Javasolnátok nekem olyan könyveket, amiket úgy gondoltok, hogy mindenkinek muszáj elolvasni, de emellett szórakoztató vagy kellőképpen tanulságos? (többi lent)
Olyanokra gondolok, mint az Tolsztoj - Anna Karenina vagy Margaret Mitchell - Elfújta a szél.
Olyanokat keresek, amik alapkönyvek, de nem az a fajta, amit csak azért olvasol el, mert muszáj, hanem azért, mert van benne tanulság, egyfajta vonzalom árad belőle és a története olyan dolgokat taglal, amik mindenképpen elgondolkodtatnak és nem feltétlen a happy endre fókuszál. Ezek mellett pedig nem unalmas, nem vontatott.
Szerintem ez mindenkinek szubjektív. De mindegy.
Mika Waltari könyvei, pl. Szinuhe, Mikael
Richard Powers: Égig érő történet
Patrik Svensson: Tenger a tengerben
William Golding: A legyek ura
Mary Shelley: Frankenstein
Szabó Magda - Az ajtó
Életem legmaradandóbb olvasmánya volt.
Oscar Wilde: Dorian Gray arcképe (de minden más is Oscar Wilde-tól)
Dickens: Két város regénye
Emily Brontë: Üvöltő szelek (az elején lassan indul be, de érdemes kivárni a végét!)
Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót
J.D. Salinger: Zabhegyező (sokan azt mondják, hogy a Rozsban a fogó fordítás jobb, mert pontosabb, de szerintem hangulatban sokkal megkapóbb és hatásosabb a Zabhegyező), Kilenc történet (ez egy novelláskötet és nagyon jó történetek vannak benne)
Örkény: Egypercesek
Kafka: Átváltozás
Sylvia Plath: Üvegbúra (itthon talán kevésbé ismert név, de Amerikában eléggé alapnak számít, és nagyon izgalmasak a szövegei)
E.T.A. Hoffmann: Az arany virágcserép
Tolsztoj: Háború és béke (nagyon-nagyon hosszú, de szerintem élvezetes olvasmány, ha szereted a részleteket)
Jane Austen: Büszkeség és balítélet
Standhal: Vörös és fekete
Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége (ez nem tipikus klasszikus irodalom, filozófiai regény a létről és az élet nagy kérdéseiről, de ha nekem kéne összeállítanom a kötelezők listáját, biztos az első helyen lenne. Tipikusan az a könyv, ami minden élethelyzetben neked fog szólni, mert annyi a mondanivalója, ezt mindenképpen érdemes elolvasni, akár többször is.)
Szabó Magda: Álarcosbál, Freskó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!