Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Klasszikus FPS-ek, amiket...

Klasszikus FPS-ek, amiket érdemes végigjátszani?

Figyelt kérdés

Ezt a listát állítottam magamnak össze:

Doom (1993)

Doom II (1994)

Doom 64 (1997)

Quake (1996)

Quake II (1997)

Duke Nukem 3D (1996)

Shadow Warrior (1997)

Blood (1997)

Unreal (1998)

Half-Life (1998)

Ezeken kívül még van olyan, amit érdemes lenne végigjátszani?

A Wolfenstein 3D és a Return to Castle Wolfenstein még mozgatja a fantáziám.

Esetleg van olyan cím a listán, amire nem érdemes időt szánni?

2024. jan. 10. 10:26
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
85%

A Wolfenstein 3D technológiai/történelmi szempontból érdekes, mint a Doom előfutára, de saját jogon nem egy különösebben szórakoztató játék. A Return to Castle Wolfensteint viszont rendre a sorozat legjobbjának szokták nevezni (szerintem a The New Order jobb, de jó játék az is).

Melyik évig tekinted klasszikusnak?

Ha a RtCW-hez hasonló korú játékokig:

Soldier of Fortune

The Operative: No One Lives Forever

Aliens versus Predator 1-2

Medal of Honor: Allied Assault

Deus Ex (bár ez inkább immersive sim)

Halo: Combat Evolved

Serious Sam: The First Encounter

Régebbiek közül:

Heretic

Hexen

Redneck Rampage

2024. jan. 10. 11:13
 2/13 anonim ***** válasza:
0%

Bocs, de 2024-ben nem érdemes 1990-es játékokat játszani. Nem tudom, mi viszi az embereket arra, hogy ma ilyennel töltsék az idejüket.

Én pl tini koromban (90-es évek vége) imádtam az Unrealt, nagyon nagy hatást tett rám, de ma már nem élvezném.

2024. jan. 10. 15:09
 3/13 anonim ***** válasza:

2-es, ment a mínusz.

Doom 64 egy kicsit rossz, úgy hallottam. Ajánlanám még a Thief the dark projectet, vagy a goldot.

2024. jan. 10. 15:26
 4/13 anonim ***** válasza:

1-es felsorolta már amivel kipótoltam volna a retro listádat én is kérdező. Redneck volt a 4. build engine-s pszeudo 3d-s fps, azzal teljes az élmény a duke, blood és shadow warrior mellett. Meg a hereticet ajánlottam volna én is, szigorúan az első részt.

Viszont amiért mégis megírom ezt a kommentet, az a modern retro! Nem tudom hogy tudod-e kérdező, de manapság születik csomó múltidéző darab, van ami stílusban és hangulatban, van ami még kifejezetten kinézetre és grafikára is erősen múltidéző. Nem tudom az ilyenek érdekelnek-e, ha igen akkor pár címet még felsorolok neked. Szóval a shadow warriornak van egy 2013-as kiadása, modern kinézet de ugyanazokat a régi elveket követi sokszor, mint az eredeti régi játék. Pl felszedhető és instant ható healing kit, kötött pálya elrejtett easter eggekkel és társai. Aztán van ami még kinézetre is multidéző. Van egy ion fury nevű darab, build engines mint a duke és társai, csak ez teljesen modern, pár éve készítették. Aztán van egy graven nevű darab, ami engem kicsit a régi hereticre emlékeztet, csak szintén modern retro, egész jól néz ki az is. De igazából ha az ion fury vonalán megindulsz, csomó hasonló darabot találhatsz még, kisebb neveket is. Pl cultic nevű régies kinézetű modern retro fps, ami erősen a bloodra hajaz sok esetben. Vagy a hrot nevű darab ami kinézetre quake 1 és chasm inspirációnak hat, tartalomra meg némileg talán mint a stalker.

Na mindegy, csak gondoltam felhívom ezekre is a figyelmedet. Ha szereted a retrót, és idővel elfogy, érdemes lehet átugranod modern retro vonalra is. Könnyebben és jobban fut modern rendszereken, sokszor többet is tud feature szempontból mint a régiek, összetettebb és szórakoztatóbb, szóval olyan érzés mint a régi élmények csak ki van bővítve még pluszban.

2024. jan. 10. 16:11
 5/13 anonim ***** válasza:
Van még Dusk, Warhammer 40 k Boltgun, Amid Evil, Cultic, és még sok más. Boomer Shooter a nevük.
2024. jan. 10. 16:44
 6/13 anonim ***** válasza:
53%

Egyáltalán nem zavar, ha lepontozol. Csak tudod, akik azért szenvedtek régi technológiával (bakelitlemez, VHS, ezeröcsi), mert akkor nem volt más, azok kissé mulatságosnak tartját, hogy a mai fiatalok önszántukból szenvednek ugyanezekkel, mikor korszerű dolgok is léteznek.

Ez olyan, mintha barlangban laknék, mert az milyen érdekes és romantikus volt.

Amúgy hogy én is ajánljak egy FPS-t (és amelyről valószínűleg senki nem hallott): az 1999-es Wheel of Time, amely Robert Jordan Az idő kereke regényeire épült, és az Unreal98 motorját használta:

https://www.youtube.com/watch?v=Z1cXTzJwRkE

Ezt is imádtam annak idején, persze ma már nem tölteném vele az időmet, de egy remake-nek nagyon örülnék.

2024. jan. 10. 23:20
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Arra esetleg még nem gondoltál, hogy ez nekik nem szenvedés, hanem egyfajta múltidéző új élmény? Meg alapvetően nyitottság. Bizonyára nem csak ezeket fogja játszani, hanem ugyanúgy az újakat is, ezekkel csak szinesíti. Esetleg érdekli a gaming, és történelmi okból fogja tolni. Ismerje és érezze mik mentek akkoriban, miből mi lett azóta.

Meg olyan is van aki tényleg akkor nőtt fel, és szívesen újraélné az akkori élményeit mai fejjel. Klasszikus nosztalgia, nincsen ezzel semmi baj. Csak persze maradjon az ember nyitott mellette az újra is, szóval ne ragadjon le a múltban sem.

2024. jan. 10. 23:23
 8/13 anonim ***** válasza:

System Shock 2

Shogo: Mobile Armor Division

Project IGI

2024. jan. 11. 00:18
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
A Wheel of time meg is van nekem, ingyenes volt Gog-on. Szimplán jó ezeket újrajátszani, vagy akár elsőre is. Quake 2-nél van RTX is, a játékmenet is jó még mai napig is.
2024. jan. 11. 04:19
 10/13 anonim válasza:

Star Wars: Jedi Knight - Dark Forces 2 (1997)

Az első részével, a Star Wars: Dark Forces (1995) játékkal nem játszottam.

2024. máj. 29. 02:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!