Mit jelent, mikor azt írják egy könyvre, hogy “túlírt”?
Leírás a regényekben, azaz hogy néz ki a túlírt szöveg?
Túlírás az, amikor sorokon, bekezdéseken, akár oldalakon keresztül is csak jönnek, jönnek a mondatok, de nem történik semmi érdekes. A szerző jellemzően egy olyan mozdulatsort mutat be gondos aprólékossággal, amit érdemes lenne egy az egyben kihúzni a regényből, de lehet, hogy egy szereplő kinézetét vagy jellemét mutatja be, esetleg a gondolatait közvetíti.
Bővebben: [link]
(Nem szubjektív.)
Leiner Laurás kritikákat olvastál? :)
Amikor 10-20 oldalon elmondhatná a szerző, de 500-ig meg sem áll.
3 most legutóbb konkrétan nem az ő könyvénél olvastam, de valóban talán az IOV-nál (?) ott is panaszolták.
Jókait én sem szeretem. Tényleg kit érdekel már az a hülye hajó meg folyó 10 oldalon keresztül?
De èn arra gondoltam, hogy szubjektív, hogy pl (ha már Leiner Laura) az már nekem is fájt, hogy az anyukájával kapcsolatos dolgokat teljesen random időkben beszúrta 10 oldalakban, holott amúgy épp semmi keresnivalója nem volt ott annak és csak a cselekményt lassította. De mi van, ha valaki, aki tényleg átélt hasonlót annak ez értékes és érdekes? Akkor mi az objektív határa a túlírásnak? Mert a tűréshatára mindenkinek más. Én pl nem szeretem a tájleírásokat sem. Nem nagyon érdekel hogy a fa törzse milyen mintás. Van egy tisztás, rajta 3 fa oszt’ haladjunk. Ilyen szempontból nekem minden ennél részletesebb leírás túlírás. De azért ez nem ilyen egyszerű. Mert van az a határ ami ezek szerint szerintetek objektíven mégsem az.
Objektíven a túlírás az, amikor olyan részletek kerülnek hosszan leírásra, amik
- nem fontosak a sztori szempontjából. Az olvasó úgyis el tudja képzelni, nem fontos mit képzel el, minek oldalakat írni róla? Pl ha a párbeszédből kiderül, hogy a karakterek veszekednek, nem célszerű minden arcvonást leírni.
- nincs narratív célja. Tipikus példa, ha valaki túl sok figyelmet szentel a frissen belépő karakter ruháinak. Hacsak nem ugy hivatkozik majd az adott karakterre, hogy pl "vörös szaténba öltözött hölgy", nem érdemes oldalakat telenyomni azzal, mit visel.
- nem gyönyörködtetnek. Tájleírásnál pl ha csak annyi a fontos hogy meredek a szakadék, lent meg zúg a folyó, nem írunk róla hosszan. De ha a főhős életében először jár arra, és mély benyomást tesz rá a látványt, akkor az olvasónak muszáj megadni a részleteket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!