Tyrion Lannister-ben ti is hatalmasat csalódtatok (spoiler)? A könyvben is így történt?
Úgy gondoltam, hogy újranézek néhány sorozatot. A Trónok harcát 2015-től nézem, és emlékeim szerint 2019-ben fejeztem be a 8. évaddal. Nagyon sokat felejtettem, az normális? Mármint a fontosabb eseményekre jól emlékszem, csak a részleteket felejtettem el. Némelyik olyan, mintha sosem láttam volna, olyan szinten nem emlékszem rá.
Tehát láttam, ahogyan megfojtotta Shae-t. Nagyon büszke voltam rá, de miután végzett vele, azt mondta: "Sajnálom", és még sírt is. Épp most nézem a sorozatot, képzeljétek el, hogy ismét kimondta, és megint, összesen 3-szor. A kérdés kiírása közben a sorozatot nézem egyébként. Úgy emlékeztem régről, hogy az apját jogtalanul gyilkolja meg. A tárgyalások után csodálkoztam, miért is volt régről ez az érzés, de most már értem. Az az egésznek a mondanivalója, hogy a nőt sajnálni kell a sorozatban, holott a lehető legmegalázóbb és legaljasabb módon tiporta le Tyrion-t minden ok nélkül -pusztán élvezetből és bosszúból-, aki egyébként végig a korrekt, rendes volt vele. De a saját édesapját képes volt azért megölni, mert az mondta Shae-ra, hogy szajha, ami amúgy igaz is. És ő érte nem mutatott semmilyen empátiát. Ez feminista propaganda, ami arra kondicionálja a férfiakat, hogy manginák legyenek, vagy könyvben is így volt? Abban is volt egyébként homoszexuális propaganda? Csak mert akkor nincs kérdésem az író politikai orientáltságáról.
Tywin Lannister-el egyébként tökéletesen egyetértek. Igazi férfi, gondolom ezért kellett ilyen méltatlanul meghalnia. Nyilván arra kell nevelni a fiatal férfiakat, hogy hagyják magukat legázolni ilyen metoo féle hadjáratokban, ki kell irtani belőlük az önvédelmet, a nőket meg arra nevelik, hogy úgy viselkedjenek, mint Shae. Amúgy abban a világban Tywin egy szerető apa volt, akkoriban természetes volt, hogy a Tyrion féléket kitették az erdőbe.
Nem, ez Tyrion sztorijának megvágása és D&D idiotizmusa miatt van.
Tywint azért lövi meg a könyvben, mert leszajhazzá az első feleségét.
D&D kivágta azt a részt a sorozatból, amikor Jaime bevallja Tyrionnak, hogy az első felesége nem azért ment hozzá, mert ő fizetett neki, Tywin kényszerítte arra Jaimet, hogy ezt hazudja Tyrionnak, mert Tysha túl alacsonyszármazású egy Lannisternek.
Amikor Tyrion megkérdezi az apját, hogy hol van Tysha, akkor azt mondja neki, hogy "ahová a szajhák mennek". És ezután öli meg.
Szóval nem Shae miatt. Habár az ő karakterét is átírták valamiért. A könyvben Shae a pénzért van Tyrionnal és Sansát is gyűlöli. A sorozatban megváltoztatták a karakterét, de aztán valamiért a pénzéhes Shae story arc-ját adják neki az utolsó két epizódjában, ami teljesen non-sense.
De ezért elterjedt becenevük a sorozat készítőinek, hogy Dumb és Dumber.
"Ez feminista propaganda, ami arra kondicionálja a férfiakat, hogy manginák legyenek, vagy könyvben is így volt? Abban is volt egyébként homoszexuális propaganda?"
Nem tudom mi az a mangina, de Martin liberális és hippi. Csak azért nem hívja magát feministának, mert egyes női feministák szerint egy férfi nem lehet igazán feminista, ezért nem használja magára ezt a jelzőt.
A könyveiben mindig olyan karakterek a főszereplők, akik valamiért hátrányos helyzetben vannak abban a társadalomban, amiben élnek.
1.: Ahhoz képest, hogy nem tudod mi az a mangina, rohadt jó példát írtál rá a következő mondatodban. "nem hívja magát feministának, mert egyes női feministák szerint egy férfi nem lehet igazán feminista"
Szerintem Shae karaktere kicsit sem idegen a mai átlag nők karakterétől. Mármint inkább a fiatalabbakra jellemző. Tudnak szeretni, szerelmesek lenni, de amint elmúlik, a bosszú és az ego mindent felülír.
Nem igazán segített neki. Shae egy a pórnépből, akiken a nemesi réteg zsarnokoskodik. Bronn úgy rabolja el mástól, amikor Tyrion ilyesmire kéri az első évadban. Tehát nem igazán van szabad akarata, nem ő választja Tyriont magának.
Attól még, hogy még él a lehetőséggel, szerintem nem tartozik semmivel sem Tyrionnak. Az a különbség köztük, hogy az egyik jó helyre született és kb. ennyi.
Tyrion meg távolról sem tökéletes. A sorozatban sok hibáját kiírták, de sokkal alávalóbb dolgokat is megtesz, csak azért, mert hatalma van és megteheti.
7.: Nem tartozik neki semmivel sem?
Neked az semmi, hogy kap tőle a semmiért cserébe rengeteg aranyat?
Amikor hajóra tetette, kapott tőle házat, szolgákat, élete végéig tartó gazdagságot, szintén a semmiért cserébe. Igazából amikor ráunt, el is küldhette volna csakúgy. Tyrion sem tartozott neki semmivel sem. De bár velem is valaki annyira szemét lenne, mint Tyrion Shae-val.
9.: Akkor mire vágyott Shae?
"Szerintem nem kéne abból kiindulnod, hogy mindenkinek megfelel ez." Akkor szerinted nem ez a jellemző a nőkre egy kapcsolat terén?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!