Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Miért háborodik fel a fehér...

Miért háborodik fel a fehér közönség, ha egy fiktív (!) karakter bőrszínét megváltoztatják?

Figyelt kérdés
Kishableány filmnél ugye óriási a felháborodás h mégis h képzelték h egy fehér karakterből feketét csináltak. Na most kérdem én h egy fiktív karakternél ez mit számít? Anno nagyon-nagyon kevés karakter volt eredetileg fekete, így sztem korrekt h manapság ha fiktív a karakter akkor átszínezik. Anno pl. sokan nem tudták h a Samuel L. Jackson által eljátszott Nick Fury képregény karakter eredetileg hófehér. És ezért nem is volt felháborodás. De muszáj volt beszínezni mert egyszerűen annyira kevés eredetileg a Marvel képregényekben a fekete karakter h, tényleg csak fehérekből állt volna a film. Azt viszont én is ellenzem amikor egy valós, történelmi fehér személyt játszik el egy színes, lásd pl. a Boleyn Anna sorozat, vagy az új Viking sorozatban a fekete viking királynő, ez már a röhej kategória. Illetve az is visszás amikor felmerül h egy eredetileg színes karaktert egy fehér játszik el, akkor egyből jön a Woke hullám h hogy merészelik. Ha egy fiktív fehéret eljátszhat egy színes akkor ez fordítva miért felháborító? Szóval itt nekem az egyensúly hiánya a probléma, szélsőségekben gondolkoznak sokan, legyen az szélső balos vagy erősen jobbos.
2023. ápr. 17. 15:55
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
78%
Szerintem amikor egy eredetileg fehért szereplő azért lesz fekete csak mert kevés volt fekete a filmben/sorozatban/franchiseban az már erősen túlkompenzálás kategória. Meg valljuk be eléggé álszent dolog, miközben a fehér rendőrök napi szinten szitává lőnek feketéket csak mert feketék. Nem a mozivásznon kéne a woke-ot játszani hanem rendet rakni először pl az USA-ban.
2023. ápr. 17. 16:04
 2/24 anonim ***** válasza:
100%
Mert ha a közönség már ismeri azt a karaktert valamilyen formában, akkor nyilván feltűnő, ha ahhoz képest egy megmásított karaktert raknak eléjük ugyanazon a néven.
2023. ápr. 17. 16:05
 3/24 anonim ***** válasza:
11%
Mert ennek a fehér-keresztény rétegnek fogalma sincs, mi az a művészi szabadság! Ha lehetne még mindig halálra köveznének bárkit, aki nem tudja elmondani a miatyánkat.
2023. ápr. 17. 16:09
 4/24 anonim ***** válasza:
91%

"Mert ennek a fehér-keresztény rétegnek fogalma sincs, mi az a művészi szabadság!"

Van. És mikor legutóbb találkoztam vele, még nem azt jelentette, hogy "a saját kreativitásom nulla, úgyhogy akkor mások törteneteit írom inkább újra, csak megváltoztatom a karakterek bőrszínét".

2023. ápr. 17. 16:16
 5/24 anonim ***** válasza:
48%
4- úgy, mint Jézus bőrszínét a keresztények? Hiszen ő sem fehér volt...
2023. ápr. 17. 16:17
 6/24 anonim ***** válasza:
81%
Nem igazán. Jézus bőrszíne nincs definiálva a Bibliában, az egyes népcsoportok pedig mindig a rájuk jellemző jegyek szerint ábrázolták. Kínában pl rendszerint ferde szemű Jézus az ábrázolásokon.
2023. ápr. 17. 16:24
 7/24 anonim ***** válasza:
79%

Én elvetemült balos libzsy vagyok, de gondolom azért mert ez valahol becsicskulás a liberális kurzusnak. Más racionális magyarázata nincs.

Persze nyilván ők azon is hisztiznek ha a filmekben van token fekete vagy meleg karakter.

2023. ápr. 17. 16:47
 8/24 anonim ***** válasza:
100%

Nem csak a fehérek háborodnak fel rajta. Nagyon sok feketének sem tetszik, hogy fekete Ariel.

De mindegy. Régebben sokkal kevésbé volt érzékeny a közönség, így nem érdemes azt nézni, hogy mi volt régen. Nick Furyt valamikor a 2000-es években castingolták, amikor még nem folyt mindenből a woke és alt right identitáspolitika. Valahogy Trump óta ez a vonal nagyon megerősödött és mindkét szélsőséges oldal hamar idegállapotba kerül. Ez a megszállottság a bőrszínnel pedig ide is beszivárog a média miatt.

De ahm...szerintem olyan szempontból problémás, hogy Ariel a disney mesében fehér. Lehet azt mondani, hogy a sellő mögött nincs kultúra és fiktív karakter, de azért ez nem teljesen így van. Ez egy Andersen mese adaptációja, dán mese, királyfikkal, germán mitológiával, egyszóval megvan a kultúra mögötte.

Nekem személy szerint nincs bajom a fekete Ariellel, de megértem, hogy sokan miért utálják.

2023. ápr. 17. 16:54
 9/24 anonim ***** válasza:
84%

"Kis hableány filmnél ugye óriási a felháborodás, hogy mégis h képzelték h egy fehér karakterből feketét csináltak. Na most kérdem én, hogy egy fiktív karakternél ez mit számít?"

Oké.Akkor most képzelj el egy fekete Hófehérkét... Na ugye,hogy van amikor számít?

2023. ápr. 17. 17:00
 10/24 anonim ***** válasza:
100%
Azért, mert egyszerűen nem lehet valakire egyszerre feketeként ÉS fehérként gondolni. A kis hableányt évtizedeken át egy vékony alkatú, vörös hajú, fehér bőrű sellőként ismertük, a karakter szerves részévé vált. Ha ezek utána a fentiek bármelyikét csak úgy a semmiből megváltoztatod, a végeredmény majdnem olyan röhejes és izzadságszagú lesz, mint a fekete viking királynő. Értem én, hogy csekély a színesbőrűek láthatósága, de ezt a meglévő jól ismert karakterek kiszínezésével nem lehet orvosolni.
2023. ápr. 17. 17:58
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!