Miért olyan jó a Last Jedi? Miért beszélnek egyesek úgy róla, hogy a Star Wars mennybemenetele? Miért olyan összetett film? 10 dologra, amit nem értettem, válaszoljon már valaki!
1. Miért olyan degenerált az első rend, hogy Poe totál hülyét tud belőle csinálni?
2. Poe miért olyan degenerált, hogy lázadást szervez egy nő ellen, akinek annyi volt a bűne, hogy egy szorult helyzetben mogorva volt, egy parancsmegtagadó pilótával.
3. A Canto Bight-os eseményeknek, mi értelmük volt, azon kívül, hogy ennyire még sosem érezhettem kínosan magam Star Wars filmen?
4. Az üldözéses eseményeknek, mi volt az értelme? Az egész jelenet max 10 perc alatt lerendezhető volt.
5. Hogy lehetett ép ésszel felfogni, ahogy Rose megmenti Finnt? Vagy az is csak egy poén?
6. Luke, aki a tömeggyilkos apjában meglátta a jót, miért akarná megölni a saját unokaöccsét?
7. Yoda miért egy vihogó idióta? (Az 5. részben viselkedett így, hogy Luke-ot próbára tegye. Ez volt az a pont, ahol úgy éreztem a készítők az eredeti filmeket nem is látták)
8. Egy random rabszolga gyerek, miért tud olyan dolgokat, amik Luke-nak még nagy kihívást jelentettek kezdetben? (fénykard/seprű odavonzás)
9. Mi értelme volt a Rey-el történt dolgoknak abban a lyukban?
10. Egy 400 fős társaság, hogy gondolhatja komolyan, hogy egy egész galaxist meg tudnak menteni? Meg milyen reményt akarnak lángra lobbantani, amikor kb. 30 emberen kívül mindenkit kiirtottak közülük?
Érdekes, hogy látod mi a film egyik nagyon nagy baja, de csak legyintesz rá.
Igen szépen levezeted, hogy hát igen, hiteltelen ez a csata szerinted is, de megpróbálod megmagyarázni, hogy miért fogadjuk el, meg hát, ha több hajó lenne, akkor elhinnéd, kérded tőlem.
Oké, hagy tanítsalak meg én valamire, van amihez nem értesz, az a tömegpszichológia!
Képzeld el azt a szituációt, hogy megbukik egy elnyomó rezsim, és a hívei elmenekülnek, de még mindig léteznek, és szövögetik terveiket. A felszabadult területeken visszaáll a demokrácia, de sokan jogosan tovább harcolnának az egykori elnyomókkal (ugye ők az Ellenállás), mert tartanak attól, hogy az Első Rend valamire készül, ez a tudat valószínűleg a köztársaság minden polgárában ott van, és minimum szkeptikusan a flotta leszerelésével kapcsolatban.
Ekkor beköszönt a mi Ébredő erőnk, amiben az egykori elnyomók felrúgva a korábbi békét, mindenféle rossz előérzetet igazolva egy szuperfegyverrel tömeggyilkosságot hajtanak végre, de a bátor ellenállók, akik nem hunyászkodtak meg, mint a köztársaság többi része a sokszoros túlerő ellenére is elpusztítják ezt a fegyvert.
Tehát ennek a filmnek úgy álltunk neki, hogy az Első Rend volt vagyis kellett volna, hogy brutális hátrányban legyen, ők nem a Birodalom, nem áll a rendelkezésükre több tízezer csillagromboló, hogy bárhol lecsapjanak, és az egyetlen igazi ászukat a győztes ellenállás eltörölte.
Mi ilyenkor a normális reakció? Na mi?
Az, hogy az egész galaxis fegyvert ragad, mert látják, hogy az Első rend gyilkosok és barbárok gyülekezete, akiket ki kell irtani, mert ha nem teszik meg ők fogják az egész galaxis elnyomni újra.
Mi történne? Az Ellenállás magához hívná minden világ vezetőjét, alapítanának egy új szenátust, elkezdenék a toborzást, és mindenki azzal, amit tudna beszállna a háborúba, ki teherhajókkal, ki katonai csillaghajókkal, ki pénzzel, hiszen látnák, hogy az Első rend veszélyes, nem kellene már győzködni őket, de közben azt is látnák, hogy le lehet győzni őket.
Valószínűleg a köztársaság is átalakulna egyfajta katonai diktatúrává, amíg le nem győzik az Első Rendet, tudod az a szomorú, hogy Benicio del Toro karaktere az eredeti pletykák szerint nem valami kis kódtörő piti csempész lett volna, hanem ez a diktatórikus köztársasági vezető, ehelyett megkaptuk ezt a béna Lando 2.0-t, de még annak is gyönge.
Épp emiatt a köztársasági/ellenállási oldalon nincs is feszültség, nincs dráma, csak hiszti, meg az olyanok mint én, akik nem értik ennek a messzi-messzi galaxisnak a működését! Régebben azt httem értem, már nem. Mondhatsz akármit az előzmény trilógiára, de a politika része mesteri volt, sőt még az eredeti trilógiában is volt itt-ott elszórva belőle, na itt nincs!
A Halálcsillag elpusztítása után a Lázadás megerősödött , mert ez volt a logikus, ha látod, hogy egy szuperhatalom tömeggyilkosságot hajt végre, akkor nem elbújsz, hanem harcolsz, főleg ha mint látod ez a hatalom nem sebezhetetlen.
Erre jött Rian Johnson, és "Hő' mit nekünk szaros pszichológia meg történelmi tények, a mi Első Rendünk tömeggyilkol, aztán veszít, de most mégis ők állnak nyerésre, oké engem a film már itt elvesztett, pedig ez az első pár perc! Mintha egy focista, a kezdőrúgást egyenesen a saját hálójába gurítaná.
De menjünk tovább, ezek után látjuk, hogy a félelmetes Első Rend szuper csatahajóját egyetlen egy X-wing semlegesíti, brávó, újabb szög a film hitelességének koporsójába.
Ha már itt tartunk, mi volt azokon a hajókon, amiket az Első Rend annyira akart? Snokenak Rey meg Luke kellett volna, miért küldte oda magát Hux admirálist, elvégre ez csak egy menekülő kis cserkészcsapat három hajóval.
Megyünk tovább van a bombázós jelenet, aztán elszöknek és Snoke berág Huxra, de basszus a fazon nem ismeri a saját technológiájukat, aminek a Supreme Leadere? Nem tudja, hogy képesek követni őket a hipertérben?
Újabb pofont kap a film hihetősége, gratula.
Aztán később Poet meg a többieket miért nem lehet beavatni a tervbe?
JA mert akkor nem lenne dolga Finnek meg a csajának, nem lenne DJ nem lenne kaszinózás, tehát találkozunk a behozunk egy szálat, hogy húzzuk az időt klasszikus esetével, mert muszáj mozgatni a karaktereket, de később meg az admirálisnak kipattan a fejéből, hogy szembefordítja a hajót az első rendiekkel és hiperugrik, nagyon jó, miért nem csinálták meg korábban, ha ki lehet szedni így egy egész flottát, akkor fogni kellett volna a hajó személyzetét, mentőkabinba velük át a másik két fregattra, azt kamikáze ugrás, Első Rendi flotta nagyobbik részének konyec, és az igazi pofon, hogy ezt később meg is csinálják, persze miutén jó hosszúra elhúzták a filmet, és ez mind-mind tudod minek a jele?
SZAR A FORGATÓKÖNYV! ENNYI!
És ez így megy tovább és tovább.
A fő szál az üldözés, nem Luke és Rey az ugyanis túl rövid lenne, ezért kaptuk afféle filler stílusban ezt az üldözést, de ez még a Star Wars Rebelstől is gyönge volna, nemhogy itt.
Ezért mondom, hogy nem volt bevállalós Rian Johnson, nem csinált semmit a galaxis történetével, semmit!
Mindenki Lukeon meg Snokeon van kiakadva, igen mindkettő rossz döntés volt szerintem, ugyanis a 9. részre marad nekik Rey és Kylo, más nem, mert Finn, Poe, Hux mellékszereplő, Leia (érthető okokból) már nem szerepelhet, kicsit sajnálom Abramst, amiért ilyen állapotban kapja vissza az utolsó részt, ha ebből a dudvából valamit tud építeni térdre borulok előtte.
Amúgy örülök, hogy te ilyen szép elemzést írtál korábban a karakterekről, mármint gondolom te voltál, de lényegében véve fel is vezeted a legnagyobb bajt:
Ez nem egy film karakterekkel, hanem karakterek, akik köré csináltak egy filmet, ami nem lenne baj, ha jó lenne a körítés, de nem az!
A Luke-Rey-Kylo trióban lett volna több potenciál, és mint írtam Luke és Snoke kinyírása mérhetetlenül rossz döntés volt, ezt az utolsó részben kellett volna, nem most.
Beszéljünk kicsit a látványról, látványos oké, és most essek hasra attól, hogy hozta azt, amit évente 15-20 másik film is tudott?
A 2009-es Avatar óta, már senki se esik hasra a jó látványtól, az az időszak elmúlt, ma már történet is kéne a látvány mellé. Egy pár szép fénykard párbaj, egy csata a szikes sivatagban, a gyönyörűen meganimált űrhajók, ez ma alap egy ilyen filmtől.
Ja és ha már látvány, amikor A Millenium Falcon átrepül azon a kristálybarlangon, ott Johnson megint biztosra játszott, egy az egyben lemásolta a Jedi visszatérből a második halálcsillag magja felé történő repülést, értem én, hogy nosztalgia faktor, de ezt már az Ébredő erőben is eljátszották a szuper csillagromboló roncsában.
Most amúgy belemehetnék a karakterekbe is de én nem fogok, kicsit úgy érzem magam mint Luke, hogyha tovább csinálom ezt, akkor kifáradok és meghalok a laptomom előtt ülve.
Őszintén szólva elég szomorú, hogy ennyit lehet ütni ezt a filmet, mert van mint, amiket meg korábban írtál, nos pedig hidd el sok kritikus meg van véve, és amire céloztam, hogy ez a film egy szinten van a Halálos iramban szériával továbbra is tartom, ott is az a baj, hogy nem történet van karakterekkel, hanem karakterek történettel. Arra írtam, hogy még azt se tudta megverni nyitó hétvégén idén, de hogy tanulj is valamit, lehet, hogy Kínában még nem nyitott az utolsó Jedik, de míg a Halálos iramban áprilisban jött ez meg a legfontosabbnak számító karácsony előtti időszakban.
Én részemről befejezem ezt, ha nem látod magadtól, hogy afilm nagyjából 70%-a szemét, akkor sajnálom.
De ezt a Disneynél se látták?
"Tehát ennek a filmnek úgy álltunk neki, hogy az Első Rend volt vagyis kellett volna, hogy brutális hátrányban legyen, ők nem a Birodalom, nem áll a rendelkezésükre több tízezer csillagromboló, hogy bárhol lecsapjanak, és az egyetlen igazi ászukat a győztes ellenállás eltörölte."
Tévedsz, mert bizony de, rengeteg csillagrombolójuk van, és nem a Starkiller volt az egyetlen ászuk. Az Első Rend az Ismeretlen Régiókban alakult meg, és ott kimeríthetetlen forrásokra leltek, továbbá a Birodalom számos korábbi kutatását is megörökölték, így volt infrastruktúrájuk bőven.
És mivel többit ebből eredeztetted, bizony a hozzászólásod többi része értelmetlen.
Hát én továbbra sem vagyok meggyőzve, hogy a film rossz lenne, te pedig továbbra sem vagy meggyőzve, hogy jó lenne. De hát a viták 99%-a ilyen :D De azért mindig örülök, ha megismerhetem mások véleményét.
Abban teljesen egyetértek, hogy "Ez nem egy film karakterekkel, hanem karakterek, akik köré csináltak egy filmet". Ez teljesen igaz. Szerintem a körítés jó volt, amit a karakterekkel csinált az pedig zseniális. Szerinted meg nem, evvan.
12.! Pubi ezt a filmben mondja bárki is?
Nem mondja.
én meg például konkrétan leszarom, hogy erről van valami hülye képregény, amit a Star Wars kockák olvasnak
filmnézőként ezt nem tudod
azt látod, hogy ez egy fos
"12.! Pubi ezt a filmben mondja bárki is? "
Pubi, a te hőbörgésednek a filmben alapot ad bármi is?
Gyakorlarilag az a bajod, hogy nem az a valóság az Első rendről, amit te kitaláltál magadnak. Viszont pont ebből, a 11. hozzászólásodból következik, hogy a hiba nem a filmben van, hanem benned, aki értelmetlen elvárásokat támasztott, aztán rinyál hogy nem azt kapta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!