Hogyan kezdjek el újra írni?
Volt egy 1 éves kihagyásom írás terén. Most lett időm és kedvem is írni, viszont nem megy. Hiányzik az érzés, mikor elkap a lendület és csak írok.
Az utóbbi hónapban háromszor kezdtem új történetet. Megírok egy-két oldalt és rájövök, hogy semmi értelme, nem tudom, mi értelme a sztorinak, merre vigyem el... Teljesen tanácstalan vagyok, már azt sem tudom, miről írjak, és hogy álljak neki.
Hosszú idő után nehéz újra visszaszokni.
Ne aggódj, vissza fogsz rázódni! :)
Mi lenne, ha kicsit mással foglalkoznál, és nem stresszelnél annyira?
Én most kevesebbet írok, viszont többet horgolok. Közben ha eszembe jut valami, leírom.
Menyhárt Jenő az Európa Kiadó együttes énekes szövegírója egyszer azt mondta, hogy: Én hiszek a szünetekben. :-)
Geszti Péter meg egyszer kifejtette, hogy a kreativitás megőrzéséhez rengeteg élményt, benyomást kell magunkon átengednünk.
tele van ez az oldal önjelölt írócskákkal.
önkritikát kéne gyakorolni néha.
író az, akinek kiadják a műveit (egy kiadó), kap érte pénzt és van egy komoly olvasótábora.
Valamiért pár ember mániája, hogy aki gyik-en önjelölt író, az tehetségtelen. 4-es. Nem értem a logikátokat. Lehet én vagyok hülye, hogy felfogjam - de szerintem ahhoz, hogy valakinek kiadják a könyveit, az kell, hogy írjon. Ha meg valaki ír, de még nem adták ki a könyveit, az szánalmas tehetségtelen önjelölt író, mi? Akkor így most mit kéne csinálni?
Szerintem az írás egy nagyon jó szakma, és ha valakinek az a hobbija, az elismerésre méltó. De neeem, ha valaki hobbiból ír az önkritika nélküli öntelt önjelő írócska.
Hú, felhúztam magam. Pontozzatok le, ha tetszik!
Neked kérdező, nem tudok segíteni. Bocsi. :D
Hangoldódj rá a történetre valahogy, amit szeretnél írni. Nem kell hogy írj, csak Hangoldódj rá.
Mondjuk olvass hasonló történeteket, vagy nézz filmeket, hátha jön valami ihlet.
Keress zenéket a karaktertekhez, állíts össze lejátszási listákat.
Keress képeket a karakterekről, vagy a helyszínekről.
Csinálj moodboardokat, montázsokat.
Esteleg storyboardot is készíthetsz, hogy meghatározd a történet irányát. Vagy egy idővonalat, rövid vázlatot is készíthetsz, hogy tudd követni a történet menetét.
Még az is segíthet, ha valahogy építed a karaktereid, vagy a világot. Ha mondjuk éppen olyan kedved van hogy kitalálnál egy istent, vagy vallást, akkor építsd bele a történetedbe.
Így is alakulgatni fog a story anélkül hogy igazából rágörcsölnél, hogy neked most írnod kell. Ne kösd magad időhöz, vagy határidőhöz, csak írj amikor jólesik.
Végülis az írás a hobbid, ami a kikapcsolódás kéne hogy legyen.
Alakíts ki egy napirendet, amikor csak az írással foglalkozol. Mondjuk minden nap öttől hétig ezt csinálod, mint egy edzést.
Sorold fel egy listán a szereplőidet, és külön-külön mindegyiknél írd le hogy kik ők, mi az "önéletrajzuk", mik a motivációik, szóval próbáld minél jobban rendszerezni, előkészíteni a történet alapjait.
Ami még működhet, hogy írsz egy vázlatot időrendben visszafelé, mint azoknál a filmeknél, amik az utolsó jelenettel kezdődnek. Innen időben visszafejtheted, milyen események vezettek idáig, kinek hol milyen szerepe volt a történetben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!