Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » SzJG. Belegondoltatok már...

SzJG. Belegondoltatok már ilyen szemszögből?

Figyelt kérdés

Szerintem ebben a könyvben sokkal több van, mint amennyit először érzékelünk, csak jobban bele kell gondolni.

Egy két példa:

- Cortez; a pali, akit imádnunk kell, egy egoista, bunkó, sértődékeny srác, aki bár helyes, meg menő, de ugyanakkor szemrebbenés nélkül megcsalja a barátnőjét, használ ki egy lányt, aláz le másokat, ezek után pedig tízből tízszer az ő olvasatában a másik a sz*r, véletlenül sem ő

- Reni; a lány, aki képes volt azért sírni egy fiú után, foglalkozni vele, hagyni, hogy összetörje, áldozatot hozni miatta, előrébb helyezni magánál, szimplán mert jól néz ki és sokan szereteik, függetlenül attól, hogy a srác bunkó, érzéketlen és lenéző vele (mert ne tagadjuk, olyan volt)

- Viki; a lány, akit utálunk, azért, mert a menő srác barátnője, pedig őt is csak kihasználták, megcsalták és eldobták, mint egy használt rongyot

- Amikor Renit belökik a vízbe; mindenki a menő srácnak ad igazat, függetlenül attól, hogy benne sem voltak a történtek többségében, csak mert Cortez a nagybetűs Menő, Népszerű, Mindenkihaverja srác

- Arnold; szerette Renit, ott volt mellette, meghallgatta, mindent megadott neki, de a lány a menőbb fiút választotta

- Cortez tizedikben megcsalta a barátnőjét (akit egyébként is kihasznált) egy másik lánnyal, tizenegyedikben rányomult Renire úgy, hogy tudomása szerint neki barátja volt, amikor együtt voltak, nem foglalkozott Renivel túl sokat, alig kezdeményezett bármit, kérdés nélkül lógott más lányokkal; tuti, hogy olyan szipiszupi, hűséges barát volt?

- Edina; minden “pozitív” fiú karakter tárgyként kezeli, megalázzák a szalagavatóján (is), pedig ezt lényegében mivel is érdemelte ki?

- Renivel Ricsiék valószínűleg soha nem barátkoztak volna, ha nem jött volna jól, hogy tanult, illetve házit írt helyettük

- Dave súlyos szenvedélybetegségben szenved, és ez senkit nem zavar

- Zsolti egyedül megfelelési kényszer miatt változott, ami szintén pozitív dolognak van beállítva, pedig közelről sem az

Folytassam?

2021. máj. 29. 21:09
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
94%
Egyetértek egyaránt a kérdezővel és a kommentelőkkel is. Mikor anno olvastam még nem tűntek fel ezek a dolgok, de így visszagondolva már elég zavaró. A 10-14 éveseknek szerintem tökéletes, mikor én voltam annyi idős, nekem is az egyik kedvenc könyvem volt. Viszont így később visszagondolva... már tényleg nem az igazi.
2021. máj. 31. 18:09
 12/21 anonim ***** válasza:
91%

Én a szilveszteri résznél akartam földhöz vágni a könyvet. Virág karaktere nagyon taszító volt, de Reni szülei is ugyanolyanok voltak. Amikor az apja megérkezik, a kocsiba küldi a zokogó lányát, meg se próbálja vigasztalni, Virágot viszont megöleli. Reni anyja se vigasztalja hanem leszidja, megbüntetik, közben meg Virágot sajnálják, aki egyébként egyszer már Gödöllőn hagyta pénz és telefon nélkül a lányukat. Szülők kitartanak a hülyeségük mellett, miközben tétlenül nézik, hogy kisírja a szemeit, ill. beteg is lett, barátjától se tud bocsánatot kérni. Amikor bőgve jön haza az iskolából, akkor pedig újra Virágot mentegetik, vele akarják újra összebarátkoztatni.

Nem értem, miért gyűlölik ennyire a saját gyereküket (erre több példa is van a könyvekben), normális szülő a másik lányt szidná, s tiltaná a kapcsolatot, hiszen az káros a lányukra nézve.

2021. máj. 31. 18:31
 13/21 anonim válasza:
92%

Én szeret(t)em a könyvet, de ahogy a többiek is írják, azért voltak benne érdekes dolgok...

Pl. Reni szülei könyvek alapján nevelik a gyereküket, a lányuk sírva hazajön az iskolából, és ahelyett, hogy megvígasztalnák, vagy ilyesmi, a kamaszkezelő könyveiket bújják.

Meg Cortez is... Ha belegondolunk, nem csinál semmit, nem vicces, mint pl. Zsolti, csak zenét hallgat, meg kólát iszik. És mégis a lábai előtt hever egy egész iskola. Azért ez elég irreális...

És ez csak pár dolog, de azért még tudnám sorolni a hasonló dolgokat.

Ezektől eltekintve, mint írtam, szeretem a könyvet, de attól függetlenül szerintem az írónő többi könyve sokkal jobb lett(Bexi, IOV), bár a SZJG hozta meg beki az ismertséget.

2021. jún. 1. 19:53
 14/21 anonim ***** válasza:
96%

Teljesen egyetértek mindenkivel. Cortez a nagy semmitől menő, tényleg csak zenét hallgat, issza a kóláját, bunkózik, flegma, ettől van mindenki odáig érte? Még a lányokat csak-csak megértem, hogy a külseje miatt szeretik, habár sokak rajongása már beteges, azért mégsem egy világsztárról van szó ("Szeretlek Cortez" feliratú póló - ez mi már??). A fiúk viszont mit esznek rajta, most komolyan? :D

Igazából ha belegondolunk, nincs is személyisége azon kívül hogy jól néz ki, laza, menő...

Virág a sorozat elején még úgy aranyos volt, hogy kicsit butácska, de ahogy haladt előre a könyv, úgy lett egyre hülyébb. Megsértődött azon, hogy ő még nem 18... ez valami vicc? Meg hogy ki gyógyítja meg a szánkót, ilyenek. Komolyan, ez óvodás szint.

Szintén egyetértek azzal, hogy Kinga állítólag szociálisan érzékeny, meg ugye szociológia szakra is ment, az iskolában viszont mindenkit bánt, mindenkivel ordibál...

Azt a részt se szeretem, amikor a szalagavató előtt felhívják az A-sok dizájnerét, hogy extrémebb ruha kell... most azért, mert Dináék bunkóztak, miért kell egy egész osztályt megszívatni, hogy senki ne érezhesse jól magát? Ez is úgy felidegesített.

Végén Arnold van a szemétnek beállítva, pedig teljesen normális volt, ezt most nem fejteném ki, már mások megtették.

2021. jún. 4. 23:01
 15/21 anonim ***** válasza:
100%

Egyetértek. Nagyon szerettem a könyveket amikor először olvastam és még mnidig szeretem nosztalgiából újraolvasni, de egyszerűen a helyén kell kezelni. Leiner Laura írása nem az értelemről hanem a szórakozatásról szól. Minden egyes könyvében feltűnnek ezek és az ehhez hasonlatos értékek, amik személy szerint engem nagyon tudnak zavarni, de ezen felül is tudom élvezni a könyveit.

Amúgy még szeretném hozzátenni hogy Kinga abszolút kamu feminizmusa az egyik ami a legjobban kiveri nálam a biztosítékot. Folyamatosan bántja Zsoltit amíg együtt vannak, egyenlőség helyett női felsőbrendűséget hirdet, és folyamatosan kurvázza Edinát, mégis úgy van beállítva mint a nagy esélyegyenlőségi harcos. Ezen mindig felkapom a vizet.

Laurában nyilvánvalóan van egy tekintetes adag rejtett szexizmus (amit ő valószínűleg nem realizált). Minden női karaktere valamilyen szempontból alsóbbrendűnek kell hogy legyen a férvi karaktereknél illetve soha/nagyon riktán van ugyanannyi női karakter mint férfi karakter a könyveibe. Teljes a férfidominancia és a lánybarátságok is nagyon gyakran furán vannak tálalva. Illetve ha egy rivális lánykarakter jön be akkor egyértelműen "agyatlannak" van lefestve, ezzel is próbálva a Laura féle nőideált előtérbe helyezni.

Ha elemezzük, a könyvei (főleg az szjg és a bexi) nagyon kiakasztóak tudnak lenni. Ezért nem elemezzük, csak élvezzük.

A leiner laura féle művek (főleg a hosszabb sorozatai) kifejezetten abba médiába tartoznak amit nem a jelentéséért élvezünk hanem pont annak ellenére. Igazán nagy mondandója nincs, de elszórakoztat. Mint a halálos iramban filmek vagy a marvel média 90%-a. Nem jó ami mögötte van, de jól van tálalva.

Ez a klasszikus "tök jó ha kikapcsolom az agyam" kategória.

UI.: engem annyira kiakaszt a zsolti-sztori. Hogy Kinga brutális dolgokat mondott róla, és emiatt Zsolti elkezdett fogyózni. És ez az egész pozitív fejlődésként van beállítva. Szerintem nagyon sértő (és még sokminden, amit órákig tudnék részletezni)

2021. jún. 8. 17:12
 16/21 anonim válasza:
100%

Amúgy ezen én is elgondolkodtam...

Először amikor olvastam az SzJG-t akkor tetszett, mert vicces volt, és vártam hogy összejöjjön Reni meg Cortez. De amikor másodjára végigolvastam a sorozatot akkor jöttem rá hogy elég gáz dolgok vannak benne. Pl. az hogy Dave milyen kütyüfüggő abból viccet csinálnak, meg amikor egy olyan komoly pillanat volt, mint például az egyik tanár (már nem tudom melyik) nagyon kiakadt az osztályra mert nem készültek, nem figyeltek szemtelenek voltak stb. akkor is a legtöbben kiröhögték őt. Meg egyébként Cortez elő van adva 'menő pasinak' meg hogy 'húdemindenkiegyüttakarvelejárni' de közben alig kezdeményez Reninél mindig besértődik..... Aztán úgy jönnek össze hogy igazából nem is udvarolt neki....😐😕

2021. jún. 9. 19:50
 17/21 anonim ***** válasza:
92%
Őszinte leszek. Én most vagyok 18 éves. Leiner Laura Szent Johanna Gimi sorozatát 14-15 évesen olvastam először és ez vezetett be az olvasás világába. Mint azt pedig már mondtam én most vagyok 18 éves és pont most olvasom a sorozatot asszem negyedjére újra. Azonban ha logikusan végiggondoljuk azok amiket előttem leírtak mind igaz és helytálló. Nem tudnák valószínűleg hozzátenni még plusz dolgokat, mert nem azért olvasom most is a sorozatot, hogy kielemezzem hanem, mert egyszerűen leköt. Sajnos azonban így már három évvel idősebb fejjel akarva akaratlanul én is észrevettem a hibákat és azokat a dolgokat amik abszolút pozitívan vannak beállítva holott teljesen negatív dolgok. Cortez miért menő ha szinte senkivel sem vált két szónál többet a baráti társaságán kívül? Viki aki abszolút negatív karakterként van beállítva tulajdonképpen többszörösen lett megalázva holott ezért nem igazán tett semmit. Van egy stílusa ami valljuk be nekem sem tetszik, de azért ne legyen már az utálat tárgya, mert Reni a főszereplő és ő nem bírja. Virág a teljesen hibbant lány. Én sem vagyok százas, mert vannak óvodás szintű pillanataim holott már az érettségire készülök, de könyörgöm amit néha ő művelt az már nekem fájt. Oh és az, hogy egy osztály miért szív többszörösen azért, mert esetleg lúzerebbbek mint a fő osztály és csupán, mert rivalizálnak.? Oké ez még, de akkor legyen kettős az a mérleg. Szívjon néha a B-s osztály is. Az akkora problem lett volna? Szerintem nem. Vannak benne gáz és abszolút logikátlan pillanatok elismerem ugyanakkor ezt a sorozatot nem ezért szeretjük. Én legalábbis biztosan nem. Ez adott nekem egy olyan dolgot amiért nem lehetek eléggé hálás és csupán élvezzük, mert azt hiszem Laura nem is akart mást üzenni vele. Örüljünk együtt a karakterekkel és sírjunk velük. Ne elemezzük ki, mert akkor csak megutáljuk és biztos vagyok benne, hogy aki olvasta az szerette is mégha csak minimálisan is. Ne ezekért a defektekért utáljuk meg. Nincs értelme.
2021. júl. 2. 08:16
 18/21 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok! Ez valszeg egy jó hosszú válasz lesz, de szerintem ez egy isszonyúan jó kérdés, és én mint nagydumás és Laura fan, azt hiszem, bele tudnék merülni.

A sorozatot akkor olvastam ki, amikor a célközönséggel egyidős voltam. Ma már kicsit kilógok, de még mindig szeretem, viszont egyre inkább észreveszem a hibákat. Ez egy ilyesfajta karakterelemzés lesz (mint a kérdésben) csak az én meglátásomból.

Reni: Jaj. Reni a legjobb karakter arra, hogy ő legyen az a tipikus naplóíró lány, akinek a szemszögéből látjuk a dolgokat, így (javítsatok ki, ha tévedek) de mindenki igyekszik azonosulni vele. Tipikus lúzer csaj, könyvekkel, béna ruhákkal, pattanásokkal és egy jó adag szerencsétlenséggel. Deeeee. Reninél azt hiszem, átestünk a ló másik oldalára. Sok olyan film és regény van ami a lúzar bénázásáról szól, de ajjmár. Reni megdönt minden csúcsot. Mégis azt mondanám, volt, amiben volt olyan aki többet hibázott. (De erről később). Reninek sok önértékelési gondja van, és ezekkel kapcsolatban a szülei sem túl nagy főnyeremények. Ennek dllenére ő egy jó karakter, hiszen, mint az elején is említettem, hozzá áll legközelebb az a dolog, hogy naplót vezessen. Ezenkívűl jó barát. És szerintem ez nagyot dob rajta.

Virág: Ahhj. Szegénykét annyira elbutították. Az első három könyvben szerethető, kedves és igazán ,,tinézseres" -ezt nem roaszból- karakter volt, de utána egy agykárosult nyúl szintét kezdte megütni. Amilyenek a mondatai, gondolatai, csodálom, hogy reggel eljut a mosdóig! Akkori baromságokat mond (prosztata, a Visegrádi Egri csillagok, amit az oroszok ostromoltak, komolyan, kiégtem) hogy már fájt olvasni. VISZONT! Ő a legnagyszerűbb barát, akit valaha sorozat kitermelt. (Ez a tulajdonsága az én ismeretségi körömben is átkerülhetne pár emberbe). Egyébként elment ez a csillámpónsága, jól kiegészítette Reni személyiségét, és jót röhögtem rajta, de nem volt túl életszerű.

Cortez: Az ÁLOMfiú. Vagy nem. Én is sokáig Cortez-fan voltam, de egy idő után kezdtek átjönni a hibái. Mitől olyan menő? Flegma, bunkó, semmilye sincs az asztalon. Renivel két és fél évig köcsög, majd nem őt, hanem Renit tartják hibásnak azért, mert a kapcsolatuk ilyen nehezkésen indult be, lásd medencés oldal. Emellett Vikit megcsalta, kihasználta és eldobta, csak mert neki igazánól Reni tetszett. Ekkora barmot! De komolyan. És mindig felhozzák a gyerekkorát, mint védekezést. Ha velem nem foglalkoznak a szüleim gyerekkoromban, az feljogosít engem arra, hogy bunkó és lenéző legyek, kihasználjak valakit és botrányokat generáljak? Az az érzelmes oldala, amit a hatodik könyvtől megmutat, nekem egy maszknak tűnik. Bocsi C, de nekem már sosem leszel ugyanolyan.

Arnold: Ő lett a nagy gonosz, pedig ő volt az egyik legkisolgozottabb karakter. Immádtam (irónia) azokat a részeket, amikor mindenki azt magyazta, hogy A azt nézte, neki mi a jó, C meg azt, hogy Reninek. Két és fél év után! De előtte renszerint Arnoldnak kellett felkaparnia a földről, támogatnia és segítenie, mert valaki rendszerint megbőgette. De mindez eltűnt, mert hirtelen C-ből egy érzelmes jófiú, Arnoldból pedig egy gusztustalan hazudozó lett. Ami kár. Mert én ezt a karakter nagyon szerettem, és én még kiállok mellette.

Kinga: KEDVENC! Barát, barátnő, független nő és elkötelezett aktivista. Habár néha nagyon nem értettem egyet a módszereivel, rendszerint be kellett ismernem, hogy beváltak, és előrelendítették a történetet. Nekem is kéne egy ilyen barátnő, mint ő. Leírhatatlan, mennyire kidolgozott karakter, talán az egyik ilyen Arnold mellett.

Ricsi: Nekem kicsit egydimenziós. Jó barát, menő és vicces. És? Nem igazán találtam mást. De lehet hogy tévedek, javítsatok ki, ha igen. Értékelhető karakter, a történetben pontos, de nem lehet túlelemezni.

A b-s srácok (Zsolti, Dave, A+R, Macu): Menő lenne az amit csinálnak? Lehet, hogy stréber vagyok, de a tanároknak való visszaszólás és beszólogatás nekem sosem tetszett. Ez viszonyt valahol kivételnek számított. Habár nem díjazom őket, papíron vicces és élvezhető volt a dolog, a törrénetben pedig sokat hozzáadott, ettől lett iskolai regény a regény. Habár, amit Karcsival csinálnak az kiemelendő (és nem jó értelemben) de az már ki lett fejtve.

Ennyit akartam volna. Elfáradtam. Boccsi az elgépelésekért, helyesírási hibákért, késő van, amikor ezt írom.

A sorozat ettől nem lesz rossz, egyik kedvenc könyvem, és valszeg az is marad, de ezek fölött nehéz elsiklani. Viszont maga a sorozat élvezhető és szerethető.

2022. júl. 16. 00:24
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Teljesen egyetertek. Imadom az SZJG-t, kozel 30 evesen is, de tele van szemetsegekkel es nonszensz jelensegeggel:D

-Karcsi bantalmazasa. No comment.

-Honnan ered Reni szerencsetlensege? A mergezo szuleitol.

-Gondos. Konkretan ez a tanarno vagy Alzheimeres, vagy nem letezhet.

-Ricsi: "Mindig birtalak. A hazik nelkul is" Haaattttalmas hazugsag. Ricsi le se szrta Renit az elso ket evben, kihasznalta dolgozatoknal es haziknal, Reni meg ugrott ra, merthogy Ricsi meno - es szerintem, ha nem jonnek ossze Cortezzel, akkor nem lett volna ekkora fene nagy baratsag koztuk sem Renivel.

-Edina: Semmivel sem rosszabb Reninel. Ugyanolyan megszallott, csak o mer is lepni. Kozonseges, rbancos, ez teny, de a Cortez-bolondsaga nincs lentebb Renienel :D

-Kinga: Szeretem, hogy celtudatos, eros, okos, vicces es meg jol is nez ki - de azert valljuk be, a valosagban mar biztos parszor kepen toroltek volna. Kiabalni egy tanarral kovetkezmenyek nelkul? :D Peeersze. Illetve, hogy lett o a suliujsag foszerkesztoje, mikor Timit es Madayt is folyamatosan kiboritotta, es csak nehezitette az eletuket? Komolyan, Timi ajanlast adott?

-Virag: Szamomra a legborzasztobb karakter. Onzo, ostoba, es mindig csak az aktualis pasija erdekli. Az elbutulasa nonszensz, arra szolgalt, hogy cukibbnak tunjon, de engem csak rettenetesen irritalt. Es nem mellesleg szornyu barat.

-Andris es Robi: Szerintem bennuk lett volna meg lehetoseg. Egybites kocka-rockerek, budosek es tahok. Koszonjuk Laura, nagyon arnyalt karakterek lettek :D

-Arnoldbol kozellenseget csinalni: Na, ez felhaborito. Tudjuk, hogy arra ment ki az o lejaratasa az 5. resztol, hogy Cortez meg tokeletesebbnek tunjon. De Arnoldon kivul Renit senki le se tojta a 3-4. reszben - ezt nem kellene elfelejteni...

-Cortez, aki megcsalta Vikit: Megjegyzem, utalom Vikit, egy szemet, semmirekello, nagykepu lany, DE az, hogy Cortez lazan megcsalta Szilveszterkor (es egyebkent eleve Viki csak egy kellek volt szamara, Renit bantani), az szerintem nagyon szemet huzas volt. Latszolag Corteznek ezzel kapcsolatban semmi buntudata nem volt, es amugy meg duplan r.hadek volt, mert Reninek meg azt mondta, hogy "nem tortent semmi", tehat Reni meg hallgasson is errol. Ott rendesen forrt a verem :D

- A medences eset: Mindent Reni szurt el? MI ??? :DDD Es Kinga hogy bologathatott ehhez, mikor elotte az elso 5 reszben o kampanyolt amellett a leghangosabban, hogy C. egy szemetlada? :D

- Zsolti, aki boldogan tamogatta Dave es Kinga kapcsolatat: Azert ez nem egeszen valid. Valamennyi furcsa es rossz erzesnek kell, hogy legyen benned, ha a legjobb haverod osszejon az exeddel. A valo eletben szerintem ne kockaztasd a baratsagod, 100/99 NEM reagal ugy, ahogy Zsolti :D

- Cortez menosege kilencedik elso napjatol kezdve: Ilyen szintu unnepelt sztarsagra a valosagban akkor se szamits a gimiben, ha a vilag legszebb embere vagy, ugyanis az iskolatarsaid nem lesznek annyira elettelenek, hogy massal se foglalkozzanak, mint veled :D

2023. dec. 26. 10:44
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Ja, es meg ami felhaborito: Az a-sok megalazasa. Siman lehet, hogy tok jo fejek, meg lehetett volna veluk jobban ismerkedni. Csak azert lenezni oket, mert az elektronikus zenet kedvelik :DD Na en a metalt meg az elektronikusat is szeretem, ilyenkor valami backroomba kerulok? xD
2023. dec. 26. 10:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!