Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » A régi 80-as évek magyar...

A régi 80-as évek magyar 4:3-as filmjeit miért vágják 16:9-re a digitális felújításkor?

Figyelt kérdés
Már a sokadik olyan régi felújított filmet látom amit a digitális felújítás alkalmával az eredeti 4:3-as képarányról 16:9-re vágtak. Értem én, hogy a mai tv-k 16:9-esek, de azzal, hogy levágják az alját és a tetejét értékes részletek tünnek el a filmből, és nem az eredeti elképzelés szerinti kamerakivágás, operatőri munka valósul meg.

2023. márc. 19. 23:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
23%

"Értem én, hogy a mai tv-k 16:9-esek"

Most akkor érted, vagy nem?

2023. márc. 19. 23:13
 2/13 A kérdező kommentje:
1-es, a 16:9-es tv- alkalmas 4:3-astartalom megjelenítésére is, nem kötelező emiatt levágni a film harmadát.
2023. márc. 19. 23:18
 3/13 anonim ***** válasza:
20%
Csak a műsorforrás és a te tévéd között nem csak az éter van...
2023. márc. 19. 23:20
 4/13 A kérdező kommentje:
3-as a filmio-ra is így kerülnek fel a felújított filmek és nem mindegyiket vágják így meg. Egyébként ha értelmes hozzászólást nem vagy képes kieröltetni magadból akkor nem muszáj itt trollkodni.
2023. márc. 19. 23:29
 5/13 anonim ***** válasza:
16%
És a filmio meg a monitorod között nyilván ugyanúgy ott van az adáslebonyolító rendszer, a saját nyűgjeivel, konfigjával és szabályaival. Hogyne...
2023. márc. 19. 23:33
 6/13 HalkHogen ***** válasza:
100%
Bosszantó és teljesen fölösleges gyakorlat, igazad van.
2023. márc. 19. 23:34
 7/13 A kérdező kommentje:
5-ös tehát szerinted a streaming szolgáltatók, vagy televíziós csatornák random vágják 16:9-re a filmeket és nem maga a digitálisan felújított változat készült 16:9-re vágva?
2023. márc. 19. 23:44
 8/13 TR75 ***** válasza:
100%

Az "alap" filmeket vágják így meg, amiket fel is újítanak.

Az indok valóban a 16:9-es szabvány, mert hogy "a néző nem szereti, ha a kép nem tölti ki a képernyőt". Ennyi.

Amennyire tudom, pl. a Körhintánál arra hivatkoztak, hogy csak egy 16:9-es kópia maradt annyira épen, hogy restaurálhassák. Így is adták ki dvd-n, és volt is zúgolódás emiatt, én is megbántam, hogy megvettem. Mert a kép ugyan tényleg szép, de durvan és igénytelenül csonkolt. Aztán hogy, hogy nem, csak előkerült egy nézhető 4:3-as kópia. A Körhintánál ráadásul sok a közeli az arcokról, a kép csonkolásával elég érdekes képeket lehet látni, az adott szereplő fél arca lemaradt 16:9-ben és hasonlók.

Persze van olyan is, hogy a forgatás alatt figyelembe vették a 16:9-es formátumot, és ilyenkor lehet jó minőségű változatot csinálni.

A legigénytelenebb csonkolás az, amikor csak rátesznek két fekete csíkot a kép aljára és tetejére, és nem foglalkoznak a képi információval, ennél azért igényesebb az, amikor legalabb figyelembe veszik, hogy az adott jelenetnél vagy vágásnál mi a lényeg vizuálisan.

Én is azt gondolom, hogy az eredeti koncepció semmibe vétele, de legalábbis megváltoztatása egy csomó ilyen beavatkozás. Amikor csak lehetséges, igyekszem az eredeti képarányban megnézni az adott filmet (de amúgy a minél több információt tartalmazó változatokat is szeretem - mostanában jelennek meg pl. 16:9-es open matte kópiák 2.21:1-es filmekből).

2023. márc. 20. 07:58
 9/13 anonim ***** válasza:

Tudtommal sok régi film eleve anamorfikusan jött ki, "szélesvásznú"-ként.

Pl. Szárnyas fejvadász.

Sokat dobott a hangulatán. Persze ezek eleve a képkivágás eleve ahhoz is lett igazítva. Az utólagos vágásnak sok értelme szerintem sincs, a fél film lemarad.

(na jó nem a fele, de 33%-a a képi információnak igen)

2023. márc. 20. 10:55
 10/13 A kérdező kommentje:
9-es, persze vannak szélesvásznú magyar filmek is, ott meg a két széléből szoktak mostanában levágni, bár ott talán kevesebb vész el. A legtöbb magyar film viszont 4:3:ra készült és mostanában több olyan filmet láttam amit nagy dirrel-dúrral beharangozak, hogy felújították, erre kiderült, hogy szépen meg is csonkították.
2023. márc. 20. 11:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!