Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Régi könyvet újraköttetni?

Régi könyvet újraköttetni?

Figyelt kérdés
Sziasztok, anyukámnak van egy számára nagyon kedves 40 éves szakácskönyve, kb 400 lapból áll, de már nagyon rossz állapotban van az oldalak szinte már különállnak, csak pár kapcsolódik a könyvgerinchez. Lehetséges ezt valahogy megmenteni? Fogalalkoznak ezzel valahol? Vagy esetleg itthon hogy tudnám megoldani , van rá valami praktika? (Látom rajta hogy apukám már próbálozott nagyon sokszor celluxszal megragasztani, de tényleg nagyon régi és szétesik már kb)
2020. nov. 3. 13:58
 1/5 anonim ***** válasza:
84%
Ühm,befényképezni/szkennelés átszerkeszteni,ésotthon nyomtatóval megoldható :)
2020. nov. 3. 14:13
 2/5 anonim ***** válasza:
87%

Vagy utána nézni,és antikváriumból egy jobb állapotú verzió.

(A szkenneléshez van sok okos program,szövegszerkesztő,javitó)

2020. nov. 3. 14:14
 3/5 A kérdező kommentje:

400 oldalt beszkennelni/befényképezni?

Olyasmire gondoltam hogy egy könyvkötő esetleg újra tudná csinálni, v itthon valami technikával újraragasztom... Pont hogy az lenne a lényeg h a régies jellege megmaradjon..

2020. nov. 3. 14:19
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

130 oldalas tankönyvet szkenneltem be annyi idő alatt, míg lement A megnevezhetetlen, A megnevezhetetlen 2, meg egy Showder Klub rész. Ami összbe kb 4 óra.

Ha meg nem akarod magad, szerintem x összegért megcsinálnák neked egy olyan boltban, ahol xeroxolni szoktak.

400 lap, vagy 400 oldalas a te könyved? (Csak mert egyik helyen ezt írtad, a másikon meg azt...)

A könyv restaurálása meg nagyban függ attól, hogy milyen állapotban van. Az ok, hogy az oldalak szinte már különállnak és csak pár kapcsolódik a könyvgerinchez, de a lapok egyben vannak? Meg hogy vannak összekötve? Varrva vannak csoportoslag egymáshoz, vagy ragasztva van az egész? Maga a gerinc mennyire van egyben? Stb.

Nézd meg pl ezt:

[link]

[link]

[link]

Ennél könnyú dolgom volt, mert tulajdonképp varrva vannak csoportosítva a lapok. A csoportokat a cellux tartja egyben (ahol elváltak egymástól), csakúgy mint a borítót. Nem a gerinchez kapcsolódnak a lapok, hanem az első és a hátsó borítóhoz simán celluxszal. (az első és az utolsó lap)

Ha ne 6.-ban csináljam, még nézne is ki valahogy... De a lényeg, hogy egyben van, meg lehet rendesen lapozni, stb. Régen meg mikor megfogtad, fele lemaradt.

Amúgy a legegyszerűbb az (ha a lapok épek), hogy teljesen szétszeded, csoportoslag összevarrod. Majd a csoportokat a gerincnél a cérnájuknál foggva megint össze, úgy hogy valahogy varrsz oda még egy plusz lapot. Azt a plusz lapot meg elöl s hátul hozzáragasztod a borítóhoz. (Ami ha nem ép, csinálsz újat)

2020. nov. 3. 19:10
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Nagyapámtól tanultam könyvet kötni. :). Házilag csak akkor tidod kivitelezni, ha negtanulod a könyvkötés alapjait. De az esetedben inkább restaurálásról beszélhetünk. Ahhoz, hogy a lapokat rendesen be lehessen fűzni, majd kötni, újra egyesíteni kell őket, ha a hajtás mentén is sérültek. Ez meg nagyon-nagyon aprólékos munka! Ráadásul kell hozzá régi papír, vagy papírt kell öregíteni, ami megint egy pepecs munka.

200 oldalas kottagyűjteményt kötöttem újra most, de sima regénypapírt használtam a javításhoz, mert nem a tökéletes esztétika, hanem a funkció volt az elsődleges.

YouTube -on keress rá a "book binding" szavakra. Ha szerinted menne, akkor kezdj bele.

2020. nov. 5. 01:01

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!