Ha a Rubik kocka kirakásra nem értem ezt a módszert, akkor soha nem is fogom tudni kirakni?
Vêgig néztem ezt a videót, elvileg ez a legegyszerűbb. A gond csak az, hogy egy kukkot nem êrtek belőle. Most komolyan meg kell tanulnom ilyen algoritmusokat? Még az oldalak jelölését se tudom megjegyezni. És akkor az sem mind egy, hogy melyik kocka hol van, az algoritmusok csak bizonyos esetekben működnek.
Valaki el tudja magyarázni faékké leegyszerűsítve, hogy hogyan kell kirakni a rubik kockát?

Na, gratulálok, ez az első lépés! :)
Tudom, emlékszem erre az érzésre is. Igazából gyakorláson kívül nem sok mindent tudsz csinálni, hogy megértsd a kocka működését.
Viszont akkor ezek azerint tényleg megy az első két sor félig - meddig intuitíven, azaz valamennyire mégis érted :) Akkor lesz teljesen intuitív, ha az első két sort úgy fogod kirakni, hogy végig, az összes forgatást érted, higy mi miért és hogyan történik.
Minél haladóbb módszert használsz, annál jobban fogod megérteni a kockát. Egy idő után az agyad automatikusan észre fogja venni a sbalonokat, meg fogja érteni a kocka működését.
Egyelőre azt javaslom, gyakorold ezt, tanuld meg ezt a néhány algoritmust, amivel ki tudod rakni. És tényleg próbáld meg izommemóriába rögzíteni. Nem olyan nehéz. Én amikor megtanultam, 10 algoritmussal kezdte. Egyrészt kellett 1, amivel a tetején az éleket orientáltam, hogy kereszt legyen, utána kellett 7 a keresztes OLL-hez (amikor kész a 4 él orientációja, már csak a sarkak vannak, ebből 7 különböző van összesen), majd kellett 2 PLL, egy az élekhez (U PLL) és egy a sarkokhoz (A PLL), azaz összesen 100 algoritmust tanultam meg kb 2 hét alatt. Volt nálam egy papírcetli, amin az összes rajta volt (ekkor meg nem volt mindenkinek okostelefonja). Nem sokkal később rájöttem, hogy ezeket lehet tükrözni és akkor időt tudok spórolni, úgyhogy megtanultam a tükrözéseket is (Ub PLL és Ab PLL). Ezzel máris egy picit jobban értettem a kockát.
Ezután jött az F2L, ahol lényegében az alsó keresztre egyszerre teszed rá a sarokkockát meg a hozzátartozó élkockát. Ezután megtanultam az összes PLL-t, majd némi kitérő után (4*4, 5*5) jött az összes OLL. Utána megtanultam random dolgokat, pl kommutátorok, amivel pl FMC közben lehet lépéseket spórolni, megtanultam Tony Fisher saját módszerét, ami szenzációs, meg megtanultam még iszonyatosan sok másik dolgot az évek alatt. Lényeg, hogy szép fokozatosan egyre jobban érteni fogod, mi történik, ahogy egyre többet gyakorolsz és egyre több mindent megtanulsz.
Esetleg ha gyorsítani akarsz ezen, akkor Rubik Ernő A bűvös kocka c. könyve tud segíteni, van benne sok hasznos és érdekes elmélet. Illetve majd később az FMC módszereket megtanulhatod, azok is nagyon sok mindent megtanítanak. Pl. NISS, de már a sima blokkos módszer is.
A lényeg, hogy ha gyakorolsz, meg hetente tanulsz új dolgot, dolgokat, szép lassan egyre több mindent fogsz megérteni. Én még mindig úgy érzem, hogy bőőőven van még mit megtanulni a sima 3*3-asról is, a 4*4et meg 5*5öt nem is említve. Pedig azokat is nagyon, sőt még jobban élvezem.
Innen a következő lépcső, hogy a keresztet mindig max 8 lépéssel oldd meg (ennyiből bármilyen keverés esetén ki lehet rakni a keresztet), utána jöhet, hogy alulra egyből, és akkor nem kell megfordítani rakás közben, majd jöhet az, hogy megnézed a kockát, fejben kirakod a keresztet, becsukod a szemed és vakon kirakod a keresztet. Nyilván ez nem 1 hét, de nem is 1 hónap, hanem inkább 1 év :) Nekem egy egyszerűbb keverésnél megy a kereszt + 1 F2L pár (sarok + él) teljesen vakon. Azaz megnézem max 15 másodpercig, majd becsukom a szemem és kirakom a keresztet meg 1 sarok+él párt. Ezt amúgy x-crossnak, azaz extended crossnak hívják, és egy haladóbb technika. A top kockások rengeteg rakást valamilyen x-crossal kezdenek. Az utóbbi pár évben az összes egyszeri világrekord x-crossos volt. Nyilván ez is csak úgy lehetséges, ha érted elég jól a kocka működését, mivel fejben kell tartanod 6 elemet kb 5-10 forgatásig, illetve előtte fejben kell kitalálnod, hogy mi lesz ez az 5-10 forgatás.
Szerintem Rubik kockázás ugyanúgy távol tudja tartani idős embereknél az Alzheimert, mint az aktív zenélés, sudoku, vagy egyéb mentális munka.

Elég is volt a videóból, amikor a csávó nagyon értelmesen azt mondta: élet... nem élt.
Nézz Feliks Zemdegs-től videókat. Ő elmagyarázza normálisan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!