Filmeknél mitől függ, hogy ki kapja meg az adott szerepet?
Gyakran eleve van a rendezőnek elképzelése, hogy ki alkalmas a szerepre, mivel ismeri a színészek teljesítményét, munkásságát, vagy meghallgatást (casting) tartanak, amin el kell játszani egy rövid jelenetet az adott filmből és aki a legjobban teljesít, azt választják.
Meg persze az anyagi igények is befolyásoló tényezők. A nagy nevek már nem feltétlenül casting-olnak olyan sokat és ha egyből XY-t kérik fel és ő túl magas árat mond, lehet, hogy más alternatívát keresnek, aki kevesebbért is bevállalja és viszonylag elfogadható a szerepre vagy a neve még megfelelően bejáratott a siker érdekében. Természetesen nem csak a rendező dönti el a dolgot. Megegyezés kérdése a producerrel és a mittom én kikkel, akiknek részesedésük, beleszólási joguk van ezekbe a dolgokba. Sokszor még az egyik színésznek is mérvadó lehet a szava, mert mondhatja, hogy ő nem játszik ezzel vagy azzal a színésszel és akkor inkább kilép. Na ilyenkor megint mérlegelik, hogy kell-e nekik ez a válogatós színész, de általában igen, mivel ő valamiért megteheti ezt... Magyarul ők keresték fel, ezért rá van szükségük és inkább a másik színészt koptatják le. Szóval ez egy bonyolult dolog is lehet, de gondolom leboxolják valahogy. :) (Egyébként most amerikai mintát mondtam, nem tudom máshol hogy mehet, de gyanítom, hogy hasonló szituációk szerint)
Abba most nem megyek bele, hogy ki kinek a kije és ezért megkaphat ilyen vagy olyan szerepet. Most az egyenlőség vagy a ranglétra elvén alapuló választást vázoltam fel. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!