Avatar 2 moziban 2Dben tényleg annyira rossz?
" Utóbbi időben már csak 2D filmeket nézek..3Dtiszta macera és semmit nem ad a filmhez."
Ez a kijelentés a legnagyobb baromság amit hallottam. :D
Mint egykori mozigépész, kijelentem, hogy igenis van igény a 3D-re a mozikban. Nekem is van egy 3D-s Samsung tv-m és hozzá egy 3D-s Blu-ray lejátszóm + házimozierősítő. Nem csak az Avatar-t, hanem sok más sci-fit (Gravitáció, Függetlenség napja 2, Szárnyasfejvadász 2049...stb.) is jó 3D-be nézni. Én az aktív szemüvegesre esküszök.
Ez a 4k csak egy nagy hype, egy átlag user egy full hd-t és egy 4k-t meg sem tud különböztetni, maradjunk annyiban. Oké, 4k, UHD, 8k...stb... ezek mind szépek és jók, növelt felbontások, szebb képminőség. De attól még csak egy szimpla sík kép.
A 3D viszont egy hatalmas plusz információt ad sík képhez.
Ezzel szemben a 2D kép olyan mint egy sík papír plakát és nem sok köze van a távolságokhoz. Innen a térhatás lehetőségétől vissza lépni egy nagy hátralépést, elmaradást jelentene. Aki ettől megfosztja magát, az vesztes lesz és elmarad ebben a technika adta és egyre fejlődő és többletet adó virtuális élmény világban.
Az UHD 4K tv-t a benne lévő szoftveres felkonvertálás és "felbontás javítás" után már a fele távolságból is nézhetjük, onnan már nem látszanak a zavaró kép pontok és a széles hatalmas képernyő élményét adja, mint a moziban.
A térhatást a felvételnél alkalmazott két kamera közötti nézőpont távolság adja meg. Szóval ha a látószög olyan széles látszólagosan, vagyis elég közel tudsz ülni a megfelelő felbontású és méretű képernyőhöz, akkor mint a moziban, a térhatás is olyannak adódik.
Azért az semmiképp nem mindegy, hogy egy sík fotót nézel egy óriás plakáton, vagy ugyanezt mélységben, térben, távolságban elhelyezkedve látod. nyilván vannak különböző minőségű és hatású anyagok és nem mindegyik igazán látványos. Viszont ami máshol jó, az itt is jó lesz, ha a perifériás látás területét is hasonlóan kitölti a kép a valóság illúzióját adva mint a moziban a hatalmas felületről és több méter távolságból. A látószög még sokat számít vagyis, hogy ne nézzük távolról a szobai képernyőt és jobb lesz a hatás.
A "hatás", nem is a térhatás de az összhatás a képernyő látószögének növelésével (a fizikai korlátok határát kihasználó közeli nézéssel) tényleg növelhető.
A 3D nagyon sokat hozzá tud adni a sík képhez, hiszen egy következő dimenziót nyit meg előttünk, a távolság illúzióját. Persze nem a 2D-ből generált komolytalan "játékra" gondolok, hanem arra ami a moziban is jó hatású látványt nyújt.
Igaz, ezt csak az tudja élvezni, aki egyáltalán képes látni a 3D-t a valóságos élet hátköznapjaiban is. Különben tényleg nem volna értelme.
Hát pedig ha a világ legnagyobb baromsága is..nekem akkor sincs igényem a 3Dre.. hogy lássam hogy mivan távolabb meg közelebb..meg úgy érezzem mintha előttem repkedne valami. Van egy olyan h képzelőerő.. és eltudom képzelni a 3D hatás nélkül is a történteket.
Amúgy meg sokszor azt tapasztaltam h 3Dben homályosabb a kép. A film cselekményèhez 1 centit nem tesz hozzá a 3D..ergo NEKEM felesleges giccs. De nyilván hozzá ad a filmhez..egy extra...de számomra nem olyan fontos.
En 2D-ben néztem, az élmény szuper volt így is.
3D-t sosem nézek, mert 5 perc múlva már fáj a fejem.
Evekkel ezelott meg párszor néztem 3D-t a moziban, viszont a szemüvegek tisztaság ocsmány volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!