Kiktől, és mely műveket 'kötelező' elolvasni?
17 éves vagyok, rengeteget olvasok, mégis rádöbbentem, hogy az úgymond klasszikusok, vagy alapműnek számító könyvek legtöbbjét nem olvastam, vagy még csak nem is hallottam róla. Szeretnék a magyar irodalomról egy átfogó képet kapni, amit a gimnáziumi tananyag egyáltalán nem ad meg. Ezért most összeállítok magamnak egy listát, és ebben kérném a segítségeteket.
Előre köszönöm mindenkinek, aki szán rám az idejéből.
Tolkien: Gyűrűk ura
Rowling: Harry Potter
Ez így nagyon nehéz, hiszen a "kötelező" irodalom annyira szerteágazó, hogy szerintem inkább csak mindenki a saját preferenciáit tudja ajánlani neked, mint ahogy én is.
Szerintem az alapműveltséghez tartozik Poe költészete és novellái,
Boccaccio Dekameronja,
Shelley Frankenstein-je,
Goethe Faust-ja, Lowecraft művei,
Oscar Wilde-tól a Dorian Gray arcképe
Dickenstől a Twist Oliver,
Jules Verne-től szinte bármi
Ranpo-tól A törpe és az Arany maszk,
Karl May-től Az ezüst tó kincse
Stevensontól A kincses sziget,
Most hirtelen ennyi jutott eszembe, de ahogy írtam is ez egyéni preferencia kérdése, egyénfüggő, ki mit emel ki a világirodalomból.
Látod? Nem elég, ha olvasott vagy, ha szellemileg fogyis vagy és nem értelmezed a szöveget csak égeted magad :D. Persze, oda is írtad, hogy magyar... én meg átsiklottam felette :)
Magyar művekből számomra Kosztolányitól az Esti Kornél,
Illyéstől a Puszták népe, Petőfitől az Apostol, Krúdy-tól szinte bármi.
Nem tudom, hogy pontosan kik vannak most ( pláne nem, hogy kik lesznek az új NAT szerint ) benne a kötelezőkben, de próbálok valamiféle listát adni inkább csak az írókról:
- Benedek István,Berkesi András, Csurka István, Esterházy Péter, Fekete István, Hankiss Ágnes, Karinthy Frigyes, Lőrincz L. László ( Leslie L. Lawrence ) Márai Sándor, Moldova György, Rejtő Jenő ( ?! ), Spiró György, Szabó Magda, Szilvási Lajos, Zsoldos Péter, Vámos Miklós, Vavyan Fable, Wass Albert.
Vannak benne "komoly" és kevésbé "komoly" irodalmat művelők is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!