Mi a véleményetek erről a sztoriról?
Tudom, hogy vannak nálam sokkal jobb amatőr írók, de akiknek megmutattam azok mind aztmondják, hogy egyáltalán nem reménytelen a történet. A probléma csak az, hogy sajnos nagyon kevés embert érek el vele. Szeretnék építő jellegű kritikát, véleményt kérni. (rövid összefoglalót azért nem írok ide, mert az is megtalálható a linken az elején.)
Hálás lennék, ha segítenél.
Ui. : A helyesírási és központozási hibák gyakoriságáért bocsi, igyekszem fejlődni, de tudom, hogy (főleg az elején) elég sok van belőlük.
Irástechnikai hibák:
- minden párbeszéded köszönéssel kezdődik. Ez nem jó. Kivétel, ha dramaturgiai jelentősége van. Egyébként üres fecsegés.
- semmitmondóak a leírások. Nem kell cifrán bemutatni az utolsó pókhálót is, de a helyszínekről tudjunk valamit. Egy részét konkrét leírással, másik részét lássuk, érezzük.
Pl: A hideg, tömjéntől sűrű levegő arconcsapta, mintha X is jelen lett volna.
A kopott padsorokban néhány rokon ült, akik közül legtöbbet nem is ismert. Egyetlen ismerős arc fordult felé. Y diszkréten intett, Z elindult felé.
El sem tudta képzelni, hogy férhetett bele tekintélyes teste, abba a kis urnába, ami leginkább egy fekete kávésdobozra hajazott.
A pap monoton kántálása dörmögött vissza a terebélyes, falakat beterítő Bibliai jelenetekről, melyek a plafonon folytatódtak.
Vagy valami ilyesmi...
Vannak blogok, cikkek a párbeszédek írásáról, de ajánlok írástechnikai könyveket is. Most a szerzőket hirtelen nem tudom pontosan felsorolni, de szerintem így is megtalálod őket.
Kreatív írás.
Szerzők és szerkesztők kézikönyve.
Kéziköny kezdő íróknak.
Hogyan írjunk regényt?
Az írásról (Stephen King).
Maga a történet indítása jó. Esemény, súrlódás, konfliktus. A lényeg, hogy valami mozgás legyen.
Utána hamar megtudjuk, hogy itt valami sci-fi/fantasy történet fog előbújni a sorok közül.
Amit tanácsolok, hogy olvass sokat, köztük azokat is, amiket leírtam!
A másik, hogy írj. Sokat. Nem baj, ha nincs értelme, ha nincs cselekmény. Írj pl. olyanokat max 100-300 szóban, hogy:
- bemutatsz egy helyszínt, ahogyan látod. Majd egy másik szemszögből, hogy az adott karakter hogyan látná. Használj több érzékszervet: lásson, halljon, érezzen szagokat a narrátor (vagy a karakter).
- bemutatsz egy személyt. Először sirekt leírással: zöld a szeme, borostás, lassan megy. Majd kezdd elhagyni az ilyen direkt leírásokat, és láttasd más karakterrel pl. Stb.
Olyan tanácsokat, hogy hogyan írj, nem adok, mert mindenki másképp ír, az alapok benne vannak a fent említett könyvekben. Vannak szabályok, amelyeket én is felrúgok, de ahhoz, hogy megszegjük, ismernünk kell öket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!