Leiner Laura irasio jok?
Attól függ.
Én úgy kb 20 oldalig bírtam a SzJG-t. Ölte az agysejtjeimet...
De ha kistini vagy és nem elvont könyvekre vágysz, akkor egy próbát megér.
Először is, nem lehet egy könyvre vagy egy író alkotásaira azt mondani, hogy jó vagy nem, ugyanis minden ember más.
Én személy szerint azt mondom, Leiner Laura írásai inkább a 12-13-14 éveseknek valóak, hiszen ők azok, akiknek kell a leegyszerűsített szókincs, illetve, akik még gimi előtt állnak és már várják a gimis éveket, de nem megvetendő az, aki ennél idősebb és előszeretettel olvas az írónőtől.
Véleményem szerint ez a hatalmas Leiner Laura gyűlölet, ami terjeng olyan, mint, amikor 10 évesen az egész osztállyal röhögtünk a Teletubbies-n - nem volt nekünk való, kinőttünk az ilyen fajta TV Show-ból. Mi is nevettünk a tartalmán meg azon, hogy úgy beszélnek benne, mint az őrültek.
Itt is hasonló a helyzet, ezek a könyvek a témájukat, a szókincsüket és a szerkezetüket illetően már nem fogják meg a 15+ tiniket, akik nem úgy állnak ehhez, hogy kinőttek belőle, túl idősek hozzá, hanem úgy, hogy az írónő nem tud írni.
Azért Leiner Laura, mert az ő könyvsorozata elterjedtebb, de, ha más írónak a könyve vagy könyvei lennének valami miatt híresek, akkor őt szidnák nagyon.
Van, akit később kezd el érdekelni más műfaj vagy később engedi vagy nem engedi el ezeket a könyveket, illetve Leiner Laura könyveiben egy olyan gimnáziumi légkört teremt, ami kedves lehet másoknak, például van, akit kirekesztenek az osztálytársai a való életben és jó érzés egy rossz nap után egy szerető osztályközösségben eltölteni pár órát, szóval nem lehet ráolvasni másra, hogy alacsony az iq-ja, mert ilyen könyvet olvas, ráadásul senkinek sincs joga megszabni, hogy ki milyen műfajt kell, hogy szeressen. :)
Én pedig 32 éves kritikus fiúként is imádom Laura alkotásait, tehát nem lehet általánosítani korra és nemre sem. Az SzJG valóban laza mézes-mázas történet volt, a magyar ifjúsági kifejezés ellenére az még nem is igazán Young Adult. De azzal kezdtem olvasási pályafutásomat 26 évesen és a további könyvekkel Laura szépen ívelt felfelé. A Bexi és a Versenytábor mélysége által már nem is jelenthető ki, hogy kiskamaszok tartoznak célcsoportba.
Tehát egyszerűen egyénfüggő. Ha alapból valaki most kezd olvasni vagy szereti az ifjúsági műfajt, akkor vszl. tetszeni fog neki. De mint utaltam már rá: a Bexinél és a Versenytábornál meg kell húzni egy szigorúbb korhatárt.
Olvastam a szjg-t és az iov-ot.
Az előbbit régen szerettem, könnyed volt a stílusa, az utóbbit pedig tavaly olvastam, hát szerintem borzalmas volt, de itt is jó volt a stílus, szimplán a történet és a karakterek rettenetesen idegesítettek.
De ez csak az én személyes véleményem, miként erre volt kíváncsi a kérdező.
A válasz 100%-ban hasznosnak bizonyul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!