Kezdőoldal » Szórakozás » Könyvek » Milyen ennek a rövid szövegnek...

Milyen ennek a rövid szövegnek a nyelvhelyessége?

Figyelt kérdés

Daniel Devitt nem akarta felkelteni a gyanúját annak, hogy nem teljesen ember. Azonban rá kellet jönnie, hogyha elrejti a robot testrészeit az árulkodó szemek elől, az emberek csak még jobban megbámulják. Ismeretlen férfiak és nők tekintetei kísérték az útját, ahogy sétált a faházak között. Egy szoknyás, koszos arcú kislány mutogatott felé egy teraszról, hogy felkeltesse az anyukája figyelmét. „Nézd anya egy szörnyszülött.”

Nem tudta mit súghatott a fülébe, így csak megvonta a vállát és tudatosította magában, hogy megdicsérhette a szép cipőjét is. Daniel nem törődött velük többet, még ha a szíve majd kiugrott helyéről. Szerencsére nem a falusiak viselkedése miatt volt ideges, hanem mert egy jó napnak nézett elébe.

A férfi csuklyát húzott az fejére, a hátán barna köpenyt viselt, amibe elrejtette jobb kézfejét, a testrész nem húsból és csontból állt, hanem fémből és vezetékekből. Elég kezdetleges munka, a mai világban. Egy jól megfizetett orvos úgy alakította volna ki, hogy ne üssön el a párjától, még bőrt is rakott volna rá.

Az ujjai végén, ahol a körömnek kellet volna lennie: vaspántok voltak. Elég nehézkesen fogott meg vele bármit is. Arca finom vonású volt, sima, látszott egy csatát se élt meg életében, vagy volt már része benne, csak megúszta őket sérülések nélkül. Kócos szőke haja a homlokát súrolta, bal szeme aranybarna a jobb szeme viszont rikító kék volt. Ugyancsak csak nem emberi.

2020. ápr. 25. 08:33
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Heló!

Őszintén? Borzasztó. Nem elég, hogy az írásjelekkel gondjaid vannak (vesszők, kettőspont...), de maga a szöveg is logikátlan és stilisztikailag is hagy kívánnivalót maga után.

Ilyen rövid szövegben ennyit hibázni... Ez egyszerűen rémes.

2020. ápr. 25. 09:03
 2/13 A kérdező kommentje:
Köszi az őszinte választ. Hogy fejleszthetném magamat?
2020. ápr. 25. 09:25
 3/13 anonim ***** válasza:
Túl kerek mondatokat használsz. Nem kell ennyire egyértelműen fogalmazni mindig. Nagyon mesterkélt így a szöveg.
2020. ápr. 25. 12:55
 4/13 b1812567 ***** válasza:

"Hogy fejleszthetném magamat?"

Olvass sokat. Könyvet. Jó könyveket, minőségi szöveget.

Írj, sokat. Amit írsz, olvasd át többször, aztán tedd félre, és olvasd át, írd át, és ezt folytasd a szövegeiddel.

Rövidebb szövegeket írj, hogy ne csak lógjon a semmiben.

Mert ez így tényleg borzalmas. Az első két mondat:

"Daniel Devitt nem akarta felkelteni a gyanúját annak, hogy nem teljesen ember."

Kinek a gyanúját? :o Értem én, mit akartál írni, de nem azt sikerült.

"Azonban rá kellet jönnie, hogyha elrejti a robot testrészeit az árulkodó szemek elől[...]"

Milyen robot? Hol? Megint csak nem azt sikerül írnod, amit akartál, amitől zavarossá válik az egész.

2020. ápr. 25. 12:59
 5/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat ti csak elmondtátok öszíntén mi a véleményetek. És ezek azok. Nem lehet mit csinálni. Én olvasok írók próbálkozok, de semmi se sikerül. Nem megy ez nekem, akkor miért akarom ennyire?
2020. ápr. 25. 13:50
 6/13 anonim ***** válasza:
Én rengetegszer visszaolvastam, amiket írtam. Ahol úgy éreztem, hogy nem kellemes olvasni, vagy nem érzik természetesnek és összefüggőnek a szöveg, ott egyszerűen addig gondolkodtam, amíg rá nem jöttem, hogy miért.
2020. ápr. 25. 14:43
 7/13 anonim ***** válasza:

Heló!

Az egyik legfontosabb, hogy olvasd el magad után. Legalább 2x.

Itt van például ez:

"látszott egy csatát se élt meg életében, vagy volt már része benne, csak megúszta őket sérülések nélkül."

Ez ellentmondás. Ha átolvasod magad után kétszer, biztos, hogy észreveszed.

Ami még nagyon fontos, hogy meg kell tanulnod a legfontosabb nyelvtani tudnivalókat, főként az írásjelek terén. Gondolok itt a vesszőhasználatra, kötőjel... Ez csak úgy megy, ha megtanulod, és fejben tartod. Nagyon fontos.

Ha jól sejtem, még az egész legelején vagy. Ne kezdj bele semmi nagyobb dologba. Először legfeljebb 5 oldalban mesélj el valamit, amiben van csattanó, elkezded és le is zárod.

Ha kész vagy vele, átnézed a helyesírást és mehet fel egy fórumra/oldalra/csoportba ahol ezzel foglalkoznak és tudnak segíteni, elmondják a véleményüket. Itt egy dolog számít igazán: tiszteld meg őket azzal, hogy nincs benne nyelvtani hiba és elgépelés.

(Egyébként nagyra értékelem, hogy nem szavaztál le minket azért, mert nyers őszinteséggel megírtuk a véleményünket. Gyakorolj, és biztos vagyok benne, hogy a mostani írásodnál már egy éven belül klasszisokkal jobbakat fogsz írni. Sok sikert kívánok!)

2020. ápr. 25. 17:55
 8/13 A kérdező kommentje:
"látszott egy csatát se élt meg életében, vagy volt már része benne, csak megúszta őket sérülések nélkül." Az arcán nem voltak maradandó sérülések, ebből is látszott, hogy még egyszer se csatázott senkivel, vagy ha még is, megúszta azt sebesülések nélkül. - És így?
2020. ápr. 26. 09:12
 9/13 anonim ***** válasza:

Nekem tetszett, izgalmas lehet annak, aki elolvassa, gondolom, olyan tiniknek szánt könyv lehet. Persze nem tudom, hogy tul.képpen mi lesz a mondanivalója, lesz-e egyáltalán. Aztán küldd el egy kiadónak, ha netán kiadnák, a szerkesztő úgyis kijavítja a fent, mások által említett hibákat, és a helyesírást is ki szokták javítani. Mint ahogy az alábbi mondatodban én.

" Én olvasok írók próbálkozok, de semmi se sikerül. Nem megy ez nekem, akkor miért akarom ennyire?" olvasok, írok közé vessző, és nem írók, hanem én írok, az írók, ugye, szerzőket jelent, és nem próbálkozok, hanem próbálkozom, mert ikes ige (biztos tudod, mit kell róla tudni). Azért akarod ennyire, mert érzed,hogy van egy kis íráskészség benned. - De én inkább klasszikusokat olvasnék előbb.

2020. ápr. 26. 11:01
 10/13 BringaManó ***** válasza:

A "nyelvhelyessége" speciel viszonylag jó, viszont amit a többiek írtak, az mind valami más – és azokkal tényleg gond van... Ez egyelőre így tényleg nam alkalmas olvasásra, csak írásra, és valóban ott kezdődne, hogy elolvasod magad után, megpróbálva külső szemmel olvasni, amennyire lehet (érthető-e, követhető-e, van-e értelme ennek a mondatnak, szónak...).

Természetesen kell olvasni irodalmat is (de az szerintem azért van már mögötted), és az is biztos, hogy önmagad átolvasása, meg a helyesírási szabályok elsajátítása önmagában nem elég: "magától" ez nem lesz sokkal jobb (vagy nem hamar), valakinek ezeket át kéne olvasnia... (a megfogalmazás miatt is, meg a helyesírás miatt is)

(plusz ld. a fenti tanácsokat is)

2020. ápr. 27. 02:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!