Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Sakk lépéseket tudom, hogyan...

Sakk lépéseket tudom, hogyan tovább?

Figyelt kérdés

Figurákkal, lépésekkel, szabályokkal tisztában vagyok, de ha le kell ülnöm sakkozni, akkor teljesen céltalan vagyok, mit érdemes lépni, miért. Persze azért látok bizonyos dolgokat, de hogy hogyan érdemes elkezdeni, felépíteni egy játékot, az nem megy. Amit láttam segédanyagokat az vagy nagyon kezdő vagy végjátékokat tanít, nekem meg a megnyitás, és főleg a fejlődés lenne a cél, stratégia meglátása, sakkvakság elkerülése.

Hol lehetne online tanulni ilyesmit? Tudom játsszak sokat gép ellen, de ott sem tudom, hogy mit és miért kéne lépnem

2023. febr. 28. 20:07
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

lichess.org sokkal jobb erre a célra, mint a chess.com mert teljesen ingyenes. És ugyan azokat a funkciókat eléred.

Fejlődni az alábbiak szerint lehet és kell:

1. veszel sakkönyveket. Egészen kezdőknek is vannak. Ezekkel folyamatosan haladsz. Régen volt az internetes sakkiskola, ez nulláról megtanított haladó szintig, kár, hogy ma már nincsen. A sakkiskola ma már csak könyv formájában van. Könyveket, készleteket a sakkvilag.hu-ról tudsz rendelni.

Érdemes facebokk-on sakkos csoportokba belépni. Kereshetsz edzőt is.

Nagymester úgy lehetsz, hogy napi 10-12 órát foglalkozol a sakkal. 10 éven keresztül. Bár Anand, egykori világbajnok azt mondta, ha 14 éves korodig nem éred el a nagymester címet, akkor már lemondhatsz róla. Ezt már azért megcáfolták páran. Pl volt olyan, aki 80 évesen lett GM. (Grand master, azaz nagymester)

Ha nem az internetes sakkot vesszük alapul, hanem a "rendeset", ott FIDE Élő pontok alapján vannak szintek. (Az élő pontrendszer Élő Árpád után lett elnevezve, aki az egészet kitalálta)

A fide listára 1000 élő ponttal tudsz felregisztrálni, ez a chess.com-on kb 1100-as szint. 1000-1200ig vagy amatőr, 1200-1400-ig 4. osztályú sakkozó, 1400-1600-ig harmad osztályú, 1600-1800-ig másod osztályú, 1800-tól 2000-ig első osztályú. 2000-2200-ig nincsen hivatalos besorolás (az előzőek sem voltak hivatalosak) 2200-tól vagy CM - canditate master azaz mester jelült sakkozó, 2300-tól vagy FM - azaz Fide master, vagyis fide mester, 2400-tól vagy IM azaz International master - az nemzetközi mester, és 2500-tól vagy gm azaz grand master azaz nagymester. Nem hivatalosan szupernagymesternek hívják a 2600-2700 feletti szinten álló sakkozókat. Jelenleg a világranglistát a világbajnok, a norvég Magbus Carlsen vezeti. Itt fontos megjegyezni, hogy a sakkot időre játszák, így 3 féle időbeosztás van a sakkban. Ez a blitz vagy schnell vagy villám, 3-5 percet jelent fejenként. Van a rapid, az 10-25 percet jelent fejenként. És van a standard sakk, az 30+ percet jelent fejenként. Magyarországon és úgy a világban a 90 percet nevezik az "igazi" standard sakknak, bár gyakoriak a 60 perces sakkok is. A nagy versenyeken, pl a világbajnokságon így áll a helyzet: fejenként 2-2 óra a játszma első 40 lépésére, utána a plusz 30 perc, majd a 60. lépést követően még 15 perc és az első lépéstől fogva jár a + 30 másodperc lépésenként.

Ezekkel arra akarok célozni, hogy a sakk nagyon nem egyszerű. Nagyon kemény munka árán válhatsz akár "csak" első osztályú sakkozóvá. Érdemes onállóan amatőr szintig eljutni, ás onnantól kezdve keresni egy edzőt. Az edző órabére (magyarországon) a 3000 forinttól a 20 ezer forintig terjed, de az átlag 4-5 ezer.

De határ a csillagos ég. Lékó Péternek pl azt hiszem, hogy 300 euró az órabér.

2023. márc. 25. 21:37
 12/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hasznos

Nem kívánok semmilyen szintű mester lenni, csak szeretném érteni, hogy mit miért csinálok a táblán :)

2023. márc. 30. 09:48
 13/14 anonim ***** válasza:

"Totálisan hobbi szinten, semmi verseny, stb. Ki tudjak ülni a parkba nyáron sakkozni. Ennyi"

Ehhez azért nem kell mesteri szinten tudni. :-) A hobbi-sakkozók döntő többsége lelkes amatőr, akik "érzésből" lépnek. Sokuk például csalást kiáltanak, ha valaki ent passant lép. A hobbiknak pont az az egyik lényegük, hogy nem kell hozzájuk profinak lenni.

Ha pedig tervezni akarsz, arra nincs egzakt válasz, hogy hogyan kell. Egyrészt - ahogy írták előttem - már akár játszma előtt is lehet nagy vonalakban tervezni, hogy merre akarod irányítani a játszma menetét. Ez leginkább akkor működik, ha már van elég tapasztalatod, lejátszottál párezer meccset, és "érzed", hogy mi merre vezet. Bár nagyon előre nem érdemes tervezni, mert semmi nem garantálja, hogy az ellenfél a neked tetsző lépéseket fogja lépni.

Első körben szerintem a megnyitásokat érdemes áttekinteni, és megérteni, mit miért lép az ember. Ez már sok évtizedes, agyonrágott témakör, persze, szükség esetén a sablonoktól el lehet térni.

Aztán mattképeket, mattvezetést is érdemes tanulni. Természetesen azt sem csak bemagolni, hanem megérteni, hogy mit miért csinál az ember. Egy idő után az ember már ránézésre felismeri, ha az ellenfélnek pár lépésben mattot tud adni.

A középjátékra pedig nincs tuti recept. Reagálni kell az ellenfél lépéseire. Érdemes pár lépésre előre gondolkodni, hogy minek mi lesz a következménye, és lehetőleg úgy alakítani az állást, hogy neked valamilyen szempontból előnyös legyen. Erre tényleg nincs egzakt recept, eleve maga az "előny" is több féle lehet. Anyagi előny (neked több, és értékesebb bábuid lesznek, mint neki), térelőny (jobb pozícióban lesznek a bábuid, mint az ellenfélnek), vagy egyszerűen csak az, hogy úgy alakítod a mérkőzést, hogy neked kényelmesebb legyen. Egy idő után mindenkinek van egy preferált játékstílusa, amiben könnyebben játszik. Én például a "közelharcban" vagyok jobb, ezért ha csak lehetőségem van, a királynőket kiiktatom. Anyagilag ugyanúgy fogunk állni, de nekem, az én játékstílusomnak és gondolkodásomnak jobban megfelel.

Érdemes különböző feladványokat is nézegetni, sok olyan kép rögzülhet az emberben, amik felismerése a játszmák során jól jöhet. (Pl. a potenciális villák felismerése.)

A tervezést ne úgy gondold, hogy majd megtervezed előre, hogy hogyan győzöd le 60 lépésben. Mindig az adott helyzetben kell átgondolnod, hogy hogyan tudnál olyat lépni, amivel jobb helyzetbe kerülhetnél.

2023. ápr. 9. 04:52
 14/14 anonim ***** válasza:

Emlékszem amikor én is ültem a monitor előtt, mint albán szamara, és na és most?

Akkor a chessmaster 9000 programmal gyakoroltam. A leggyengébb jatékos 300-2700 ELO

Jó sokat játszottam Sonja (800) mindig megvert, és rákényszerültem a védekezésre, akkor meg magamamat ejtettem fogságba. Lényegében rájöttem helyes nyitás nélkül örökké veszíteni fogok.

Krycek (1200) is sokat tanultam például, az ő taktikája, hogy megakadélyozza a sáncolásod, még a paciját is beáldozza az ügyért. Másrészt mindig az f3 gyalogodat akarja leszedni, arra is áltozattal.

Természetesen ezek nagyon gyenge próbálkozások egy erős játékos ellen, de egy kezdőt összezavar. Sokszor vettem hasznát Krycek bolondos lépéseinek nagyon kezdőkkel szemben. Szóval Krycekkel való játék megtanít arra, hogyan ne lép úgy, hogy őt játékba hozod, és a technikáit használhatod gyengébb játékosok ellen.

Szerintem jó ötlet lenne neked is a sakkmester 9000 gyakorolnod, mert minden játékosnak más az erőssége.

A kedvencem Shakespeare (2120) a gyalogok mestere. Sven (2200)

2023. máj. 1. 00:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!