Kezdőoldal » Szórakozás » Játékok » Ha a Rubik kocka kirakásra...

Ha a Rubik kocka kirakásra nem értem ezt a módszert, akkor soha nem is fogom tudni kirakni?

Figyelt kérdés

[link]

Vêgig néztem ezt a videót, elvileg ez a legegyszerűbb. A gond csak az, hogy egy kukkot nem êrtek belőle. Most komolyan meg kell tanulnom ilyen algoritmusokat? Még az oldalak jelölését se tudom megjegyezni. És akkor az sem mind egy, hogy melyik kocka hol van, az algoritmusok csak bizonyos esetekben működnek.

Valaki el tudja magyarázni faékké leegyszerűsítve, hogy hogyan kell kirakni a rubik kockát?

2020. jún. 13. 21:40
1 2
 1/15 A kérdező kommentje:

Meg ráadásul bele akadtam egy problémába: mindegyik videó azt mondja, hogy a középkockák fixek. De ez csak úgy igaz, hogy egymáshoz képest fixek, mert pl simán elforgatom a középső részt, ha a két szélsőt lefogom az ujjaimmal, akkor el tudom tekerni a közepét. Ugyan azt a hatást érem el, mint ha a 2 oldalt tekertem volna egy irányba, de ez két tekerés, így meg egy.

Nekem meg némelyik kocka helyre rakása sokkal egyszerűbb, ha a középsőt tekerem.

Az tetejét meg az alsó 2 sort ki tudom rakni bármilyen algoritmus nélkül, a gond onnantól kezdődik.

Elkezdem a másik oldalt is ugyan úgy kirakni, mint az eddigieket, de akkor meg elrontottam a meglévőket.

Akkor elkezdtem tutorial videókat nézni, ilyen olyan algoritmusokat mond minden videó de én ezeket egyszerűen nem hogy megjegyezni nem tudom, még megérteni sem és teljesen tanácstalan vagyok. Próbáltam megjegyezni, de mindig elfelejtem, hogy melyik mire való, nem tudom megjegyezni, csak max 1-et 2-t egyszerre.

Akkor utána meg az a probléma, hogy valahogyan vissza kellene forgatni a meglévő részeket, csak akkor meg elfelejtem, hogy mennyit, melyik éleket, és milyen irányban forgattam.

Ha meg csak úgy megváltoztatom a kocka oldalát a kezemben, és másik oldalról nézem, akkor meg teljes mértékben összezavarodom és teljesen elfelejtem, hogy most hol tartok.

Segítsetek, nagyon szeretném kirakni a rubik kockát, már szinte vért izzadok, de sehogyan sem megy.

2020. jún. 13. 21:50
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

"Vêgig néztem ezt a videót, elvileg ez a legegyszerűbb. A gond csak az, hogy egy kukkot nem êrtek belőle."

Nem csodálom, ez az oktatóvideó nem a legfelhasználóbarátabb, legfőképp azért mert 2 órányi anyag van 7 percre sűrítve. Ez valóban az egyik legegyszerűbb módszer, de így 7 percre sűrítve nem fogja egyből megérteni szinte senki, hacsak nem 140+-os IQ-ja van. Nagyon sok oktatóvideó van, érdemes az összeset megnézni párszor és azzal elkezdeni, ami a legszimpatikusabb, legérthetőbb a számodra. Ezek általában ugyanazt a kezdő módszert (LBL, azaz layer by layer) szokták megmutatni, van aki jobban támaszkodik a jelölésekre, algoritmusokra, van aki kevésbé. Nyilván korlátozva van, hogy videón keresztül mit tud csinálni, így félig-meddig megértem, hogy így próbálja meg elmagyarázni. Én amikor egy barátomnak tanítom a kirakást, sose használom ezeket a jelöléseket a legelején. Akkor szoktam megmutatni ezeket a jelöléseket (R, R', L stb), amikor már legalább picit értik az alapokat, különben csak hiperinformáció lesz a vége és semmit nem fog érteni belőle. A kocka első két sorát el lehet úgy magyarázni, hogy az illető megértse a LOGIKÁT a tekerések mögött, nem pedig bemagoltatni vele néhány "algoritmust". Egyedül az utolsó sornál válik hasznossá, ha valaki ismeri a jelöléseket. A barátnőmet pl úgy tanítottam meg, hogy a jelöléseket egyáltalán nem tanítottam meg neki. Így sikerült pár hét alatt konstans 2 perc alatt raknia. A baj, hogy youtube videón keresztül ez szerintem szinte lehetetlen, valamennyi jelölés muszáj, de miután 7 perces videóba suvasztott be mindent, ezért kb 1 perc alatt annyi információt ad át, mint én mondjuk 10-20 perc alatt adnék át. Érdemes keresni egy sokkal hosszabb oktatóvideót. Ha tudsz angolul, akkor végtelen közül tudsz válogatni. Az a fontos, hogy LBL módszer legyen: kereszt, alsó sor, második sor, kereszt a tetején, OLL, sarkok permutálása, élek permutálása. Ezt hívják 2-look-OLL-nek és 2-look-PLL-nek, ami a kezdők számára talán még emészthető némi gyakorlással

"És akkor az sem mind egy, hogy melyik kocka hol van, az algoritmusok csak bizonyos esetekben működnek"

Én is videóból tanultam meg, még 2012-2013 környékén, csak néhány angol videó létezett, mostanra kb 1000-szer több közül lehet választani. Pontosan emlékszem ezekre a kétségbeesett gondolatokra. Nekem úgy sikerült, hogy megnéztem a videót kb 20-szor. Ez egy ilyen sokrészes videó volt, részenként kb 20-30 perc, minden rész egy lépést magyarázott el, így tudtam lépésről lépésre haladni. Először a keresztre koncentráltam, amíg meg nem értettem, hogy mi a here történik, utána ugyanígy első sor (azaz sarkok igazából), második sor (azaz 4 db él), majd végül felső kereszt, OLL maradéka, 2-look-PLL. Ez 7 db kb 10-30 perces videó. Mindegyiket legalább 10-szer néztem meg, és fokozatosan haladtam előre. Ha nem értettem valamit, addig néztem és értelmeztem a videót, amíg meg nem értettem. Szerintem azóta az emberek kevésbé türelmesek, mindent azonnal akarnak. Ezért is vannak most már 7 perces "oktatóvideók", mivel erre van igény. Mindenki azonnal akar mindent. Rubik-kockát megtanulni kirakni nem 7 perces mutatvány, hanem legalább pár hetes, főleg ha nincs barát, aki segítsen egyfolytában, válaszolgasson a kérdéseidre. Ilyenkor csak a videóban elhangzottakra tudsz támaszkodni, csomó kérdésedre neked kell kitalálni a választ.

"Valaki el tudja magyarázni faékké leegyszerűsítve, hogy hogyan kell kirakni a rubik kockát?"

Ha úgy gondolod, hogy utána te is ki tudd rakni, akkor a válasz sajnos nemleges.

"mindegyik videó azt mondja, hogy a középkockák fixek. De ez csak úgy igaz, hogy egymáshoz képest fixek"

Így van, erre gondolnak. A közepek egymáshoz képest fixek, akárhogy tekergeted az oldalakat, egymáshoz képest sose fog megváltozni a színséma. Többek között emiatt lehet vakon kirakni a kockát, illetve a páros számú n*n*n kockáknál ez teszi lehetővé, hogy ugyanolyan gyorsan ki tudd rakni, mintha lennének közepek (páros kockánál nincsenek közepek ugyebár).

Itt egy gyönyörű példa ennek érzékeltetésére:

[link]

"Ugyan azt a hatást érem el, mint ha a 2 oldalt tekertem volna egy irányba, de ez két tekerés, így meg egy."

Ne haragudj, ezt így nem értem.

"Az tetejét meg az alsó 2 sort ki tudom rakni bármilyen algoritmus nélkül, a gond onnantól kezdődik."

Tehát eljutsz az itt jobb oldalt látható állapotig?

[link]

Vagy fejjel lefele ez:

[link]

Eddig eljutsz mindig?

"Akkor elkezdtem tutorial videókat nézni, ilyen olyan algoritmusokat mond minden videó de én ezeket egyszerűen nem hogy megjegyezni nem tudom, még megérteni sem"

Ezeket nem megjegyezni kell, mint egy Petőfi-verset, hanem izommemóriába építeni, mint mondjuk egy rövid zongoradarabot. Vagy bármilyen más hangszer esetén nem a hangokat tartják fejben, hogy akkor most G#, utána F, hanem csak simán ujjuk automatikusan csinálja. Nem is lehetne olyan gyorsan gondolkozni, mint amilyen gyorsan zongorázni lehet, vagy Rubik kocka algoritmust végrehajtani.

"Próbáltam megjegyezni, de mindig elfelejtem, hogy melyik mire való, nem tudom megjegyezni, csak max 1-et 2-t egyszerre."

Egyrészt az első két sor kirakásához olyan videót keress, ahol nem algoritumosokat akarnak veled bemagoltatni, hanem elmagyarázzák a mögöttes logikát, elveket. Szerintem így sokkal egyszerűbb. Utána az utolsó sornál sajnos muszáj lesz megtanulni néhány algoritmust. Itt azt ajánlom, hogy napi 1 darabot gyakorolj maximum. Ez is olyan, mintha napi 1 rövid zongoradarabot kéne megtanulnod. Még a profik sem úgy csinálják legtöbben, hogy napi 10-et, mert csak belezavarodnak. Én anno napi 2-t csináltam, amikor már picit haladóbb voltam és elkezdtem megtanulni a full OLL-t (kb 25-30 másodperces átlag között).

"Akkor utána meg az a probléma, hogy valahogyan vissza kellene forgatni a meglévő részeket, csak akkor meg elfelejtem, hogy mennyit, melyik éleket, és milyen irányban forgattam."

Ezt sem teljesen értem sajnos, ne haragudj.

"Ha meg csak úgy megváltoztatom a kocka oldalát a kezemben, és másik oldalról nézem, akkor meg teljes mértékben összezavarodom és teljesen elfelejtem, hogy most hol tartok."

Így van, ez minden kezdőnél teljesen jellemző dolog, nem kell megijedni tőle. Amit tudsz csinálni, hogy ilyenkor extra lassan forgatod csak el a kockát, és közben igyekszel szemmel tartani a többi, már kirakott kockát. Amit ilyenkor javaslok, hogy tartsa rajta az ujjait a fontos darabokon, amit követni kéne szemmel, ez könnyebbé teszi. Gyakorlással ez is reflex szintű lesz végül.

2020. jún. 13. 23:01
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
vagymi... hülyeséget beszéltem. 2009 volt, nem 2012.
2020. jún. 13. 23:25
 4/15 anonim ***** válasza:
100%

nekem egyedül ez alapján sikerült...

https://www.youtube.com/watch?v=ZNahVmMAAus&feature=emb_title

kb fél óra alatt sikerült utána segítséggel kirakni..

meg kell tanulni az oldalak nevét..

L left

R right

B back

D down

F front

ha pl L2 azt az oldalt 2x kell fordítani az óramutató járásával megyegyező irányba

ha pl L' (vessző) azt az óramutató járásával ellentétes irányba kell forgatni...

Bonyolultabb lépéseknél mindig rajtoltam egy 3x3-at a füzetbe és kiszinteztem azt az oldalt amit épp mozgatni fogunk, és jelöltem merre..

minden egyes lépést így lerajzoltam...

OLL és a PLL lépések

OLL [link]

PLL [link]

2020. jún. 14. 08:52
 5/15 A kérdező kommentje:

Én ezt értem, hogy meg kell tanulni az oldalak nevét, a gond csak az, hogy nem tudom, hogy melyik melyik. Az oké, hogy a teteje az teteje, az alja meg az alja. De melyik a bal oldal? Az amelyiket, ha úgy nézem a kockát, hogy 3 oldalát látom egyszerre, akkor az a bal, amelyiket látom bal oldalt, vagy az a bal, amelyik oldalt balról nem látom? Vagy az hátsó? Melyik az elülső oldal? A bal oldali, amit látok, vagy a jobb oldali, amit látok?

Ezt nem tudom

2020. jún. 14. 11:22
 6/15 A kérdező kommentje:
Meg ráadásul most már még jobban összezavarodtam. Most már a keresztet se bírtam kirakni. Pl ott van, hogy be kellene rakni a fehér-kék élkockát, de fordítva van: lefele van a fehér és fent van a kék. 20 perce szenvedek és ezt az egyet nem bírom megfordítani. Eddig két sorig ki tudtam rakni, most meg már a kereszt sem megy, hát ez hihetetlen, komolyan.
2020. jún. 14. 11:25
 7/15 anonim ***** válasza:
100%

[link]

itt van egy jó kis ábra...lehet pörgetni a kockát amelyik oldalra nyomsz...

nem szín alapján kell megjegyezni, hogy melyik a jobb meg bal oldal...

hanem mindig ahogy látod szemből..

2020. jún. 14. 11:33
 8/15 anonim ***** válasza:
100%

Olvasd el kérlek az első válaszom. Fél óráig írtam, semmi értelme nem volt, ha figyelmen kívül hagyod.

Ha most nem megy a két sor, akkor eddig sem ment. Ez olyan, mintha valaki azt mondaná matek órán, hogy eddig ment a deriválás, de most hirtelen már az összeadás és kivonás sem megy. Nem felejted el egyik pillanatról a másikra. Vagy akkor véletlenül rosszul fogalmaztál és valójában másra gondolsz, csak nem tudod a zsargont (ami nyilván nem baj).

"De melyik a bal oldal?"

Ha szembe van veled a kocka ez a bal oldalt lévő szín. Azaz ha mondjuk fehér van alul, sárga felül, veled szembe a piros, akkor:

U: sárga

F: piros

D: fehér

R: zöld

L: kék

B: narancs

Nyilván feltételezem, higy sztenderd színsémájú a kockád.

Viszont ha mondjuk forgatsz rajta, és fent piros, lent narancs, veled szemben zöld, akkor megint más:

U: piros

F: zöld

D: narancs

R: sárga

L: fehér

B: kék

Stb

A színek nem számítanak itt. A lényeg, hogy amelyik veled szemben van, az az eleje, amelyik hátul van az a hátulja, amelyik bal oldalt van az a bal oldala stb. A jelöléseket meg most már elméletben tudod. Az fontos, hogy minden sztenderd forgatás (F, L, R, U, D, B) óramutató járásának megfelelően értendő. Ez igaz a B-re is, meg D-re is, azaz mintha "szemből" néznéd, úgy kell forgatni.

"Most már a keresztet se bírtam kirakni. Pl ott van, hogy be kellene rakni a fehér-kék élkockát, de fordítva van: lefele van a fehér és fent van a kék."

Sajnos nem tudjuk biztosan, mire gondolsz így.

Úgy érted, hogy maga az élkocka jó helyen van, csak megforgatva 180 fokkal?

Mint ezen a képen?

[link]

Erre amúgy van egy nagyon egyszerű "algoritmus" (R' Uw R'), de nem fogod érteni, úgyhogy inkább ne is így csináld, hanem inkább forgasd vissza a másik oldalra. Gondolom keresztet felül csinálod, úgyhogy akkor forgasd le ezt az élkockát alulra (D oldalra). Innen úgy kell felvinned a helyére, hogy először a kék matricát "párosítod" a kék középpel, majd feltekered a fehér matricát a fehér középhez. Vagy másképpen fogalmazva az élkockát úgy manipulálod, hogy a kék matrica a kék közép mellé kerüljön, majd forgatsz a kék oldalon egyet, hogy a fehér matrica is a fehér közép mellé kerüljön. Így a kék a kék közép mellett lesz, a fehér meg a fehér mellett. Arra figyelj, hogy ilyenkor a mellette lévő élkockát "kilököd" a helyéről, azaz ha a keresztednek már kész van ez a része, akkor ne felejtsd el visszaforgatni azt is a helyére. Ne lepődj meg, ha ezt így elsőre nem érted, szövegben nehéz leírni.

Itt csináltam egy hasonlót:

[link]

Itt a piros-fehér élkocka van fordítva. Ha nyomsz egy playt, akkor lejátsza és látod, hogyan kell megfordítani. A kocka többi részével most ne törődj, az nem számít. Csak azt az egy élkockát figyeld, hogy mit csinál.

2020. jún. 14. 15:01
 9/15 A kérdező kommentje:

#8-as, elolvastam a válaszod, végig, ahogyan mindenki válaszát is végig olvastam.

Igen, így gondoltam, hogy, fordítva volt a fehér/kék kocka.

És de, jól értetted, ki tudtam rakni a felső (fehér) oldalt és az alsó két sort, már csak a sárga oldalt kellett volna, mind ezt intuitív módon.

Csak elfelejtettem, hogy hogyan csináltam. Aztán elkezdtem előről, majd a kereszt se ment, még azt is elfelejtettem.

De aztán rájöttem megint.

És végül már ki tudom rakni az egész kockát, igaz, hogy algoritmusokkal.

Ez az oldal segített (amit már valaki belibkelt)

[link]

Bár egy kicsit a saját szám íze szerint kellett módosítanom, hogy értsem. (Bár így sem ért, hogy mit csinálok, csak használom az algoritmusokat).

Az algoritmusokat még nem jegyeztem meg, leírtam őket.

Összesen 5 algortimust kell(ene) megtanulnom, azokkal már kirakható. Egyelőre így tudom kirakni:

Keresztet, ha nem is mindig könnyen, de ki tudom rakni intuitív módon. (Már egyből úgy, hogy a kereszt éljei passzoljanak az oldal színekkel)

Miután kiraktam a keresztet, onnantól az alábbi algoritmusokat használom:

Sarkak:

Megoldani kívánt kockát az alá teszem, ahol lennie kellene. Jobb oldalt le---alsó balra---jobb oldalt fel---alsó jobbra. Ezt ismételgetem, ameddig a helyére nem kerül. (Akkor is működik, ha már a kocka a helyén van, csak rossz felé "néz" a színe). Akkor meg van a fehér oldal.

Középső sor: felfordítom a kockát, így egyszerűbb.

Itt elvileg van balos meg jobbos algoritmus, de felfedeztem, hogy csak a jobbos elég minden helyzetben, így elég (lenne) csak ezt megtanulni.

Tetejét balra---jobb oldalt fel---tetejét jobbra---jobb oldalt le---tetejét jobbra---elülső oldalt el magam felől---tetejét balra---elülsőt magam felé.

Ez a felső+elülső élkockát a középső sorra teszi, jobb oldalon, az elülső és a jobb él határára. Így mindig elegendő a jobbos algoritmus, nem kell a bal. Ha valamelyik élkocka már a középső soron van, akkor ugyan ezzel az algoritmussal a felső (sárga) sorra tehető. Forgassuk el a tetejét, úgy, hogy a kívánt kocka az algoritmus kezdeti helyére kerüljön, ez azt hiszem 2 forgatás, de ez látszik, amikor a kocka a tetejére került. Megcsinálom megint az algoritmust. És akkor a helyén van. Ezt el kell játszani minden kiszemelt kockánál, és a középsó sor meg is van. Minden algoritmus végén látom, hogy az adott algoritmus a már kirakott részeket nem bántja.

Jöhet a felső kereszt.

Elülsőt magam fele--- jobb oldalt fel---tetejét balra---jobb oldalt le---tetejét jobbra---elülsőt el magam felől. Ezt párszor megcsinálom és kész a sárga kereszt. Az élek nem fognak passzolni (max véletlenül) a középkockákkal.

Sárga élek: jobb oldalt fel---tetejét balra---jobb oldalt le---tetejét balra---jobb oldalt fel---tetejét 2X balra---jobb oldalt le---tetejét balra.

Ez az algoritmus felcseréri a teteje+elülső határán lévő élkockáz a teteje+ bal oldal határán lévő élkockával. Ezzel minden élkocka a helyére tehető. Addig kell ismételgetni 1-1 élkockánál, ameddig az a helyére, a megfelelő szín elosztással, kerül.

Sárga sarkak:

Tetejét balra---jobb oldalt fel---tetejét jobbra---bal oldalt fel---tetejét balra---jobb oldalt le---tetejét jobbra---bal oldalt le.

Ez az algoritmus 4 sárga sarokkockából 3-mat felcserél, úgy, hogy az a kocka, amlyikmek mind a 3 oldalát látom, a helyén marad. Amikor idáig eljutottam, keresek egy olyan kockát, ami a helyén van. (Nem kell passzolnia a színeknek).

Úgy helyezem, hogy ennek a kockának lássam mind a 3 oldalát. Ha nincsen ilyen kocka, akkor a fenti algoritmust 1X használva már kell lennie.

Párazor végrehajtva az algoritmust, a helyére teszi a sarokkockákat.

A sarkokat a végleges helyükre rakva (tehát, hogy a színek is passzoljanak) ugyan azzal az algoritmussal kell, amivel a fehér sarokkockákat kell. Jobb oldalt le---alsót balra---jobb oldalt fel---alsót jobbra.

Amikor 1 kocka a helyén van, akkor a felső oldalt egyel arrébb kell forgatni, és folytatni az algoritmust.

Ekkor azt hittem, hogy teljesen összekevertem a kockámat, mint ahogyan a cikk is írta, de nem estem kétségbe, folytattam az algoritmust.

Így ki tudtam rakni.

Bár először, az utolsó pontnál, elrontottam, mert amikor már a helyén volt a felső kocka, akkor nem fejeztem be az algoritmust, tehát nem tekertem el az alsót jobbra, hanem beforgattam a tetejét a következő sarokkockára és úgy folytattam.

Aztán kezdtem előlről, majd másodjára sikerült.

Mivel még nem tudom fejből az algoritmusokat, így folyamatosan puskáznom kell.

Sajnos máshogyan nem tudom megtanulni, kénytelen vagyok tényleg úgy negtanulni, mint egy Petőfi verset, mert máshogyan nekem nem megy. Így csak az algoritmust, a mozdulatokat kell bemagolnom, és nem kell azzal foglalkoznom, hogy minek mi a jelölése.

2020. jún. 14. 17:54
 10/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat amúgy!

Ezekkel az algoritmusokkal csak az a gond, hogy tulajdonképpen fogalmam sincsen, hogy mit csinálok, én csak egyszerűen használom őket. Még midig nem értem az egész kockának a működését. Ez kb olyan, mint ha puskáznék matekból: nem hogy megmondják a képletet, még azt is meg mondják, hogy mit írjak bele.

Én a magam részéről szeretném megérteni a kocka működésêt, hogy kit csinálok. De az algoritmusokkal nem megy.

Nézegettem haladó videókat is, ilyen Fridrich módszert pl, de az is csak arra jó, hogy kirakjad a kockát, arra nem tanít meg, hogy hogyan működik maga a kocka.

2020. jún. 14. 18:11
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!