Régi könyvet újraköttetni?

Vagy utána nézni,és antikváriumból egy jobb állapotú verzió.
(A szkenneléshez van sok okos program,szövegszerkesztő,javitó)
400 oldalt beszkennelni/befényképezni?
Olyasmire gondoltam hogy egy könyvkötő esetleg újra tudná csinálni, v itthon valami technikával újraragasztom... Pont hogy az lenne a lényeg h a régies jellege megmaradjon..

130 oldalas tankönyvet szkenneltem be annyi idő alatt, míg lement A megnevezhetetlen, A megnevezhetetlen 2, meg egy Showder Klub rész. Ami összbe kb 4 óra.
Ha meg nem akarod magad, szerintem x összegért megcsinálnák neked egy olyan boltban, ahol xeroxolni szoktak.
400 lap, vagy 400 oldalas a te könyved? (Csak mert egyik helyen ezt írtad, a másikon meg azt...)
A könyv restaurálása meg nagyban függ attól, hogy milyen állapotban van. Az ok, hogy az oldalak szinte már különállnak és csak pár kapcsolódik a könyvgerinchez, de a lapok egyben vannak? Meg hogy vannak összekötve? Varrva vannak csoportoslag egymáshoz, vagy ragasztva van az egész? Maga a gerinc mennyire van egyben? Stb.
Nézd meg pl ezt:
Ennél könnyú dolgom volt, mert tulajdonképp varrva vannak csoportosítva a lapok. A csoportokat a cellux tartja egyben (ahol elváltak egymástól), csakúgy mint a borítót. Nem a gerinchez kapcsolódnak a lapok, hanem az első és a hátsó borítóhoz simán celluxszal. (az első és az utolsó lap)
Ha ne 6.-ban csináljam, még nézne is ki valahogy... De a lényeg, hogy egyben van, meg lehet rendesen lapozni, stb. Régen meg mikor megfogtad, fele lemaradt.
Amúgy a legegyszerűbb az (ha a lapok épek), hogy teljesen szétszeded, csoportoslag összevarrod. Majd a csoportokat a gerincnél a cérnájuknál foggva megint össze, úgy hogy valahogy varrsz oda még egy plusz lapot. Azt a plusz lapot meg elöl s hátul hozzáragasztod a borítóhoz. (Ami ha nem ép, csinálsz újat)

Nagyapámtól tanultam könyvet kötni. :). Házilag csak akkor tidod kivitelezni, ha negtanulod a könyvkötés alapjait. De az esetedben inkább restaurálásról beszélhetünk. Ahhoz, hogy a lapokat rendesen be lehessen fűzni, majd kötni, újra egyesíteni kell őket, ha a hajtás mentén is sérültek. Ez meg nagyon-nagyon aprólékos munka! Ráadásul kell hozzá régi papír, vagy papírt kell öregíteni, ami megint egy pepecs munka.
200 oldalas kottagyűjteményt kötöttem újra most, de sima regénypapírt használtam a javításhoz, mert nem a tökéletes esztétika, hanem a funkció volt az elsődleges.
YouTube -on keress rá a "book binding" szavakra. Ha szerinted menne, akkor kezdj bele.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!