Valaki segítene megérteni ennek a go meccsnek a végeredményét?
Most kezdtem el a go-val foglalkozni és kivételesen a számítógép ellen játszottam KGS-en.
Szívesen veszem, ha valaki tud adni pár tippet, hogy hogyan javítsak a játékomon, de ami leginkább érdekel, az az, hogy miért halott fehér középső és jobb felső csoportja? Középen én úgy látom már ki van alakítva két szeme, a jobb felsőben pedig nem hiszem, hogy lenne módom megakadályozni a kialakulásukat, bár őszintén szólva még nem olvastam végig.
Igen, segítek. Magam is tanulom a gót mát sok éve (16kyu tanuló vagyok). Jól látod, a középső él, a jobb felső él és alul is él a fehér. Nagyon helytelen a pontozás.
A fehérnek sokkal több pontja van mint 2 (kettő a jobb alsóban jelölve).
Az E1-re lépve két fekete levehető, ha vissza lép is a fekete, akkor is marad két szem. Tehát ha nem is lép a fehér, akkor is élő fehér ez az alakzat (C3-M5 él) és két fekete fogoly van itt.
A nagy középső fehér alakzat is él - ha lép a fehér a M9-re majd az N11-re, akkor a két fehér leesik (M10-N10 fogoly). Ha nem lép a fehér akkor is élőnek tekinthető ez a fehér alakzat (E10-P9).
Tehát hibás pontozás, ennyi a nyitja, jól láttad már a kérdés feltevésekor az élő fehér alakzatokat.
Ja és még két gyors tipp (visszafele lépegetve átfúttam a meccset.)
A fekete 323. lépése lehetne J13 és akkor a középső fehér nagy alakzat második szeme nem jöhetne létre, a fehér rögtön meg is lépte a bekötést 324. lépésben és életben maradt.
A 279. lépésre a fehér válasza A18 kellene legyen, akkor van két szem és él az alakzat - így bukta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!