Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi volt eddig a legegyedibb...

Mi volt eddig a legegyedibb alapötlet, amivel egy regényben találkoztál?

Figyelt kérdés
Eltekintve attól, hogy esetleg maga a történetvezetés, karakterkidolgozás, írásmód gyenge volt, melyik regénynek volt nagyon ütős alap koncepciója (fantasyban pl a világ, bizonyos szereplők képességei, háttértörténete, egyedi mágia, egy posztapokaliptikus világberendezés, krimiben maga a megoldandó ügy pl).

2021. máj. 5. 09:25
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Nem regény, hanem novella, de azért leírom:

ARTHUR C. CLARKE: Tüzek a mélyben

Iratokból megismerhetjük azt, ahogy egy tudós felfedezett egy föld alatti civilizációt. De nem akármilyent, mert konkrétan olyan mélységben vannak, hogy az olvadt kőzeteken kb úgy sétálhatnak át, mint mi a vizen/levegőn. Aztán a novella végén kisül, hogy az emberi civilizáció ilyen 200 éve már kihalt, s a tudós felfedezéseinek a jegyzetét egy ilyen mélybenlakó mutatja a másiknak, bizonyíttékként, hogy a nagyapjának(?) igaza volt, s nem ők fedeztek fel először minket, hanem mi őket. Meg elmélkednek azon is, hogy milyen kár, hogy mi a felszínen kipusztultunk, de lehet hogy ők lesznek a következők, s még mélyebben, majd őket is úgy fogják kutatni, mint ők minket.

2021. máj. 5. 09:54
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Greg Egan Orthogonal-trilógiája, de ez nagyon kiterjedt természettudományi, fizikai ismereteket igényel.
2021. máj. 5. 10:46
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

#1: hasonló poént a Majmok bolygója is ellő.

Rengeteg van. Ami gyorsan eszembe jutott:

Lem Futurológiai kongresszusa elég egyedi ötletre épült (aztán ezt is feldolgozták mások is, pl. Mátrix).

Joan Slonczewski Elízium könyvei is elég egyedi szettinggel operálnak. Maga a történet nem vág a falhoz, de a világa jó.

2021. máj. 5. 11:41
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Arthur C. Clark és I. M. Banks közös írása az Időodüsszeia.

Ez egy trilógia és....

SPOILER

.... a teljes sztori arra van felépítve, hogy az első intelligens lények féltik az univerzum véges energiakészletét, és az olyan pazarló dolgokat, mint a túl gyorsan égő csillagok vagy mint pl az emberek, likvidálják.

Illetve Darren Shan: Démonvilág sorozat. Ebben gyakorlatilag a mágiával és túlvilággal kapcsolatos összes klisé érvényét veszti. A könyvek alapja annyira mély és egyedi, hogy itt egy válaszban ki sem lehet rendesen fejteni. A lényeg, hogy a démonvilág létezik, a démonok léteznek, és minden ami ott történik, sokkal nagyobb befolyással van az egész univerzumra (benne az emberi világgal) mint bármi amit az összes ember együtt valaha elkövetett. Ja és...

SPOILER

... maga a Halál is életre kel benne. Zseniális. Hiszen, hogy ölödeg magát a Halált?

És természetesen ott van H. P. Lovecraft összes művének az alapötlete: a mélyben az űrben, az idő szegleteiben és görbületeiben laknak az időnél is öregebb istenek, akik teljesen idegenek az embereknek és ridegen állnak az emberiséghez. Ráadásul igazán nem is lehet legyőzni őket, az emberiség nemhogy gyalog, még homokszemnek is kevés a hatalmasok sakktábláján.

2021. máj. 5. 22:50
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Az írót nem tudom, de a címe Síkföld, 20. század eleji iromány

Alapja egy 2D-s világ, ahol az élőlények sokszögek, es minél több szöge van, annál magasabban van a társadalmi ranglétrán, illetve annál több az esze is úgymond

Főhősünk egy négyzet, ő mutatja be a világát, megtapasztalta a mi világunkat, a 3D-t, ez alapján tud párhuzamokat vonni

Szerintem nagyon érdekes alapötlet

2021. máj. 6. 00:38
 6/7 TR75 ***** válasza:
100%

Síkföld +1

(Ha valaki zanzásítva kíváncsi rá, akkor nézze meg a Mézga Aladár különös kalandjaiból a Második dimenzió című epizódot, az szerintem a Síkföldre épít)

Adam Wiśniewski-Snerg: A robot

Igazi hard sci-fi, nem könnyű olvasmány, mert nagyon oda kell figyelni, de tényleg eszelős az ötlet.

Philip K. Dick: Az ember a Fellegvárban

Szerintem ennek a könyvnek az alapötlete és a történet háttere az igazi erénye, amúgy nem túl erős regény.

James Smythe: A felfedező

A könyv eleje egyben a történet vége, de aztán fokozatosan megismerjük az egész cselekményt egy (szerintem) egyedi nézőpontból, és ezek alapján már egészen más a leányzó fekvése.

2021. máj. 6. 17:31
 7/7 anonim ***** válasza:
100%
Az útvesztő, mert nagyon jó háttér storyt lehetett volna hozzá teremteni de sajnos ez nem sikerült az írónak és az írás mód se a kedvencem de én tovább szoktam építeni a könyvek univerzumát és ez egy jó alap volt (mondjuk hónapokig rázott elolvasni , és egyszer félbe is hagytam ami tőlem szokatlan)
2021. máj. 12. 12:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!