Nem vagyok elég jó az íráshoz, Mitévő legyek?
Már vagy 3 hónapja szerencsétlenkedek az írással.
A történet részével semmi bajom sincs, rengeteg jó ötletem van, de nem tudom normálisan kifejezni magam. Folyamatosan unalmas, száraz szövegek sikerülnek, amik elolvasása után még én is bealszok.
Nincs meg bennem az a "prózaiság", ami kellene.
(Magyarán túl hétköznapi stílusban írok)
Leginkább a japán Light Novelekhez hasonlóan írok, de még azok is mérföldekkel jobban vannak megírva
Én erre csak azt tudom tanácsolni, amit én tettem és teszek a mai napig: olvass! Tényleg, ilyen esetekben jönnek jól a kötelező olvasmányok, mert megismersz más forgalmazási formát és bővül a szókincsed, de ugyanez elmondható egy YA könyvről is. Valószínűleg azért érzed száraznak, mert gyenge a szókincsed, nem találsz szinonímákat (Google a barátod ebben az esetben). Persze, az se jó, ha az ember túlzásba esik, ezért érdemes minél több íróval megismerkedni, hogy lásd, náluk mi is az arany középút.
Plusz egy tipp: próbálj meg kicsiben kezdeni. Mondjuk történik valami körülötted (pl két ember találkozik) és ezt próbáld meg minél részletesebben és változatosabban leírni, mintha egy könyv jelenete lenne. Látni fogod a változást, ha utána elolvastad.
És a legfontosabb: gyakorolj! Elvégre, gyakorlat teszi a mestert.
Remélem tudtam segíteni! :)
Köszönöm a választ.
Az "olvass sokat" dologgal csak az a baj, hogy nagyon kevés könyv jön be.
A tudománnyal, romantikával meg az ilyen dolgokkal foglalkozó könyveket már annyira össze-vissza untam, hogy már kb 3 hónapja nem találtam olyan könyvet, ami érdekelne.
Szinte már csak az ilyen "túlvilági", Fantasy, Mágikus meg hasonló témák érdekelnek
Sajna nincs olyan ismerősöm 😂
Mindegyikük vagy kocsikkal, nőkkel, vagy játékokkal foglalkozik
A Witcher-ről mondjuk már hallottam, majd elolvasom.
(tudsz ezen kívül még mást is ajánlani? :D)
Én is azt ajánlanám, hogy olvass, és nagyon sokfélét olvass. Valamint próbálj meg kicsit elemzően olvasni. Próbáld meg olvasás közben felismerni az adott író stílusát, vagy azt, hogy hogyan építi föl a könyvet. Stephen King például irtó hosszan építi föl a könyveit, nagyon részletesen bemutat mindent a könyvei elején, ezzel szemben Murakami Haruki olyan, mintha egy barátoddal beszélgetnél egy kocsmában, aki elmeséli a vele történteket. Próbáld megfogalmazni azt egy könyvnél, hogy mitől lerakhatatlan, mivel éri el a szerző, hogy te még további órákra ott akarj maradni a foteledben a könyvével a kezedben.
Pár, egymástól teljesen különböző stílusú könyv:
Szabó Magda - Für Elise
Murakami Haruki - Norvég erdő
Szerb Antal - Utas és Holdvilág
Stephen King - A ragyogás, A remény rabjai
Jane Austin - Büszkeség és balítélet
Megértelek, nekem meg minden klisésnek tűnik, mikor visszaolvasom, vagy ha poén volt, utána már nem tetszik. Én rengeteget olvastam, az komolyan segített benne, de még így is, kijöttem a gyakorlatból, mert hónapok óta nem írtam.
Szóval én azt mondom, még ha nem is tetszik, akár rövid sztorikat is írj mindig, próbálkozz, hogy megtaláld a hangod, hogy hogyan fogalmazz.
Ha nem érdekel ne olvasd el, de Vavyan Fable nagyon jó ízűen ír, a King könyvek jó hangulat csinálók.
Én próbálok úgy írni, mintha elmondanám valakinek, és minél érdekesebben akarnám mondani, hogy rám figyeljen.
Plusz, én ezt mondom magamnak, hogy nem kell elsőre a legjobbat írni, később átírhatod, meg vannak rosszabb sztorik amik nyomtatásba kerültek... :D Szóval kitartást!
Egyet értek az előttem szólókkal, amit hozzá tennék: nekem az is segített, amikor elkezdtem bevonni különböző érzékszerveket. Hajlamosak vagyunk csak a látással foglalkozni, de annyi más dolog van. Ízek, illatok, hangok, anyagok, hőmérséklet...
Látásnál is, ne csak annyit írj, hogy zöld. Milyen zöld? Bársonyzöld, fűzöld, mentazöld?
Amit még sokan csinálnak, az az, hogy mondják és nem mutatják az eseményeket. Általában ezeket mondjuk unalmasnak.
De ha idézel egy rövidebb részletet, tudunk konkrétabb tanácsokat is adni, hogy min lehetne javítani.
Konkrét részletet sajnos nem tudok idézni, mivel pár napja kukáztam ki a szánalmas próbálkozásaimat, de remélem hamarosan eljutok odáig, hogy ismét megpróbáljam.
Megfogadom a tanácsot, és megpróbálok sokkal többet olvasni, és figyelni a többi író írástechnikájára.
Ahogy előttem is írták, olvass, olvass és olvass! Könyveket, ha teheted. Fejleszti a szókincset és a kreativitást is. Jómagam is írok és mellette imádok olvasni. Nem vagyok tökéletes, de nem is akarok kiadni semmit sem.
Plusz próbálj minden nap legalább pár sort írni, akármilyen kevés időd is van. Gyakorolj, máskülönben nem megy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!