Az európai filmipar miért ennyire gagyi az amerikaihoz képest?
Általában, mindenki amerikai filmeket, sorozatokat nézi.Persze, sokan szidják, de ennek ellenére ők a legjobbak filmkészítésben.
Én próbáltam brit sorozatokat, de legtöbbjük olyan "brit", persze vannak kivételek is.
De, többségük, nem élvezhető úgy, mint egy amerikai.
A francia, német filmipar még az angolnál is gyengébb.
A legtöbb európai film,sorozat szappanopera szerű, olyan semmilyen.
Az oroszoknál vannak jó ötletek Sci-fire, tehát az akarat, a fantázia megvan.Viszont, valószínűleg pénzügyi problémák miatt a látvány,speciális effektek nem mindig úgy sikerülnek, ahogy kellene.
Az amerikai filmeknél elhitetik veled, hogy az a nem létező dolog tényleg ott van, annyira élhető, valóságos az ábrázolása.
Például egy ilyet nem tudnak összehozni Európában sem :
https://www.youtube.com/watch?v=7BWWWQzTpNU
Vagy, egy ilyen sorozat kb 10 részt érne meg az EU-ban, utána kaszálnák:
https://www.youtube.com/watch?v=SjroVVhe8G0
Ez igazából ízlések és pofonok, hiszen én az általad felsorolt összesben találtam jót és rosszat.
Szerintem a legnagyobb oka ma már a pénz, hiszen egy nagy filmgyár le tud nyelni egy akkor 100 millió dolláros bukást is.
Ezen felül olaszoknál sokan a politikai bejövetelét tekintette a Cinecittà hanyatlásának.
"Vagy, egy ilyen sorozat kb 10 részt érne meg az EU-ban, utána kaszálnák: "
Ebben nem lehetsz biztos ott van például a Ki vagy doki? ami a legrégebb óta futó science-fiction sorozat.
Ezen kívül a filmgyártás mára teljesen globális, gondolj bele hány nagy amerikai filmet forgattak itt nálunk.
Például ezt:
"Ebben nem lehetsz biztos ott van például a Ki vagy doki?"
Gondoltam, hogy valaki előhozza a Doctow Who-t.
Ott bizony komolya gondok voltak a látvánnyal, bizonyos események megvalósításával.Látszott rajta, hogy olyan "olcsó".
Szóval az a sorozat, egy rossz példa.
Hűha..itt vannak gondok.
Az európai filmipar sokkal inkább törekszik a minőségre, amíg az amerikaiak csupán blockbusterre. Úgy tudnám szemléltetni, hogy az amerikai filmeknek külön van egy szirupuk, amiket minden filmjükbe beleöntenek és felhigítják vízzel. Ez igaz arra is, hogy kliséhalmazokból építkeznek, illetve a történet helyett a látvány van előtérben.
Az európai filmek sokkal kifinomultabbak, sokkal valóságosabbak és hihetőbbek. Amíg Amerika a prolik mozija, addig Európa a minőségé. Persze lehet rossz helyen kerestél. Nézz inkább dán, lengyel, francia, angol filmeket. Illetve a németek stílusát én sem kedvelem, de elismerem, hogy művésziek.
Nézelődj először a Cannes-i filmfesztiválon bemutatott filmekből és hasonlítsd össze az Oscar díjasokkal, vagy akár a Passengerrel.
Én kb. 2 éve untam meg az Amcsi filmeket és azóta egyet kettőt néztem meg (ami megmaradt az az Éjjeli féreg, Birdman és talán a Whiplash).
És egyébként Amerika mindenkibe belenőtt sajnos, senki sem kíváncsi tartalomra, senki sem akar gondolkodni és a látvány miatt van az, hogy annyira "valóságos", de ha az agyadat is használod picit akkor a gyomrod felfordul tőlük.
3#
Nálam egy filmnél az a lényeg,hogy elhiggyem, amit látom, beletudjam magam élni.
Ahogy látod a Passengerben vagy akár az Alienben, az űrhajó az űr, a jövő feltételezett technológiájának megvalósítása annyira valóságos, mintha tényleg létezne.
Az európai filmek teljesen hétköznapi dolgokról szólnak.Mondanivalójuk van, de unalmasak.
"Ott bizony komolya gondok voltak a látvánnyal, bizonyos események megvalósításával.Látszott rajta, hogy olyan "olcsó".
Szóval az a sorozat, egy rossz példa"
Egy filmnél szerintem legyen már a nézettség, igen én is láttam már jobb megvalósítást aztán még is elkaszálták, mert így sem érdekelte nagyon az embereket.
"Ahogy látod a Passengerben vagy akár az Alienben, az űrhajó az űr, a jövő feltételezett technológiájának megvalósítása annyira valóságos, mintha tényleg létezne. "
Ezt mondjuk nem írtad, hogy téged az ilyen scifi és fantasy érdekel. Így mindjárt más az egész. Én is szeretem őket, de a filmek sehogy sem bírják elérni azt, mint egy könyv nyújthat. Ezért hanyagolom ezt a témát filmeknél.
"Az európai filmek teljesen hétköznapi dolgokról szólnak.Mondanivalójuk van, de unalmasak."
Ez meg ízlések és pofonok. Nézz animéket, ott nagyon jól meg vannak valósítva a különböző fantasy és sci-fi elemek.
"Én kb. 2 éve untam meg az Amcsi filmeket és azóta egyet kettőt néztem meg (ami megmaradt az az Éjjeli féreg, Birdman és talán a Whiplash). "
Ki kell szűrni, mert amúgy vannak jók én szerettem a történelmieket és sportokat.
"Nálam egy filmnél az a lényeg,hogy elhiggyem, amit látom, beletudjam magam élni."
Ez a te gondod, de vannak, akiknek pont az effektek meg a vizuális megvalósítás számít a legkevésbé fontos tényezőnek. Amerika képes a legnagyobb filmjeibe 100-200 milliókat ölni, ennek java sokszor az effektekre meg hasonló körítésekre megy, de ha a forgatókönyv, a szereplők, az alakítások rosszak, akkor semmit nem ér az egész. Az átlagparaszt bekajálja az üres látványt, Hollywood milliárdokat keres, de ettől még nem feltétlen lesz jó a termék.
Más országok stúdiói tizedannyi pénzzel sem gazdálkodnak, a tévésorozatoknak meg még annyi se jut. Szóval az effekteken aligha érdemes rágódni. Mellesleg Amerika sem teljesít mindig jól ezen a téren, sajnos ők is rengeteg nagy költségvetésű látványfilmet adnak ki, amik tele vannak borzalmas, mű kinézetű megvalósításokkal, amik a magas büdzsé miatt sokkal kínosabbnak hatnak.
Ez van mikor hozzászoktatnak mindenkit az amerikai színvonalhoz. Nem kell gondolkodni csak ülni és nézni, mint egy bot, mert "hű de látványos". Amerikának több pénze van a vizuális szerkesztésekhez és ahozzászoktatott zombiknak ez a fontos, nem a történet, színészi játék stb.
(Az angol színvonalat pedig nem sorolnám a magyaréhoz közelről sem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!