Mi a Mechanikus narancs filmnek a lényege?
Nem tudom miről beszélsz.
Látszik, hogy profi készítette el, de egyébként nekem nem jött át semmi.
Ez megvan, csak nem értem mi a hatalmas mondanivaló.
Fórumokon is istenítik, de egyébként senki nem tud 3 értelmes mondatot írni.
Nem hiszem, hogy ennek a filmnek van egyetlen megfejtése, mint ahogy az Űrodüsszeiának sincs, inkább kérdéseket vet fel.
Mitől ember az ember? Mit jelent a szabadság? A fizikális szabadság szabadság-e? Miért van benne az emberben a pusztítás iránti vágy? Tényleg bennünk van, vagy csak fiatalon és túlzott jó dolgunkban? Merre tart a társadalmunk? Mi az, amit a kormány megtehet velünk vagy értünk? Ez meddig erkölcsös? Számít ebben a kérdésben az erkölcs? Meddig maradunk emberek? És még rengeteg egyéb...
Ha ezek és más kérdések felmerülnek a film megnézése után, akkor azt hiszem, hogy jó úton jársz a megértésében, ha beszélgetéseket indít el bárkivel, akkor is.
Ezzel az a baj, hogy kérdezni bárki tud.
Másrészt ezek olyan kérdések, amik már előtte 100 évvel is foglalkoztatta az embereket.
Igazából kicsit értetlen a film is, de már nem emlékszem pontosan a cselekményre, de az meg van, hogy a konfliktust totál nem értettem. Azt hiszem amikor kezelik a srácot és utána nem tudja magát megvédeni.
Az Űrodüsszeia ugyan ez, de ott mondjuk megértem, mert akkor biztos hogy ütött, ma már nyilván elég unalmas, vontatott, főleg az utazós jelenet, én áttekertem.
Kérdezni mindenki tud, de nem mindegy, hogy mit kérdezel. A művészet célja jobb esetben nem az, hogy az arcodba toljon valamit, sőt, sok esetben nincs is konkrét tartalom, hanem csak gondolkodásra késztet.
De tessék, itt az én értelmezésem: Nem csak a fizikális bezártság a tényleges rabság. Az ember attól ember, hogy szabadon dönthet és akkor "jó" ember, ha szabad akaratából dönt úgy, hogy "jót" cselekszik, vagy legalább nem "rosszat" mások felé, nem pedig valami külső tényező befolyásolja. Viszont mint ember, programozhatóak vagyunk, ezért fontos, hogy legyen egyfajta emberi tartásunk vagy hitünk, ami az állatok fölé emel.
Másrészt nem hatalmazhatjuk fel a kormányt, vagy bármilyen döntéshozó/végrehajtó szervet korlátlan hatalommal azért, hogy mi biztonságban legyünk. Ha a kormánynak bármilyen fasiszta módszer engedélyezett, akkor milyen alapon várhatjuk el, hogy az emberek erkölcsösebbek legyenek mint a vezetés?
Köszönöm szépen.
Na igen, ez átjött, de azt viszont nem értem, hogy a főszereplő saját magát keverte szia rba, tehát azért vicces, ahogy próbálják beállítani áldozatnak.
Valóban magát keverte bajba.
A rendszer megpróbálta "kezelni" és bár látszatra sikeres eredménnyel, ám egy még kiszámíthatatlanabb és nagyobb szociopatát csináltak belőle.
7mesterlövésze foglalkozott a filmmel, érdemes azt is meghallagatni. YouTube-on fent van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!