Mi volt a tapasztalatotok a kötelező olvasmányokkal? Melyeket szerettétek és melyekkel gyűlt meg a legtöbb bajotok? Szerintetek van még értelme ezeket kötelezni?
Amit szerettem (de tényleg):
- Iskola a határon
- Pacsirta
- Sárarany
- Tóték
- Abigél
- kb az összes novella, kivéve Mikszáth
- kb az összes dráma, kivéve Bánk bán
Amit utáltam:
- Kőszívű ember fiai
- Az arany ember
- Beszterce ostroma
- Fanni hagyományai
- Varju nemzetség
- Csipike
- MINDEN, ami Mikszáth
Vegyes érzések:
- Egri csillagok
- Pál utcai fiúk
- Légy jó mindhalálig
- Szigeti veszedelem
Szerintem amúgy van értelme a kötelező olvasmány intézményének, csak nem ártana (legalább ötvenévenként egyszer) fölülvizsgálni az adott műveket.
És nem, nem gondolom, hogy vámpíros tiniregényekkel kéne felcserélni Shakespeare-t, de az sem állapot, hogy már a múlt században is idejétmúlt műveket erőltetünk. És főleg azért hülyeség, mert a magyar irodalom igazán nem nélkülözi a nagyszerű regényeket. De Karinthy, Rejtő, Szerb Antal, Ottlik, Lázár Ervin, Sánta Ferenc, Závada, Eszterházy stb. partvonalra van téve, mert őrizni próbáljuk a régmúlt értékeit, és nem vesszük észre, hogy ezek már rég nem értékek a mai generáció szemében. Az eredmény pedig az, hogy a megterhelt és halálra untatott diákok egy része bokrostól lövi a nyulat, azaz megutálja az irodalom egészét. Szép munka!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!