Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » A Mechanikus narancs mitől...

A Mechanikus narancs mitől "nagy" film?

Figyelt kérdés
16 éves korban érdemes megnézni, vagy várjak még?
2013. máj. 25. 21:08
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
97%

Heló!

Stanley Kubrick filmje nagy port kavart megjelenésekor, de még mostanság is elemi erővel csap le az emberekre, hol imádatot, elismerést, hol pedig gyűlöletet és megvetést váltva ki. A Mechanikus narancs alapművé avanzsált az évtizedek során, egyedi látványvilágával, az erőszak már-már sokkoló alkalmazásával és a kritikától és szatírától burjánzó cselekményével könnyedén hatása alá vonja a nézőt, akit az érzések vad ösvényén vezet végig.

A rendezéshez hasonlóan a film többi részéről is csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, különösen, ha Malcolm McDowell játékát kell jellemezni. A brit színész Alex szerepében a gonosz földi helytartójaként valósággal megbabonázza a nézőt. Akár a gaztetteket követő suhancot akár a börtönből kitörni vágyó, felpeckelt szemű tesztalanyt, akár a megtört ifjút látjuk, McDowell alakítása művészien és zsigerekig hatolóan fantasztikus, minden ízében süt róla a profizmus.

A rengeteg pozitívum közül ki kell emelni még a remek díszletet, mely elvontságával és egyediségével remekül kiszolgálja Kubrick mesterkedését, valamint az olyan hangulati elemeket, mint az orosz nyelv "belekeverése" a szövegekbe, vagy a remek zenei aláfestés.

Ahhoz, hogy az néző valóban képes legyen teljes mértékben magávévá tenni, értelmezni és élvezni a Mechanikus narancsot, nyitottabbnak és befogadóbbnak kell lennie, nem szabad átlagos szemlélőként közelítenie a műhöz. Ha az ember képes túllátni az erőszakos, brutális képsorokon, a megbotránkoztató momentumokon és felfedezi Kubrick alkotásának igazi valóját, akkor élete egyik legfantasztikusabb filmes élményével lesz gazdagabb.

2013. máj. 26. 01:20
 2/12 anonim ***** válasza:
90%

A társadalomkritikai értéke miatt ilyen nagy film. Az állam befolyásoltsága az egyén viselkedésére. A főszereplőnek átmossák az agyát, nem tud dönteni jó és rossz között, mert a rosszat képtelen megtenni, mert rátörne a kínzó fájdalom. És ezzel elveszik tőle a szabadságát, az emberi mivoltát, mert döntéseket sem hozhat meg.

Nem olyan ismeretlen dolog ez ma sem, csak másra vesznek rá. Ha csak megnézed a reklámokat a TV-ben...

2013. máj. 26. 10:36
 3/12 A kérdező kommentje:
Huuu köszönöm szépen a kifejtett válaszotokat.
2013. máj. 28. 13:37
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Kicsit mélyebben azt is tudni kell, hogy amikor Alex durva dolgokat követ el a drúgjaival szóval Kubrick úgy gondolta, hogy minden emberben ott lakozik ez a durvaság ez a kegyetlen nemtörődömség. Szól ez a totalitáriánus beavatkozásról,stb, de elsősorban az emberi érzelmekről és az emberről.
2013. júl. 4. 22:46
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Ha Kubrick ezt is mondta volna, akkor is Anthony Burgess már rég megelőzte ezzel, hiszen a könyv sokkal összetettebb és mélyebb, mint a film.

A film is akkor teljes igazán, ha a néző az írott alapot is ismeri.

2013. júl. 5. 08:01
 6/12 anonim ***** válasza:
88%
Nos akkor Euripidész is megelőzte, nem most azt mind1 ki írta le először Kubrick minden adaptációnál csak támpontnak használta a könyveket a CO esetében meg főleg de attól hogy ki mondta/írta le először a filmben ugyanúgy benne van ez a jelentéstartalom, ez a közvetítendő sík.
2013. júl. 5. 10:41
 7/12 Dudi87 válasza:
100%
Én még várnék a helyedben a megnézéssel, bár attól függ, ki mennyire érett ebben a korban. Én kb. 20 évesen néztem meg először, de nem érintett úgy, mint most idén, mikor megnéztem. Most viszont már imádom :) és megértettem a film mondanivalóját. most 26 vagyok.
2013. júl. 22. 08:49
 8/12 anonim ***** válasza:
én 16 évesen is értettem amúgy most 18 és fél vagyok bár igaz, hogy akkor én már olvastam sok Freudot,Jungot filóból érettségiztem, de ettől függetlenül is ilyen beállítottságom van, ezekre a kérdésekre a válasz mindig emberfüggő lényegében
2013. júl. 22. 10:23
 9/12 anonim ***** válasza:
Én 11-12 évesen láttam először és azóta a kedvenc filmem. Valószínű, hogy sokat nem értettem belőle akkor de nagyon lekötött tetszett a film. A TV-ben láttam éjfél háromig tartott de megérte végignézni a filmet.
2014. júl. 11. 13:26
 10/12 A kérdező kommentje:

Már több, mint 1 éve írtam ki, azóta megejtettem a megnézését kb. egy fél éve. Engem a hangulata nagyon megfogott akkor, annyira, hogy utána napokig a filmmel álmodtam. Egyébként biztosra veszem, hogy valamilyen szinten mindenki érti a filmet, csak megfelelő intelligenciával egy magasabb megértést hordozhat magában :D

Na a lényeg, hogy nagyon jó, hogy vannak ilyen "freak" filmek is, amin néha leesik az ember álla, ha tundátok még ilyesmiket ajánlani, azt megköszönném. :) feltéve, ha van, aki még ezt olvassa

2014. aug. 3. 00:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!