Gyűrűk ura, Hobbit, Star wars, Harry potter, melyik a jobb?
Nem érdekel, hogy rajongó vagy-e, vagy hogy egyáltalán ki vagy te, csak az érdekel, amit mondasz, ellentétben veled, aki azt állítja, hogy ostoba az, akinek nem tetszik ez a "zseniális műremek".
Akkor lépésről-lépésre:
1: "A Gyűrűk ura volt a film(trilógia), mely megteremtette a fantasy műfaját"
Ezt merem remélni, hogy Te sem gondolod komolyan. Töménytelen mennyiségű fantasy volt megfilmesítve a LOTR előtt. Csak két gyors példa, mert nincs kedvem keresgélni:
2: Szegény technika? Ez alatt mit értesz? Nem volt pénze a stúdiónak erre a blockbusterre? Esetleg a maihoz képest nem volt megfelelő a CGI? Két évvel a Mátrix után vagyunk...
Amúgy meg egy hollywood-i szuperprodukció esetében a korrekt látványvilág nem érdem, hanem a minimum, ha mára mást amúgy se nagyon tudnak nyújtani.
3: A Szereplőgárda legendás? Elijah Wood? Orlando Bloom? Vagy kire gondolsz? És amúgy tegyük fel, hogy tényleg a kor legnagyobbja játszottak benne (persze nem), akkor mi van? Még az all time legnagyobb színész zsenik is játszottak rossz filmekben egytől-egyig.
4: "történet pedig a jó és rossz örök harcáról szól"
Ennél banálisabb story nincs is. Mi nem erről szól? Ez nem tartalom ez nulla. Nem mellesleg ahogy ehhez hozzá áll Peter Jackson az egy vicc. A LOTR trilógia azt állítja, hogy aki szép vagy kedves külsejű az jó, aki viszont ronda az gonosz. Miféle közlés ez? Miféle értékrend? Kinek szól? Mert hogy gyerekeknek nem kéne mutogatni az biztos.
5: Oscar díjjal igazolod egy film minőségét? Na ne viccelj már. Ha valakinek egy minimális köze van a filmekhez, le se sz*rja az Oscart, mert látja azt, hogy mikor mi alapján dobálja oda ez a "hozzáértő" 5000 80 és a halál között lévő vénember ezt a díjat.
Elég végignézni az elmúlt 10-15 év díjazottjait.
Látom szakértője vagy a témának. Ha a gyermeked lelki világát félted, akkor nézess vele "A beavatott" és "Az éhezők viadala" szintű filmeket.
Részemről lezárva.
Szerintem sem egy rossz film, de nem értem miért kell ostobának meg szűk látókörűnek nevezni, aki más véleményen van. Az érvek amiket felhoztál tényleg borzalmasak.
Az utolsó hszed meg ugyanaz a színvonal, mint a youtube-on mostanában nagyon divatos "Ha nem tetszik, hallgass Justin Biebert!" szöveg.
"Szerintem sem egy rossz film, de nem értem miért kell ostobának meg szűk látókörűnek nevezni, aki más véleményen van."
Nem a más vélemény a problémám. Az rendben van, ha nem tetszik valakinek, de azt sajnos nem tudom elfogadni, mikor valaki megkérdőjelezhetetlen értékeket, hatásokat, pozitívumokat próbál tagadni. Egy hasonlattal élve, a "nem szeretem Mozartot" rendben van, de a "Mozart egy szar" már nincs.
"Az érvek amiket felhoztál tényleg borzalmasak."
Valóban kissé szerényen hozakodtam fel. Éppen ezért fogom kifejteni, most. 13:42-es hozzászólásra válaszolok.
1. soha nem állítottam, hogy nem léteztek előtte fantasy elemeket tartalmazó, vagy meseszerű történetek, de ez nem jelenti azt, hogy magam a műfaj is létezett. Mellesleg, a könyv kronológiailag is az első fantasynek számít, nem csak műfajalkotói szempontból.
2. Azt értette a szegény technika alatt, hogy a kor korlátolt képalkotói technikájának ellenére teljes mértékben igényes és korrekt munka született az animációk terén.
3. Nem az Orlando Bloom-féle másodrangú színészekre gondoltam. Sokkal inkább olyanokra mint Sean Bean, Viggo Mortensen, Ian McKellen, Christopher Lee. De egyébként lehetne említeni Elijah Wood-t vagy Karl Urbant, Liv Tyler-t is, akik szintén karriert futottak be.
4. A történet nem a bonyolultsága miatt epikus, hanem Középfölde világának részletessége és a klasszikus jó <--> rossz konfliktusmodell nyűgözheti le a nézőt; a karaktereket pedig nagyszerűen adják vissza a színészek.
Az valóban igaz, hogy létezik ettől jobb modellábrázolása is a konfliktusoknak és a cselekménynek (pl. Trónok Harca), azonban, mint írtam, e mű a legelső(k) fantasy(k egyike), így nem volt honnan ötletet merítenie és mit továbbfejlesztenie, mint ahogy GRRM tette a Trónok Harca esetében.
A trilógia a csúnyákat állítja be rosszként, hanem a rosszakat állítja be csúnyaként (azaz eltorzult külsejű lényekként). Hatalmas különbség.
5. Ha ez a véleményed az Oscar-díjról, akkor valóban semmi közöd nincs a filmekhez.
még egy mondat @16:35
azért hozakodtam fel ilyen filmekkel, mert a másik hozzászóló szerint ezt nem kellene gyerekeknek mutogatni; manapság nagyon elszaporodtak az (elsősorban tiniknek szóló) említettekhez hasonló borzalmak, így kapva kaptam az alkalmon; lehet, hogy nem volt a legjobb példa
értettem*
nem a csúnyákat állítja be rosszként*
Elnézést.
Kedves Dr. Madness!
Örülök, hogy az első lekezelő és személyeskedő kommented után sikerült normálisan is válaszolnod. Bár azt nem értem, hogy az előző írásom után miért gondolod, hogy semmirekellő hollywoodi tini blockbusetereket szeretem.
1. De állítottad. Azt írtad, hogy megteremtette. Ez azt jelenti, hogy eddig nem volt. És de, bizony attól, hogy másmilyenek voltak a korábbi fantasyk, attól még azok voltak. Abban igazad van, hogy a Gyűrűk ura volt könyvben az első fantasy (legalábbis én is így tudom), bár ez nem tartozik ide.
2. Nem is állítottam, hogy nem, sőt talán ez az egyetlen amiért tudom szeretni, hogy valóban az eddigi legjobb és legszebb világot teremtette meg. Bár a technika egyáltalán nem volt fejletlen akkoriban, lásd Mátrix, ami 2 évvel korábbi.
3. Felsoroltál néhány valóban jó, vagy közepes színészt. Oké. Viszont ismételni nem fogom magam. Az meg hogy valaki nagy karriert fut be semmit nem jelent, lásd Tom Cruise. Valószínűleg a legrosszabb színész valaha és mégis világsztár.
4. Lehet azon vitatkozni, hogy ez a jó-rossz harc mennyire érdekes. Szerintem semennyire. Ez gyerekeknek való. Úgy gondolom, hogy egy felnőtt embernek ennél több kell. De ezen persze órákig lehetne vitatkozni.
Lehet játszadozni a szavakkal, de ettől még a tény az tény marad. Aki csúnya az gonosz, aki szép az jó. Ennyi és pont.
5. A Lotr-ról nem is szeretnék többet beszélni, egyrészt mert nincs vele különösebben nagy problémám, csak túlhypeoltnak és túlértékeltnek tartom, másrészt nem látom, hogy meg tudnánk győzni egymást ebben a témában, és igazából nem is akarlak.
Viszont, amit tényleg tudok utálni, az az Oscar. Nem értem, miért gondoljátok, hogy ez a díj számít? Mert ezt mondta az RTL klub? Vagy miért? Egy olyan díjról beszélünk, amit azért találtak ki stúdió tulajdonosok, hogy népszerűsítsék a saját filmjeiket. Láttátok az utóbbi 10 év Best Picture-jeit?
2002: Chicago: A legrosszabb musical zsáner. Szirupos lagymatag énekelgetés, rossz zenével. ROSSZ ZENÉVEL. Egy musicalben, ahol tényleg ez számít a legtöbbet.
2003: LOTR.
2005: Ütközések: A legdidaktikusabb film amit láttam. Hatásvadász és ami a legnagyobb baj, hogy egyoldalú. És bizony a rasszizmus témáról egy egyoldalú filmet csinálni igen nagy hiba.
2007: Nem vénnek való vidék: Se eleje, se vége, meg igazából közepe sincs. Lassú, hosszadalmas és semmi értelme. Pocsék.
2008: Gettómilliomos: Az egyik legrosszabb film, amit valaha láttam. Pocsék, giccses, nyálas, hazug és ostoba. -> Öklendetes!
2009: Bombák földjén: Mocskos propaganda.
2011: Artist. Sok néma filmet láttam, de ilyen pocsékat még nem. Meg nem is értem, miért jó saját magunk előtt tisztelegni?
2013: 12 év rabszolgaság: Elképesztően unalmas bocsánatkérés a négerektől már sokadszorra. Semmi újat nem mond el a témáról, amit ne tudna bármelyik 8 éves.
Talán annyiban jobban átérzed a főszereplő szenvedését, hogy hasonlóan szenvedsz a film nézése közben. De ez nem becsülendő.
Ez mind csak a Pest Picture. Ezen felül millió okból lehetne kritizálni őket. Polkorrektség, koncepciózus, tisztelgés felesleges dolgok miatt és még rengeteg mindent lehetne találni. De a legfontosabb talán a bődületesen rossz ízlés.
Nem várom el, hogy egyetérts, de legalább gondolkozz el rajta.
Kedves 74%-os válaszoló!
Kétlem, hogy mindben benne lennék, de mondjuk, hogy igen. Miért fáj ez neked? Meg amúgy mi közöd hozzá?
Igen, az utóbbi időben szinte csak szar filmek kaptak legjobb film Oscart.
Jól érveltél a LOTR mellet. Ez egyszerűen csak jó. Hmm. Ez igen. Köszönöm!
Nem lenne ennyi rajongója? Ismered azt, mikor egymilliárd légy nem tévedhet ugye?
Harry Potter nem állítom, hogy jobb lenne.
A Star Wars már más tészta és ha szépen megkérsz, holnap le is írom neked, hogy miben rejlik A TRILÓGIA zsenialitása, de úgy érzem, hogy mostanra eleget képeltem. Feleslegesen.
Ha nem tőlem akarod hallani, felmész bármilyen Star Wars oldalra/fórumra és könnyedén tájékozódhatsz arról, hogy mennyivel többdimenziósabb opuszról van szó, mint a LOTR.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!