Sokan mit élveznek még felnőttként is a PC játékokban?
Sztem a vidijátékok közül egy csomót nem is kéne gyerekeknek engedni használni!
Miért jó az, ha egy 8-12 stb éves ezeket játszva verekszik, embereket öl meg robbantgat?
Igazából belegondolva 12 évesen én is ilyenekkel játszottam, öltem, lövöldöztem stb. Cod2, Gta VC stb. Akkor is ugyanazért, mint ha esetleg ma is, szórakozás, kikapcsolódás.
Csak akkoriban még sokkal jobban élveztem, ma meg már alig játszom, mert unom.
De nem is nagyon ismertem olyat aki ne játszott volna ennyi idősen ilyenekkel, és szerintem most még inkább ez a helyzet.
Ennyi idősen mnidenképp olyanokat akar a gyerek amiket nem kéne.
Ha az internet "előtt" is ez volt, akkor msot meg már pláne képtelenség betartatni a gyerekekkel az ilyet.
14-es.
Nem a 12. válaszoló vagyok, de tény, hogy a digitális eszközhasználat fiatal korban okozhat több fajta neurologiai problémát. Nyilván nem sorozatgyilkos lesz belőle.
Miért, felnőttként mennyivel jobb szürkeállomány sorvasztó műsorokat nézni a TV-ben? Éjjel-nappal Budapest, Való Világ, Pénzt vagy éveket Kasza Tibivel, és társaik?
Kedvencem a gyerekcsatornák, amikor a mesék között felnőtt reklámokat nyomatnak a gyerekeknek. Akkor legalább lenne nekik szóló a reklám, ne a Budapest Bank, mosópor, mittudomén mi legyen az ív.
Amúgy bármi lehet rossz is és jó is, az egész a mértékletességen múlik, vagy hogy tudjuk, hol vannak a határok, mik a kötelességek az életben, stb. Horgászás is lehet rossz akkor, ha a férj, vagy apa többet van a tónál, mint otthon a családjával. Bármely hobbi, kedvtelés, érdeklődési kör eltud fajulni addig, amikor már valaminek a rovására megy. És persze van ennek túloldala, amikor élnéd, de elfojtod, vagy megfelelés miatt nem csinálod. Az se jobb, amikor vágysz valamire, de azt mondod, hogy nem csinálod, mert mi van, ha hülyének néz a párod, a baráti köröd, szüleid, stb.
Amúgy a mai videójátékok azért élvezetesek, mert olyan világokat és korokat hoznak az emberekhez közel, ami elérhetetlen, vagy egyáltalán lehetetlen lenne a valóságban átélni. Mert már elmúlt korszakról van szó, vagy el kell utazni más földrészre, vagy nagyon sok pénzt kéne kifizetni érte, vagy szimplán nem vagy vadászpilóta.
Kicsit degradáló az elnevezésben a játék szó. Mert ugye játék címen sokan arra asszociálnak, hogy gyerekjáték, kisautó, LEGO, baba, akciófigura, stb. De hogy ez nem az. Pl. egy GTA V-öt nem hívnék kimondottan játéknak, vagy egy keményvonalas szimulátort, stratégiai "játékot". Régen valóban inkább játékszerű volt, kinézetre, hangra, komolyságra, úgy minden téren.
Aztán ahogy teltek az évek, úgy fejlődött a technológia, lett egyre részletesebb, realisztikusabb minden, amik régen játékszerű hatást keltettek, azok mára már megtudtak komolyodni. Tomb Raider első pár részével valóban úgy elugribugriztál, de azért mára elég komoly lett. Vagy az autósjátékok, elszórakoztál a DOS-os, C64-es korszakban a 2D-s nézettel, rajzfilmszerű grafikával, ma meg egy Assetto Corsa esetében eléggé izzad a tenyér, maxon van az adrenalin. És lehetne sorolni sok más példát.
De azért ma már elég sok a komoly cím, aminek már üzenete van, tartalma, nagyon részletes, sok érzelmet mozgat meg, stb.
Természetesen nem váltja ki a videójáték a komoly könyveket, múzeumok látogatását, tartalmas filmek megnézését, minőségi együtt töltött időt a családdal, barátokkal. Viszont hozzáadnak egy olyan pluszt a kedvtelésedhez, érdeklődési körödhöz, amit egy könyv, film, múzeumi látogatás, sem fog neked megadni.
Talán a legkönnyebb helyzetben az autósjáték rajongók vannak, mert ők elmennek egy autós találkozóra, versenyhétvégére, és ott van előttük. De egy ókori Egyiptomot, Görögországot neked nem fog semmi sem vissza adni, csak az Assassin's Creed, God of War, stb címek. Hadtörténeti múzeumba is elmehetsz, vagy hagyományőrző rendezvényre, azokat a harckocsikat senki nem fogja beindítani, vagy lőni vele, maximum a hagyományőrzők, évente kétszer. Azt neked viszont megadja egy War Thunder, World of Tanks / Warplanes / Warships, stb.
Film is megadja ezeket, vagy múzeum? Persze, de még mindig egy kívülálló vagy, nem pedig a része. Max a film be tud húzni arra a másfél - két órára, de még mindig nem annyira mélyen, mint a videó"játék".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!