Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Mi a véleményetek erről a...

Mi a véleményetek erről a sztoriról?

Figyelt kérdés

[link]

Tudom, hogy vannak nálam sokkal jobb amatőr írók, de akiknek megmutattam azok mind aztmondják, hogy egyáltalán nem reménytelen a történet. A probléma csak az, hogy sajnos nagyon kevés embert érek el vele. Szeretnék építő jellegű kritikát, véleményt kérni. (rövid összefoglalót azért nem írok ide, mert az is megtalálható a linken az elején.)

Hálás lennék, ha segítenél.

Ui. : A helyesírási és központozási hibák gyakoriságáért bocsi, igyekszem fejlődni, de tudom, hogy (főleg az elején) elég sok van belőlük.

2020. dec. 9. 13:06
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
Ne tedd "ponyvaregény" feelingessé az erotikát. Csempész belé irodalmat, ne húzz el felette, bontakoztasd ki, ezzel nem azt mondom, hogy írd túl, de ez túl hétköznapi. Legyen benne valami titokzatosság, báj, sejtelem... jó mondjuk a saját stílusomtól is a hideg rázz :-D és tanácsokat sem szoktam adni, mert lúzer vagyok... csak így hirtelen nekem ez jött le. :-) Amúgy nem eldobandó... kevés ember... inkább kevés ember legyen, de azok olvassák, és szeressék a stílusod. :-)
2020. dec. 9. 18:38
 2/5 A kérdező kommentje:
Köszi. Igazad van, nagyon féltem a szex jelenettől, azért bújtam az árnyalás mögé. De később valószínűleg lesz még ilyen jelenet, (de nem ez a fő vonal, csak gondoltam ezzel lehet csalogatni az embereket) akkor már igyekszem bátrabb lenni. Amúgy félreérthetően fogalmazhattam, de nem az a tartalom amit fb-n írtam, kattintsatok tovább a wattpadra légyszi. Ott az összefoglaló is, meg a sztori.
2020. dec. 9. 22:37
 3/5 A kérdező kommentje:
Tudnál küldeni egy részletet, ha van? Magával mindenki szigorúbb.
2020. dec. 9. 22:39
 4/5 anonim ***** válasza:
Á, inkább nem. Amúgy is utálom magamat ajánlgatni. De neked sok sikert a továbbiakban :-) U. I: engedd magad kibontakoztatni. :-)
2020. dec. 10. 03:24
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Irástechnikai hibák:

- minden párbeszéded köszönéssel kezdődik. Ez nem jó. Kivétel, ha dramaturgiai jelentősége van. Egyébként üres fecsegés.

- semmitmondóak a leírások. Nem kell cifrán bemutatni az utolsó pókhálót is, de a helyszínekről tudjunk valamit. Egy részét konkrét leírással, másik részét lássuk, érezzük.

Pl: A hideg, tömjéntől sűrű levegő arconcsapta, mintha X is jelen lett volna.

A kopott padsorokban néhány rokon ült, akik közül legtöbbet nem is ismert. Egyetlen ismerős arc fordult felé. Y diszkréten intett, Z elindult felé.

El sem tudta képzelni, hogy férhetett bele tekintélyes teste, abba a kis urnába, ami leginkább egy fekete kávésdobozra hajazott.

A pap monoton kántálása dörmögött vissza a terebélyes, falakat beterítő Bibliai jelenetekről, melyek a plafonon folytatódtak.

Vagy valami ilyesmi...

Vannak blogok, cikkek a párbeszédek írásáról, de ajánlok írástechnikai könyveket is. Most a szerzőket hirtelen nem tudom pontosan felsorolni, de szerintem így is megtalálod őket.

Kreatív írás.

Szerzők és szerkesztők kézikönyve.

Kéziköny kezdő íróknak.

Hogyan írjunk regényt?

Az írásról (Stephen King).

Maga a történet indítása jó. Esemény, súrlódás, konfliktus. A lényeg, hogy valami mozgás legyen.

Utána hamar megtudjuk, hogy itt valami sci-fi/fantasy történet fog előbújni a sorok közül.

Amit tanácsolok, hogy olvass sokat, köztük azokat is, amiket leírtam!

A másik, hogy írj. Sokat. Nem baj, ha nincs értelme, ha nincs cselekmény. Írj pl. olyanokat max 100-300 szóban, hogy:

- bemutatsz egy helyszínt, ahogyan látod. Majd egy másik szemszögből, hogy az adott karakter hogyan látná. Használj több érzékszervet: lásson, halljon, érezzen szagokat a narrátor (vagy a karakter).

- bemutatsz egy személyt. Először sirekt leírással: zöld a szeme, borostás, lassan megy. Majd kezdd elhagyni az ilyen direkt leírásokat, és láttasd más karakterrel pl. Stb.

Olyan tanácsokat, hogy hogyan írj, nem adok, mert mindenki másképp ír, az alapok benne vannak a fent említett könyvekben. Vannak szabályok, amelyeket én is felrúgok, de ahhoz, hogy megszegjük, ismernünk kell öket.

2020. dec. 19. 00:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!