10 könyv, amit mindenki olvasson el amíg él?
Biblia
Korán
1984
451 farhenheit
Állatfarm
Iliász
A gyűrűk ura
Száz év magány
Lovecraft
Az isteni színjáték
Egyrészt Ateista vagyok, de úgy érzem fontos tudni legalább a világ két legnagyobb vallásának a könyvét. Ha nem is tudni, legalább átlapozni úgy érzem érdemes.
Itt vannak kitalált regények is. Ezeket azért raktam bele 10-es listámba, mivel hatalmas szerepük volt a modern regények kialakulásában és a mai napig izgalmasak tudnak maradni.
Vannak itt történelmi és társadalommal foglalkozó regények. Egyrészt fontos a történelmünk, másrészt a társadalmat is mi formáljuk, szóval szerintem nem kell magyaráznom, hogy miért raktam bele őket.
Szívem szerint mások is bekerültek volna, de 10 volt a limit. :(
Nincs ilyen. Mindenki olyan könyvet olvasson, amit szeret.
Az első válaszoló listáján például rengetegen elaludnának.
Nyilván megosztó kérdés, de azért megválaszolom. Nehéz volt csak tizet választani, de végül is úgy gondolkodtam hogy ha tíz könyvet vihetnék egy lakatlan szigetre és csak ezeket olvashatnám ezek lennének azok:
Jane Eyre
A kis herceg
Bridget Jones naplója
Büszkeség és balítélet
Értelem és érzelem
A Pál utcai fiúk
A nagy Gatsby
Hamlet
Utas és Holdvilág
Éjszakai cirkusz
Ilyen nincs. Maga a kérdés feltételezi, hogy minden emberenek ugyan az az ízlése, ugyan azt érti meg a könyvek alapján és ugyan úgy elfogadja azt a tudást.
Ami értelmetlen, mert mindenkinek mások az élettapasztalatai, más a háttere, más következtetéseket von le és ebből mást épít be a saját világnézetébe.
Én például agyvérzést kapnék, ha Bridget Jonest kellene olvasnom, A Pál utcai fiúk pedig az egyik legrosszabb kötelező olvasmányos élményem. Most akkor én rosszul élem az életemet?
Az én listám:
1984
Az ötödik pecsét
Bűn és bűnhődés
A lét elviselhetetlen könnyűsége
A per
Virágot Algernonnak
A pestis
Az üvegbúra
Híd a Kwai folyón
Az öreg halász és a tenger
Persze ez csak személyes vélemény, de rám ezek a regények erős véleményformáló hatással voltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!