Mennyire hiteles az IMDb pontozás? Bővebben lent!
Érdemes filmet keresni IMDb pont szerint?
Pl: Vannak olyan filmek amik 4 pontot kaptak mégis jó filmek, és vannak rossz filmek 8 pont körül is!
Érdemes figyelembe venni az IMDb pontozásokat?
Jó irányadó/mankó az imdb pontszám, néha eltérhet az ember ízlésétől felfele és lefele is, de összességében hasznos dolog.
4 ponttal melyik az a film ami szerinted "jó" ?
Nincs túl nagy relevanciája, kicsit sem objektív, de ettől még használható.
Az én képletem: Amik 7,0 pont fölött vannak, azoknak 90%-át érdemes egyszer megnézni, legalábbis sokat nem veszít vele az ember. Amik ez alatt helyezkednek el, azoknak 95%-a nem érdemel egyszeri megtekintést sem.
Természetesen 8-hoz közelítve is van sok hulladék, és 4 alatt is bőven akad mestermű. (Példákat nem fogok írogatni, de rengeteggel találkozhat az ember, ha rendszeresen használja az oldalt.)
Nem rossz ötlet, ha fogod a toplistát, és végignézed. A filmtörténelmet meghatározó rendezők műveiből tevődik össze a top 250 ezért - kis túlzással - kizárólag jó filmeket fogsz látni. Persze, sok közülük nekem se tetszik pl. sosem szerettem Spielberget, ennek ellenére nem kérdőjelezem meg a zsenijét. Abban a 250-ben ott van Hitchcock, Kubrick, Peckinpah, Welles, Kurosawa, Bergman, Godard, Tarkovszkij, Antonioni, tehát sokféle filmezési stílust megismerhetsz. Nolan, QT, vagy Fincher pedig ezeknek a filmjeit elemezte a suliban/tékában.
Sokan azért csinálnak több száz profilt, hogy pl. az új Nolan mozit még a bemutató előtt 8.0 fölé tornázzák, ezért a sorrendre már nem érdemes adni. Viszont merítésben jó az IMDb, azt mondom ami 7.0 felett van azt nyugodtan meg lehet próbálni. Annak ellenére, hogy a szavazók zöme amerikai, Bay, vagy Emmerich filmjei azért 7.0 alatt vannak.
Van olyan is, hogy bizonyos réteget kényelmetlenül érint a téma. Ott az Agora vagy a Noé. A vallásos emberek teljesen lehúzzák ezeket a filmeket, mert nem meséket támasztanak alá, esetleg rámutatnak a vallás hibáira. Aztán már repül is rá az alacsony pont a sok fanatikustól.
Persze nem azt mondom, hogy tökéletes filmek, de messze jobbak, mint a manapaság csapból is folyó marvel és dc filmek. Mégis általában ezek 8 felett vannak.
(Ez az én véleményem.)
Szerintem is használható az oldal támpontként, de annyi mindentől függ egy adott mű pontszáma, hogy abszolút mérvadóként nem lehet rá tekinteni. A népszerű filmesek műveit meg a nagyon várt filmeket a rajongók rendre felpontozzák, ezért nem érdemes figyelembe venni az új filmek értékelését, hanem várni kell több hónapot, míg a pontátlag normalizálódik. Ez fordítva is igaz: ha van egy film, amit egy bizonyos réteg különösen utál, azt lepontozzák. A kevésbé ismert filmeket sokszor szinte csak a rajongói vagy az utálói pontozzák, emiatt az értékelésük nagyon torz képet fest. Ehhez pedig hozzáadódnak a sima trollok, akik mindenre vagy 10-et vagy 1-et adnak.
Plusz, az IMDb-nek is van saját felhasználói kultúrája, ezért van, hogy olyan műveket, amiket máshol dicsérnek, az IMDb-n a porig fikázzák és lepontozzák. Láttam olyat is, hogy dühös felnőtt fanatikusok teljesen lepontoztak egy teljesen rendben lévő, kisgyerekeknek való műsort, mert az nem az ő igényeiket elégítette ki.
Sok éve használom napi szinten az IMDB-t, de még nem találkoztam 4 pont alatt "jó filmmel" vagy "mesterművel".
Tudom, hogy nem akartok példákat írni, azért én mégis megköszönném, ha legalább egy nézhető filmet írnátok 4 pont alatt.
Előre is köszönöm!
Mesterműnek nem mondanám de nekem tetszett! :)
Cyborg zsaru
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!