Hogy kell kirakni a Rubik-kockát? Tudom hogy van rá valami szabály hogy hányat kell erre-arra tekerni csak nem tudom hogy mi az?.
Ha lenne ilyen szabály, akkor nem sok értelme lenne az egésznek, nem? :)
Épp az a lényeg benne, hogy milyen gyorsan jössz rá a megoldásra, ami egyébként minden alkalommal más, attól függően, hogyan volt "összekeverve".
Ha meg lehetne tanulni, akkor hogyan rendeznének belőle versenyeket!? Akkor mindenki tudná.
Egy Rubik-kockát tulajdonképpen végtelen módon lehet kirakni. Nem szabályok vannak, hanem módszerek. Rengeteg módszer van, attól függően, hogy mi a cél.
Mindegyik módszernél meg kell tanulnod változó számú algoritmust, ez elkerülhetetlen. Ez tulajdonképpen egy tekerési sorozat amit izommemóriába rögzítesz (mint pl egy rövid zongoradarab), aminek a végén a kocka hasonló lesz, mint előtte, de néhány elemet a helyére teszel közben. Van olyan módszer, ahol elég 1-2 algoritmus, de van olyan is, ahol kb 500 algoritmust kell megtanulni a teljes módszerhez. Nyilván ki tudod rakni addig is, amíg nem tudod mind az 500-at, csak más algoritmusokat használsz, ahol amúgy 1-et is elég volna.
Vannak módszerek, amelyeknél az a cél, hogy fejben tudd tartani a lépéseket még mielőtt elkezdenéd kirakni, és így vakon meg tudd oldani, miután megnézted a kockát és memorizáltad. Ezeknél a módszereknél általában 1-3 darabot mozgatsz csak egy-egy algoritmussal, mivel a legtöbb ember agya nem tud fejben nyomon követni egyszerre túl sok darabot, ahogy a kockán mozognak (Kuti Mátyás is így vesztette el a vakos világrekordjait, kiderült hogy csalt és nem teljesen vakon rakta. Az vált gyanússá néhány embernek, hogy olyan lépéseket használt, amihez fejben kellett volna tartania az összes darabka mozgását).
Ezeknek a módszereknek az a "hátrányuk", hogy általánosságban több forgatást igényelnek, mint azok a módszerek, ahol nézed a kockát megoldás közben. Több forgatás = lassabb idő.
Egy másik kategória, itt van egy halom módszer, ami gyorsaságra van optimalizálva. Minél kevesebb forgatás, de közben minél egyszerűbb módszer. Mert annak nincs értelme, hogy átlagban 30 forgatás, de lépések között megállsz gondolkozni 20 másodpercet, miközben pörög a stopper.
Kettő igazán elterjedt módszer van ebben a kategóriában. Az egyik a Fridrich, a másik a Roux. Fridrich az egyik legrégebb óta fejlődő módszer, ehhez van talán a legtöbb oktatóvideó, példarakás, illetve ennek van egy egyszerűbb verziója, amit kezdőként általában el tudnak sajátítani (layer by layer, 4 look last layer - LBL, 4-LLL). Illetve van a Fridrichhez nagyon sok kiegészítő almódszer, ez már inkább haladóknak, amivel Fridrich módszer közben pl úgy manipulálod a kockát, hogy a következő lépés könnyebb legyen, esetleg teljesen kimaradjon, így időt spórolva. Ezekkel az a baj, hogy hiába könnyebb a következő lépés, ha előtte megállsz gondolkozni 1 masodpercre, ezért csak haladóknak ajánlott, én is csak 1-2 ilyet szoktam használni, mert nem éri meg számomra se. Mérlegelni kell, hogy csinálod reflexből a hagyományos módszerrel, vagy használod az egyik ilyen extra algoritmust, de picit esetleg többet gondolkozol.
A Roux egy kevésbé elterjedt módszer, pedig annak az az előnye, hogy ha valaki alaposan megtanulja, 5-10 forgatással kevesebb kell a megoldáshoz (átlagban), azaz elméletileg gyorsabb tudsz lenni vele, mint a Fridrich módszerrel. Azonban sokkal intuitívabb, sokkal nagyobb szabadságot ad, kevésbé van kőbe vésve. Emiatt picit bonyolultabb lehet.
A harmadik kategória, amikor nem az a cél, hogy vakon ki tudd rakni, amikor nem is az a cél, hogy minél gyorsabban, hanem hogy minél kevesebb forgatással. Van 1 órád, 3 kockát használhatsz maximum egyszerre, és ki kell találnod egy megoldást egy bizonyos keverésre.
Itt persze lehet a többi módszert is használni, Fridrichet, Roux-t, sőt, az igen sok lépéses vakos Old Pochmannt, csak ezekkel a mezőny végén fogsz végezni, vagy max a középmezőnyben valahol, ha találsz valahogy egy 36 lépéses Fridrich rakást (nekem sikerült, egyik lépést átugrottam).
Ez az a kategória, amihez abszolút nem értek, itt van NISS, meg Domino meg ilyenek. Amikor látok egy ilyen megoldást, mondjuk 22 forgatásos, abszolút nem tudom követni. Olyan, mintha egy számítógép által kiszámolt algoritmust hajtanék végre, aminek a végén kész a kocka. Szenzációs.
Ha meg szeretnéd csak tanulni egyelőre, akkor a LBL módszert ajánlom, 4-LLL. Írtam fentebb, hogy ez mit takar. Ehhez kb 7-10 algoritmust kell megtanulni, és kb 30 másodpercig lehet vele jutni. Nekem sikerült vele anno 20 másodperc körül raknom, de addigra már sokkal több általános tudásom volt a kockáról, amit tudtam hasznosítani. Ebből is több verzió van amúgy, érdemes olyan oktató videót keresni, ahol érted az oktatót. Vannak jobban magyarázó emberek, vannak kevésbé jól magyarázó emberek.
Előző vagyok. Azt talán nem egyértelműsítettem, hogy egy 3*3-as kocka kirakása nem végig bemagolt algoritmusok végrehajtása. Kb 80% intuitív, csak támpontok mentén, magadtól kell rájönnöd. Az utolsó 20%,ahol ezekre a bemagolt mozdulatokra kell hagyatkoznod. Perdze ott is neled kell eldöntened, melyik bemagolt algoritmust kell alkalmazni a kívánt végeredmény eléréséhez.
Nyilván ez is árnyaltabb ennél, mivel amit egy kezdő "algoritmusnak" nevezne, az egy haladóbb ember számára nem feltétlenül algoritmus, mert érti, hogy mi történik közben. Pl egy R U R' tk. algoritmusnak tekinthető, de egy kezdőn kívül mindenki tudja, hogy mikor és miért kell ezt használni, mi történik közben melyik darabbal, azaz nem olyan algoritmus, mint mondjuk amikor az utolsó sort fejezi be valaki egy 10 forgatásos algoritmussal.
Először is az a kérdés, hogy az a kocka milyen?
2x2x2 vagy 3x3x3 vagy 4x4x4 meg sorolhatnám még. De ha 3x3x3-as kockáról ban szó, akkor tudok segíteni (habár a többibe is), mert versenyző vagyok. Az első és legfontosabb az, hogy te magad rájöjj legalább 1 oldal kirakására. Aztán ha nagyon megy akkor nézd meg youtube-on a Tesco oktatóvideóját. Én is azzal tenultam a kezdő metódust. Ha úgy érzed, hogy nagyon jól megy az is, és csak azért nem érsz el jobb időeredményt, mert ezzel a metódussal nem tudsz, akkor jöhetsz modjuk Roux vagy Fridrich metódus. Elég az eléjén megtanulni kb. 10 db OLL-t ami annyit jelent hogy orientálod az utolsó sort, azaz felfordítod az elemek a helyére. Aztán PLL ami permutálást jelent, azzal pedig helyre rakod a már felfordított elemek, tehát ez az utolsó lépés. Fridrich metódus tanulására ajánlom Török Ágoston barátom videóját. A kirakás menete KEZDŐ metódussal:
Kiraksz egy oldalt, de elég először egy keresztet és utána a sarkok.
Ezeket rendezd el a helyére ha esetleg rosszil tetted be.
Utána jöhet az F2L, azaz a második sor.
Utána az utolsó oldal éleit kell felfordítani, aztán a sarkokat.
Végül csak helyre kell tenni. Amiket ajánlok PLL-eket az az A permutáció és U. Ha ezek mennek akkor ki fogod tudni rakni.
Algoritmusokkal bármilyen állásból ki lehet rakni a 3X3X3-mast.
Mindösszesen elegendő 5 db algoritmust megtanulni, hogy a "layer by layer" módszer alapján ki tudjuk rakni BÁRMILYEN állásból. Amúgy alap esetben 6-ot tanítanak különböző oldalak, mert amikor rakod ki a középső sort, ott az él kockákra 2 algoritmust tanítanak, van egy jobbos meg egy balos. Mind a kettő a helyére teszi az él kockát, az egyik úgy, hogy a színeket nem cserélte fel, a másik meg igen. De elegendő egyet megtanulni, mert ha nem jó színnel teszi be a kockát, ugyan azt az algoritmust végrehajtod még egyszer és már jó szín párosítással felkerül a felső sorra. Akkor 2-t fordítasz a tetején, hogy a megfelelő helyre kerüljön a cseréhez és végrehajtod még egyszer, akkor már a helyére kerül. Nos, így 3X végre kellett hajtani az algoritmust, holott ez elég lenne 1X az algoritmus "tesójával". Ezt csak ezért írom le, hogy mielőtt valaki megvádolna azzal, hogy nem elég 5 algoritmust megtanulni, minimum 6 kell, hogy ez nem igaz, elég az 5, igaz, javasolt 6-ot megtanulni, mert csak 5-el hosszabb ideig tarthat kirakni.
Szóval elegendő 5 db algoritmust megtanulni ahhoz, hogy ki tudjad rakni.
Hidd el, egyáltalán nem bonyolult dolog.
Itt szépen le is írja. Itt is 6 algoritmust mutat be, de rá fogsz jönni, hogy 5 db is elég.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!