Tyrion Lannister-ben ti is hatalmasat csalódtatok (spoiler)? A könyvben is így történt?
Úgy gondoltam, hogy újranézek néhány sorozatot. A Trónok harcát 2015-től nézem, és emlékeim szerint 2019-ben fejeztem be a 8. évaddal. Nagyon sokat felejtettem, az normális? Mármint a fontosabb eseményekre jól emlékszem, csak a részleteket felejtettem el. Némelyik olyan, mintha sosem láttam volna, olyan szinten nem emlékszem rá.
Tehát láttam, ahogyan megfojtotta Shae-t. Nagyon büszke voltam rá, de miután végzett vele, azt mondta: "Sajnálom", és még sírt is. Épp most nézem a sorozatot, képzeljétek el, hogy ismét kimondta, és megint, összesen 3-szor. A kérdés kiírása közben a sorozatot nézem egyébként. Úgy emlékeztem régről, hogy az apját jogtalanul gyilkolja meg. A tárgyalások után csodálkoztam, miért is volt régről ez az érzés, de most már értem. Az az egésznek a mondanivalója, hogy a nőt sajnálni kell a sorozatban, holott a lehető legmegalázóbb és legaljasabb módon tiporta le Tyrion-t minden ok nélkül -pusztán élvezetből és bosszúból-, aki egyébként végig a korrekt, rendes volt vele. De a saját édesapját képes volt azért megölni, mert az mondta Shae-ra, hogy szajha, ami amúgy igaz is. És ő érte nem mutatott semmilyen empátiát. Ez feminista propaganda, ami arra kondicionálja a férfiakat, hogy manginák legyenek, vagy könyvben is így volt? Abban is volt egyébként homoszexuális propaganda? Csak mert akkor nincs kérdésem az író politikai orientáltságáról.
Tywin Lannister-el egyébként tökéletesen egyetértek. Igazi férfi, gondolom ezért kellett ilyen méltatlanul meghalnia. Nyilván arra kell nevelni a fiatal férfiakat, hogy hagyják magukat legázolni ilyen metoo féle hadjáratokban, ki kell irtani belőlük az önvédelmet, a nőket meg arra nevelik, hogy úgy viselkedjenek, mint Shae. Amúgy abban a világban Tywin egy szerető apa volt, akkoriban természetes volt, hogy a Tyrion féléket kitették az erdőbe.
"Akkor mire vágyott Shae?"
Arra, hogy emberként bánjanak vele, ne pedig áruként.
"Akkor szerinted nem ez a jellemző a nőkre egy kapcsolat terén?"
Szerintem nem kéne általánosítani, mert mindenki mást akar és máshogy viselkedik. Nem lehet "a nőkről" vagy "a férfiakról" beszélni. Nem vagyunk egyformák.
Szerintem ha azt akarta volna, hogy emberként bánjanak vele, akkor élt volna a lehetőséggel, és azonnal lelécelt volna a gyönyörű házába. Inkább csak az történt, hogy versengeni próbált Sansa-val. Nem bírta elviselni az egója, hogy mellőzött lett, ezért sértődöttségében mindenre képes volt. Aztán a nagy emberségre vágyó förmedvényt be is feküdt a volt szeretője ágyába. De azért mellette nyilván emberi bánásmódra vágyott, tipikus.
"Szerintem nem kéne általánosítani, mert mindenki mást akar és máshogy viselkedik. Nem lehet "a nőkről" vagy "a férfiakról" beszélni. Nem vagyunk egyformák."
Mitől olyan nagy bűn az általánosítás? Egyébként nem általánosítottam, hanem azt írtam, hogy jellemző. De visszatérve az általánosításra, ezt azok használják, akiknek rejtegetni valójuk van, akik nem hajlandóak szembenézni a realitással.
Nem igazán, mert ez egy társadalomszintű probléma Westeroson. Arannyal soha nem kapta volna meg azt, amire vágyik. Egyébként ez mindhárom karakterre jellemző, már Shaere, Tyrionra és Sansára is. Mind valódi, őszinte szeretetre vágyik, de soha nem fogják megkapni. Shae azért, mert egy senki. Sansa ironikusan azért, mert valaki (a Tyrellek is csak azért barátkoznak vele, hogy megszerezzék Derest, könnyen manipulálják, mert ráéreznek, hogy Sansának hiányzik a családja). Tyrion meg bűnronda és fizikai vonzalmat valószínűleg soha nem fog érezni iránta a nők többsége.
Amúgy meg ahogy írtam, Shae egy senki. Nincs szabad akarata, egy feudális, elnyomó rendszerben él. Szerinted nemet mondhat Cerseinek vagy Tywinnek? Miért kéne kinyíratnia magát két emberért, akik a továbbiakban magasról tojnak rá? Sansa a 4. évad után meg sem említi. xD
"Mitől olyan nagy bűn az általánosítás?"
Nem bűn, csak rossz konklúzióhoz vezet. Attól, hogy az emberek önként vállalnak toxikus kapcsolatokat, mert rossz emberismerők vagy nem akarják látni az igazságot valakiről, az nem kollektíven egy csoport hibája. Valakiről ordít, hogy anyagias és mellette borzalmas ember. "A férfiak" mégis kikezdenek vele, mert nagy csöcsei meg formás valaga van. Aztán csodálkoznak, hogy úgy viselkedik, ami amúgy is várható tőle. A szomszédban is van egy srác, a szülei könyörögnek, hogy dobja a nőjét, mert nagyon problémás csaj. De kitart mellette, mert dögös. Ja és szakítottak párszor, olyankor mindig hasonlóan panaszkodik. Pedig a történetben egyedül ő az idióta.
14. A szeretet az emberek egy alapvető érzelmi szükséglete. Ma sem mindenki képes rá, ez nem azt jelenti, hogy nem létezett régen sem. Ez pedig egy kitalált világ, ahol az író hozza a szabályokat. A könyvekben pedig elég egyértelmű, hogy mire vágynak, mert olvashatjuk a gondolataikat is.
A másik pedig, hogy a sztori legnagyobb konfliktusai a szeretetből származnak. Eleve a tűz és jég címből a tűz pont ezeket a pozitív érzelmeket szimbolizálja.
Az író mondta:
"Fire is love, fire is passion, fire is sexual ardor and all of these things. Ice is betrayal, ice is revenge, ice is… you know, that kind of cold inhumanity and all that stuff is being played out in the books."
17.: Van ennél rosszabb is.
Hogyha már ilyen szorgalmasan válaszolgatsz, akkor megkérdezném, hogy Theon miért köpte be Sansa-t? 5. évad 7.-edik rész, amikor arra kérte, hogy gyújtson gyertyát a toronyban. Én a helyében simán csak elkezdtem volna makogni, félrebeszélni, mint valami hülye, vagy egyszerűen csak kirohanni a szobából. Ehhez képest hagyta, hogy rátukmálja a gyertyát. Gondolom a szándék is megvolt benne, hogy meggyújtja, csak hát nagyon félt. Mindenesetre meg lehetett volna úsznia ezt az egészet Theonnak anélkül is, hogy megint elárul egy Starkot.
Nem tudom. Gondolom félt.
A könyvekben Sansa nincs Deresben.
Ahogy gyertya sincs. Egy csomó északi lord és lady utazik Ramsay és "Arya" esküvőjére Deresbe és valaki(k) elkezdik sorban meggyilkolni Ramsay barátait (Bastard's boy, vagy hogyan hívják magukat). Ramsay a könyvekben nem kedvelt az északaik körében. Már korábban megölt egy északi ladyt, illetve a testvérét, Domeric Boltont is. Ezért nem igazán vannak a nemesség körében rajongói, viszont senkire sem tudja rábizonyítani a gyilkosságokat. Ezért nő a feszültség.
Szóval teljesen más a légkör Deresben, és Ramsay sincs úgy kontrollban, mint a sorozatban.
A könyvekben talán Theon is találkozik a gyilkossal/gyilkosokkal vagy aki mögötte áll, de őt nem bántják, mert Theon nem önként van Ramsay mellett és Theon sem köpi be az északiakat.
Szóval ezt a részét elég nehéz összehasonlítani, mert itt már teljesen más a sztori. A sorozatban Ramsayből ilyen Joffrey pótlékot csináltak, akinek valamiért tejhatalma van, mert kedvelték a színész alakítását. És ezért sokszor logikát sem érdemes keresni a történesekben, mert az 5. évadtól gyakori, hogy csak azért történik úgy valami, mert cool vagy mert untatta D&D-t.
Pl. D&D szerette, amikor Ramsay megnyúz valakit, ezért kellett bele a gyertyás sztori, hogy megint lehessen ilyen jelenet a vénasszonnyal.
Innentől jellemző, hogy fordítva gondolnak. Kigondolnak valami megbotránkoztatót és csak később koncentrálnak arra, hogy hogyan vezethetne oda a sztori. És olyankor is végigerőltetik, amikor semmi értelme nincs.
Sansa-t azért árulta be, mert félt, de amikor az északiaknak falazott, akkor nem félt?
Neked kik a kedvenc szereplőid, vagy a házad? A Starkokat igazán rühelltem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!