeimet? Ennyivel többet számít, hogy valaki bármikor tud rittyenteni egy irományt, még ha nem is újító, minthogy mondjuk jó, eredeti története legyen?

2022. jan. 14. 17:47
 6/11 anonim ***** válasza:

4es vagyok.

A könyvkiadás egy üzlet, és mint ilyen, egyetlen dolog a célja: a pénz. Nem invesztálnak újítókba, mert az nem biztos hogy nyereséges. Nézd csak meg, 100 Danielle Steel regény van, mind egyforma. Mert a szokásost már megvették, akkor olyan íróval kell szerződni, aki a szokásost le tudja tenni az asztalra.

Nagyon kevés kiadó szereti az újító és eredeti dolgokat. Ők jellemzően kis kiadók, kis vevőkörrel.

Szóval ja, sajnos ennyivel többet számít, hogy a szerző utasításra megírja az (x+1)-edik mainstream fost, minthogy legyen valami új és eredeti a palettán.

2022. jan. 14. 18:45
 7/11 anonim ***** válasza:
Mondjuk szerintem simán megér egy próbát csomó kiadónak elküldeni a könyved max nem lesz belőle semmi.
2022. jan. 17. 17:42
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem azért is írják/írhatják hogy fontos a novella írás, mert aki egy 15 oldalas történetet sem tud megfelelően felépíteni, az ne kezdjen bele egy 300 oldalasba.

Egyébként novellát írni tényleg nem egyszerű, nagyon jól kell felépíteni, időzíteni, hangulatot keleteni, hogy jó legyen. Nagyon nehéz kevesebb mint 15 oldalban olyan élményt átadni ami magával ragadja az olvasót, és még talán gondolkodnivalót is ad az embereknek. Ami még nehezebb, hogy nem szabad elkalandozni, ragaszkodni kell a feszes tempóhoz, nem lehetnek oldalas tájleírások (de mégis ugyan azt a hatást el kell érni néhány mondattal), és a szereplőknek is elég érdekesnek kell lenniük hogy egy ilyen gyorstempójú történetet elvigyenek a hátukon.

De ha ezeket az akadályokat leküzdöd, akkor tényleg jó gyakorlás. Sokat segít hogy jól pörögjön a történet, hogy egy harcjelenetet is le tudj írni jól, mindössze néhány mondatban, hogy tudj hangulatot teremteni néhány szóval.

Szerintem érdemes kipróbálni. Nem kell komplex történetekre gondolni, irhatsz akármiről. Ha épp sétálsz haza a buszmegállóból, és eszedbe jut hogy kéne venni sajtot is a pogácsához amit otthon sütni akarsz, már meg is van az alapja egy novellának. Ebből elindulhatsz egy elvont irányba, elkalandozhatsz a gondolataidban, de akár este is lehet, és egy horrorisztikus történet is lehet, vagy akár fantasy mert útközben látsz egy boszorkányt repülni a Spar felé. Sci-fi is lehet, mert az alatt a 15 perc alatt amíg mész a boltba, simán lehet egy robot invázió, és kifejtheted hogyan jutsz el sajtért egy apokalipszis alatt.

De a lehetőségek száma végtelen. Átváltoztathatnak macskává, vagy össze is futhatsz egy régi ismerőssel, és felidézheted a közös gyermekkori emlékeiteket.

De nyilván ha nem szereted, nem kell erőltetni. Nincs egy bevett mód, hogy hyogan válj jó íróvá, mindenkinek máshogy megy.

Szóval nem szükséges novellákat írnod ahoz hogy jó író legyél, de az sem igaz ha sok novellát írsz jó író leszel.

Egyébként az iskolában mindenkitől kérnék fogalmazást, ha mást nem évelőt éretséginél.

Már azt is lehet novellává alakítani ha ügyes vagy.

Sok sikert

2022. jan. 17. 18:49
 9/11 anonim ***** válasza:
8:nagyon vicces példákat írtál🤣
2022. jan. 17. 20:56
 10/11 A kérdező kommentje:

7: Igen, ez így van. Már pár helyre elküldtem, ahová zsáner szerint beillik a kiadói arculatba, de nem kaptam választ sajnos.

8: Amit írsz, az így is van, csak épp nem témába vágó. Épp ezért írtam, hogy nem technikai a probléma. Képes vagyok novellát írni, nem azzal van a gond, hogy ne tudnám végigvinni a dramaturgiai ívet vagy hasonló. Vannak is novelláim, de szó szerint az összes csak pályázatokra született (egyelőre csak kettő zárult, ott nem értem el helyezést). Viszont mivel semmi kedvem nincs a megírásukhoz, így úgy érzem, a végeredmény nem is hozza azt a maximumot, amit egy regény esetében, ahol már régóta megvan az alapötlet, meg tudok csillogtatni.

Egyszerűen én nem akarok boltba menésekről vagy bármikről kierőszakolt történetet írni, mert nem ez a célom. Épp ez a lényeg. Nekem sok évig érlelődtek történetek a fejemben, amik a magam szórakoztatására születtek, és részletesen kiépítettem őket. Egészen későn jött az ötlet, hogy mi lenne, ha meg is írnám őket. Sokat foglalkoztam írástechnikával, hogy az olvasók számára élvezhetően tudjam őket előadni. Az eddigi bétáimtól pozitív visszajelzést kaptam, a történetet pedig mind eredetinek találták. Szóval erre irányult a kérdés. De azért köszönöm!

2022. jan. 17. 21:08
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!