Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Melyik film volt ez? : A...

Melyik film volt ez? : A Bibliai Tíz Parancsolatot filmesítették meg. Az alábbi részekre emlékszem halványan.

Figyelt kérdés

Szerintem hosszú, régi (talán csak VHS kazettán volt kiadva) film lehetett : Ugyanis egyenként, különálló epizódokban soroltatta fel a Bibliai Tíz parancsolatot. Úgy rémlik, mintha az alcímek pont az 1-1 parancsolat lett volna.

Naturalistán (legalábbis gyerek szemmel nézve) ábrázolta, hogy milyen tragikus következményekkel jár, ha nem tartja az ember az adott parancsolatot - illetve hogy maga a parancs nem tartása mennyire visszataszító (pl. gyilkosság). Persze nem ilyen propaganda, jehova-tanú stílusban, hogy tartsd be a törvényt, mert különben ejnye-bejnye. Ez egyfajta nagy szimbólum volt, a parancsolatok egy-egy filmben lettek megtestesítve/megszemélyesítve.

Két parancsolatra emlékszem egyedül:

- csak uradat, istenedet imádd

- ne ölj

Az elsőből maradt meg a legtöbb részlet (csak uradat, istenedet imádd), úgy emlékszem és logikusan is ez az első epizód:

Egy fiúról meg az apjáról szól. Csak ők vannak, az anya nyilván elvált vagy meghalt, nem tudom. Ő az egyetlen gyermeke.

Van egy olyan rész, amikor sakkbajnokságra mennek. Valami nagyobb bajnokságra; azóta sem tudom, hogy az ilyen bajnokságok hogy mennek, de valami olyasmi volt, hogy sok résztvevője volt a versenynek, természetesen párokban játszák, aztán gondolom a megmaradtak egymás ellen állnak ki. Lényeg, hogy tarolnak, az egész bajnokságot megnyerik ketten, ami nagy érdem.

De nem is ez a lényeg, csak egy kis sknicc, amire emlékszem.

Van, amikor reggeli mellett a fiú kérdezgeti az apát - _azt_hiszem_ - Istenről, meg hasonló dolgokról, de az apa a végére inkább elhumorizálja, elbagatelizálja, azt mondja, hogy nem a reggelhez való téma.

A lényeg a vége: A fiú egy átlagosnak indult szürke iskolai napon a tiltás ellenére szünetben kimegy a srácokkal a befagyott tóhoz csúszkálni... csakhát az a fagyás annyira nem vastag, hogy elbírja őket és betörik a jég. Egyedül a fiú nem éli túl, a jeges víz annyira lesokkolja, hogy... na, lényeg hogy nem éli túl. Az apa meg vár, de a fia többet nem érkezik haza.

Lehet, hogy ezt csak én képzeltem be/képzelem be, de az iskola nem is értesíti időben, keverik a sz@rt... vagy csak nem kerül elő a fiú... nem tudom.

A zárásban az apa leborul valamilyen kápolna előtt és a gyertyákat is felborítja maga előtt.

A másik részben (ne gyilkolj) egy büdös, törvényen kívüli, műveletlen, drogosképű fiatal van. Nem úgy értem, hogy drogos, csak így ami emlék megvan, az alapján egy olyan alak, akit én lázadó tinédzserként is összerugdostam volna mert akkora egy mocskos büdös fekete-műbőrdzsekis suhanc.

Azt hiszem az elején van egy random próbálkozása, amikor a második-harmadik emeletről ledob valamit, hogy agyonüssön egy random járókelőt, de nem találja el.

Utána hív egy kövér taxist, s elviteti magát valami kietlen helyre. Mondjuk ez a része homályos, mert ez inkább fordítva reális.

Lényeg, hogy kiszáll, előre megy ÉS MÓDSZERESEN AGYONVERI szegény (bár annyira nem, mert a hülye lusta menekült volna el időben) taxist. De így istentelenül agyonveri. Instant veri sz@rrá a működő agyát. Szét volt vérezve a taxis egész feje, és így mereven, fogyatékos (igazából döglött akart az lenni, de bennem ezt az érzést keltette) tekintettel nézett előre. TEHÁT SZÉT LETT FOCCSANTVA A SZÜRKEÁLLOMÁNYA, cse$$ze meg.

Az a büdös suhanc utána bezsákolja és elkezdi vonszolni, de a hulla közben elkezd nyöszörögni - mondjuk már úgyse élte volna túl, és úgyis egy kalap fogyatékossá roncsolta szét a fejét -, ő meg felkap egy nagy követ, elgondolkozik, majd egy tompított puffanással örökre elhallgattatta.

És innentől meg képszakadás, ugyanis családi vita robbant ki a film miatt, a VHS kazi meg kalapáccsal irdatlan módon szét lett verve =(

Így tizen-akárhány év után viszont érdekelne, hogy milyen filmet is kezdett el akkor apám nézetni velem. ;)

Köszönöm előre is!

2018. jan. 4. 03:16
 1/2 TR75 ***** válasza:

Ez Krzysztof Kieślowski Dekalog című sorozata, magyarul Tízparancsolat a címe.

Az általad említett első rész:

[link]

2018. jan. 4. 05:10
 2/2 A kérdező kommentje:

=D !!! =D

KÖSZÖNÖM!

2018. jan. 4. 06:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!