Hogy lehet az, hogy sok esetben a Jedi-k és a Sith-ek között óriási erőbeli különbség van?
Tudom, hogy a kérdés még nem egyértelműen tükrözi, hogy mire is gondolok egész pontosan, ezért szűkítek, pontosítok ezzel kapcsolatban.
Először is a kérdésben is említett erőbeli különbséget a Sith-ek javára értem, sokszor drasztikus méretekben, már-már hiteltelen, hihetetlen módon.
Ami legjobban kiverte nálam a biztosítékot az a Sith-ek bosszújában lévő, amúgy már porrá vitatott jelentek közül az egyik, amikor Palpatine/Darth Sidious gyakorlatilag különösebb megerőltetések és erőbefektetések nélkül megöl 4 ereje teljében lévő Jedi mestert akik nem mellesleg a Jedi Tanács tagjai.
Vagy legalábbis 3-at rögtön elintéz, még Windu adta fel neki majdnem a leckét, de most nem szeretnék belemenni a szokásos vita fórumos témába, hogy Palpatine hagyta e magát vagy sem.
De végül csak megölte mind a 4-üket.
Amikor felmerül ez a kérdés, mindig az a válasz, hogy:"Naná, hogy legyőzte őket, hiszen Sith Nagyúr volt."
Legalább 300-szor olvastam ezt a választ a fent említett kérdésre 2005 óta különböző SW fórumokon, oldalakon, ha ennyiszer nem is, de az biztos, hogy 100-as nagyságrendről beszélünk, az hétszentség.
Na és??? Ők meg Jedi Mesterek voltak a Jedi Tanács tagjaiként, 3-al több létszámmal mint az egyedül lévő ellenfél.
Van egyáltalán olyan Star Wars rajongó aki ne gondolkozott volna el, hogy hány Jedi Mesternek kellett volna jelen lennie, hogy különösebb probléma nélkül megadásra kényszeríthessék és letartóztathassák Palpatine-t? Szerintem aligha.
Akárhogy is, azt tudjuk, hogy 4-en egészen biztosan kevesen voltak ahhoz, hogy legyőzhessenek egy Sith nagyurat Palpatine személyében. Talán ez az egyetlen biztos dolog is van abban a jelenetben.
Nagyjából annyian, hogy gyakorlatilag el sem fértek volna abban a helyiségben, ami már vicc kategória lett volna, mondjuk ez sem kevésbé az, amit a filmben produkáltak.
De tudom, hogy a történet szempontjából Palpatine-nak maradnia kellett.
Windu halálával tehát gyakorlatilag az egyetlen Jedi Mester aki tényleg felveheti a versenyt ráadásul teljesen egyedül Sidious ellen, az nem más mint Yoda.
Most hirtelen nem is tudnék más Jedi mestert mondani.
Következő példa:
Sokak szerint teljesen természetes, hogy Darth Maul-ra ketten kellett hogy rámenjenek, mert hát Sith harcos vagy tanítvány volt. Mondjuk harci tudását és erejét látva, ezzel én is egyetértek.
És tanítványként egyes egyedül mégis sikerült megölnie egy Jedi mestert, tehát nem vele egyenrangú tanítványt, és nem is lovagot, hanem mestert, és még Obi-Want is majdnem legyőzte, persze a végkifejletet tudjuk.
Félreértés ne essék, ez a kedvenc fénykardpárbajom a Star Wars történelemben, és Maul erejét látva tényleg indokolt volt hozzá két ellenfél. (A következő nálam Anakin és Obi-Wan párbaja a Mustafar-on érdekességként)
De már itt is látszik, hogy a Sith-ek ezek szerint mennyivel erősebbek a Jedik-nél.
Tanítvány megöl egy mestert, egymagában van miközbe ketten támadnak rá, de mindez nem probléma mert hát egy Sith-ről beszélünk.
És egy utolsó példa: Dooku-nak sem okozott különösebb problémát, hogy két alkalommal is két Jedi-vel találta magát szembe.
Bár a Sith-ek bosszújában a végkifejlet már nem neki kedvezett.
Én a Klónok támadásáig abban a tudatban voltam, hogy egy Jedi Mester és egy Sith Nagyúr nagyjából egy szinten vannak, ahogyan egy Jedi tanítvány is egy Sith tanítvánnyal.
Persze, tudom, hogy a titulus még közel sem minden, számít a tapasztalat, mekkora ereje van, ha tanítványról beszélünk, akkor hol tart a képzésben stb.
De azt hittem azonos titulusúak-nak az ereje többé-kevésbé egymáshoz mérhető 1 az 1 ellen harcban, a Világos és a Sötét oldalon, de úgy látszik ez egyáltalán nem így van.
Emlékszem a Baljós árnyak idején eljátszottam a gondolattal, hogy mekkora harc lett volna, ha Qui-Gon megütközik Darth Sidious-sal, Obi-Wan meg Darth Maul-lal, és mondjuk egy helyszínen lettek volna.
Bár ez a gondolat már akkor is sántított, mert már Maul-lal sem bírtak ketten sem, aki még csak tanítvány volt, és Qui-Gon ráadásul meg is halt.
De azért nem gondoltam, hogy ekkora eltérések vannak.
Ráadásul Yoda is azt mondta a Birodalom Visszavágban, hogy a Sötét oldal NEM erősebb, csak simább, könnyebben járhatóbb.
Ehhez képest titulusként is mindig nagyobb létszámban kellene lennie a Jedik-nek a Sith-ek ellen, hogy a Jedi-k győzelmet arathassanak a harcban.
Pl: Sith tanítvány vs. Minimum két Jedi, és nem is árt ha legalább az egyik mester.
Sith Nagyúr vs. gyakorlatban, filmben még nem látott elegendő létszámú Jedi mester.
Ez az előzmény trilógia. De a régi trilógiában már ez is máshogy volt.
Tehát arra gondoltam a feltett kérdésemben, hogy Sith-ek tényleg erősebbek a Jediknél?
És sok esetben ekkora különbségekkel? Ennyire kiegyenlítetlen az Erő két oldalának használóinak ereje?
És miért van ez? A Sith-ek miért erősebbek?
Félre ne értsetek, nem okoskodni akarok, mert ezt sem értem, a példákat is csak érvelésként írtam.
De ettől függetlenül nagy Star Wars rajongó vagyok, nem három éve tart a rajongásom. :)
Nem tudom olvasod-e, de azért...
A Sithek, is írták elsősorban a Jedik elleni harcra specializálták magukat. Erre pont az emlegetett Dooku gróf a legjobb példa, az ő stílusával két perc volt olyan nagy Jedik legyőzése, mint Anakin és Obi-van. De például a lézer karabélyok ellen jóval kevesebbet ér. Egy szakasz klón ugyan úgy végzett volna vele is, mint a jedikkel. Hasonlóan keveset ért ha többen támadtak ezért mondta mindig Obi-van a filmekben, hogy együtt támadjanak
A jedik így esélytelennek tűnnek, hisz részint ők a több funkciójú technikák mesterei voltak. Obi-van a III. formáé, ami fénykardokkal és sugárvetőkkel szembeni legjobb védelmet nyújtja, így békeidőben, bűnözők ellen ez a leghatékonyabb. A két Skywalker pedig az ebből kifejlődött formákat használta. Luke a IV-est, ami védekezésből meginduló gyors (akrobatikus) kontrákat preferálta, valamit könnyebben vissza verte a lézersugarakat a galaxist elárasztó rohamosztagosokra.
Anakin/Vader az V-öst használta, ami a védekezés alatt kikereste az ellenfél gyenge pontjait, majd teljes erejű támadást indított (mily meglepő, a Sithek is kedvelték ezt a technikát).
A Sithek a könnyű utat járva hatalmasabbak voltak az erőben és jobban értettek a fénykard forgatáshoz. Hogy lehet mégis (a teljes Legends-et beleszámítva, korábban EU), hogy 30 000 év alatt, két kivétellel minden háborút a két fél között a jedik nyertek meg?
Prezentálom az átlagos Sith nagyúr bukási útmutatót:
1.) Árulás. Valamelyik kisebb sith megöli a győzelem küszöbén álló mesterét. (Vader Sidiust)
2.) Önhittség. Az adott sith lenézi az ellene kiált jedit és hibájára későn jön rá (általában igen erős jedi mesterekkel szokott megtörténni) pl.: Windu vs. Palpatin; Luke vs Luminaya
3.) Túlerő. A sith belerohan egy jedikkel teli épületbe egymaga, gyakran társul a 2-sel. pl.: Exar Kun vs a teljes jedi rend, Maul vs. Obi-van és Que-gon.
Hiába, nehéz gonosznak lenni... :)
Igen, nagyon is olvasom, rendszeresen felszoktam járni ide a kérdéseimhez, meg az oldalon is szoktam sokat böngészgetni a kérdések között. Így nyugodtan jöhet továbbra is minden válasz, tipp, vélemény, bármi ami eszetekbe jut, én minden választ örömmel fogadok, és válaszolok rájuk.
Nagyon jól tetted, hogy válaszoltál a kérdésemre, és köszönöm, hogy ilyen részletesen kifejtetted!
Te is nagyon érdekes dolgokat írtál, amikből a következőt tudom leszűrni:
A legnagyobb problémát az okozza, hogy a Sith-ek az 1000 év bujkálásuk alatt a vívóstílusukat és a harcmodorukat kitudták fejleszteni egy csakis Jedi elleni harcmodorra, ami csakis őket célozza meg. Sajnos ebben az idő mellettük dolgozott, hiszen 1000 év elképesztően hosszú idő.
Ráadásul árulástól is csekély mértékben kellet tartaniuk, legalábbis olyan téren, hogy csak 2-en voltak, csak nem 100-as és 1000-es nagyságrendekről beszélünk, ahol tömegesen elárulta a másikat boldog boldogtalan.
Itt csak az egyik árulhatta el a másikat, és a mester számított is rá, hiszen ez elvárás volt a tanítványától egy idő után.
Biztos, hogy ettől függetlenül is voltak meglepetések, értem itt ezalatt az időzítésen például, de szerintem közel sem mindegyik volt ilyen.
Ezzel szemben a Jedik 1000 év után már annyira biztonságban érezték magukat a Sith-ektől, hogy gyakorlatilag nem is láttak arra esélyt, hogy bármikor is visszatérjenek.
Ebből kifolyólag nem képezték magukat tovább különösebben, hanyagolták az összetettebb, dinamikusabb vívóstílusokat, szerintem ilyen téren egy kicsit elkényelmesedtek.
Voltak kivételek, például amit te is írtál, ilyen volt Anakin, az V-ös stílussal, nagyon érdekes és figyelemreméltó az a párhuzam amit ezzel kapcsolatban megemlítettél:A sith-ek különösképpen kedvelték ezt a stílust.
Ezt nagyon jó, hogy megemlítetted, abszolút jogos, valami ami mellett nem szabad elmenni.
Sajnos az EU-ban nem vagyok igazán otthon, de tervezem, hogy jobban megismerkedjek vele, már csak a fenti tények miatt is.
Köszi szépen a válaszodat, ment a zöld kéz természetesen! :)
Az lesz, utána nézek és elolvasom ezeket a Bane-ről szóló könyveket, és egyre jobban érdekel ez a 2 szabálya is.
Bár a lényeget már tudom, hogy miért lett kitalálva, de nagyon érdekelnek a kialakulásának részletei, és hogy pontosan mi történt a kialakulásakor.
Azért az szerintem durva, hogy közvetetten Bane miatt győzhettek 1000 év után a Sith-ek, aki akkor már rég nem élt, és mégis mekkora jelentősége volt ennyi idő után is a reformációjának.
És Bane-t ráadásul "szellemként" láthattuk is a Klónok háborúja sorozat 6. évadában.
Köszi a választ, ment a zöld kéz. :)
Köszönöm, hogy elolvastad :)
Igen, tényleg valószínű, hogy a sith-ek az úgymond "lazább" kódexük és szabályaik miatt erősebbek, az utóbbiból amúgy is kevés lehet nekik.
A jedik sajnos tényleg jóval kötöttebbek mindkét téren, és sok szabályuk van amik nagy mértékben vissza fogják őket.
Engem személy szerint nagyon tud idegesíteni, hogy sokszor, sok esetben győzhetne a jedi, de a szabályaik visszafogja és emiatt meg még pont a sith nyer ahogy te is nagyon jól rávilágítottál.
Az én kedvenc sith-em pedig Darth Maul :)
Köszi a választ és mégegyszer azt is, hogy elolvastad :)
Ment a zöld kéz természetesen :)
Szép kis elmélet, Nos Szögezzük le Vindu feltételezhetően le győzte volna a Nagyurat,harci tapasztalat szerint de ugye mivel, a nagy úr csak úgy tudta meg győzni Anakint aki megjelent, hogy térjen át a sötét oldalra, hogy gyengeséget szimulált, és arra kényszerítette, Anakint, hogy végezzen Mace Vinduval, éa mivel Anakin elsősorban Amidala megmentése foglalkoztatta, és Palpatine be etette az örök élet titkának tudásával, patt helyzetett teremtett, Mace-t Anakin meg lepte, a támádásával, és csak ezért sikerült őt le győzni szerintem. Az , hogy most a sötét oldal vagy az világos oldal az erősebb nem lehet el dönteni, mert a Jedi nem törekszik hatalomra, csak az eggyensúlyt akarja meg tartani, míg ugye a sötét oldal hatalmat akar, van, hogy felül is kerekedik, de végül, mindig le győzik. tipikus jó és a gonosz harca, egyik sincs a másik nélkül, amúgy tudom ajánlani a következő oldalakat, hogy még jobban bele tudj merülnmi a témába.SW történelem, időrendben képregények formályában, van bőven tananyag -
az első [link]
a másik itt időrendbe szedve-> [link]
jó kutatást :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!