A Fallout részek folytatolagosak?
Igen, folytatólagosak, de eltérő, hogy az egyes epizódok között mennyire szoros a kapcsolat pl. a Fallout 4 teljes mértékben élvezhető a klasszikus részek és a New Vegas ismerete nélkül, de a Fallout 3 ismerete hozzáad az élményhez.
Az első két epizódot és a New Vegas-t célszerű egymás után végigjátszani, mert rengeteg az utalás, illetve visszatérő szereplőkkel, és egyes karakterek leszármazottaival is találkozhatunk. Az sem mellékes, hogy szép ívet írnak le (pl. láthatjuk az NCR felemelkedését, a folyamatot, amely során egy kis település, név szerint Shady Sands, a háború utáni Amerika legbefolyásosabb politikai hatalmává válik).
Azzal sem árt tisztában lenni, hogy az első két rész játékmenetét tekintve gyökeresen eltér, ezek izometrikus szerepjátékok, körökre osztott harcrendszerrel, a 3. epizód és a New Vegas már belső és külső nézettel, illetve valós idejű harccal operál, hasonlóan, mint a Fallout 4, de annál kevésbé akcióközpontúak.
A Fallout Tactics: Brotherhood of Steel első ránézésre úgy tűnhet, hogy az első két részhez hasonló játékmenettel rendelkezik, de valójában nem RPG, hanem TBS/RTS hibrid, ahol a harcokon van a hangsúly, és csak a főbb események képzik a kánon részét. A Fallout 76 pedig egy online játék, amely középpontjában a túlélés és a felfedezés áll, amiről nem tudok túlzottan sokat nyilatkozni, ugyanis még nem játszottam vele. A lore eléggé össze lett kuszálva, de a Bethesda amúgy sem következetes ezen a téren, sőt számos elemében, már a klasszikus részek is ellentmondásosak voltak (pl. a ghoulok egyes jellemzőivel kapcsolatban). A játékmenetet is sok kritika érte, de állítólag ezen sikerült javítani.
A Fallout: Brotherhood of Steel egy felülnézetes akciójáték, kizárólag PS2-re és az első Xbox-ra jelent meg, a sztori nem a kánon része, nyugodtan kihagyható. A Fallout Shelter pedig egy mobilos játék, ahol saját menedéket építhetsz, története nincs (legalábbis a megjelenés környékén nem volt), szóval ezt is át lehet ugrani.
Amennyiben az elejétől játszanád én ezt a sorrendet ajánlom:
Fallout 1 -> Fallout 2 -> Fallout: New Vegas + DLC-k (megjelenés szerinti sorrendben!) -> Fallout Tactics: Brotherhood of Steel (kihagyható) -> Fallout 3 + DLC-k -> Fallout 4 + DLC-k (itt az Automatron, a Far Harbor és a Nuka World, amelyek sztoriközpontúak) -> Fallout 76 (kihagyható)
Belefuthatsz még a Fallout Bibliába is, amely a korai Fallout játékok dizájn dokumentációjának összefoglaló elnevezése, illetve érdemes megemlíteni a Fallout: Van Buren-t, ami az eredeti Fallout 3 lett volna, az első két rész fejlesztőitől, de soha nem készült egy, az ötletek egy része végül a New Vegas-ban valósult meg.
Továbbá úton vagy egy sorozat, a Westworld alkotóitól, de erről egyelőre nem tudni semmi érdemlegeset.
Arra érdemes felkészülni, hogy amennyiben az elejétől kezded, nagyjából 500 órát fog igénybe venni, ha legalább egyszer végig szeretnéd játszani a főbb epizódokat és a kiegészítőket.
Persze az is egy opció, hogy először a negyedik részt játszod végig, és amennyiben megtetszik a világ, pótolni kezded a többit. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a sorozat rajongói között is erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik a legjobb rész (szerintem a New Vegas és az első kettő, míg a 3. és 4. epizódot kifejezetten gyengének és érdektelennek tartom sztori szempontjából, de a felfedezés öröme, illetve a jól felépített helyszínek miatt azokat is élveztem), illetve az sem biztos, hogy mindegyik játékmenete egyformán tetszene.
Szóval azon múlik a válasz, hogy mennyi szabadidőd van, és mennyire vagy nyitott. Én a 3. résszel kezdtem 2011-ben, de csak 2019-ben játszottam végig, mert a New Vegas miatt félretettem, majd feledésbe merült, a Fallout 4-et előrendeltem, de csalódás volt, így a befejezés után inkább kezdtem egy harmadik New Vegas végigjátszást, majd 2018-ban az első két részt is pótoltam, aztán végre jött a három, majd a 4. is kapott egy újabb esélyt, ezúttal kiegészítőkkel, és alaposabban elmerültem benne. Úgy gondolom, hogy minden résznek megvannak a pozitívumai, de sok játékos van, aki elzárkózik a klasszikus részektől, vagy megállás nélkül szidja, és értékelhetetlennek tartja a Bethesda által fejlesztett epizódokat, szerintem mindkettő hiba.
Remélem hasznos volt az összefoglaló. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!