Kezdőoldal » Szórakozás » Filmek, sorozatok » Miért gyengék a magyar filmek?

Miért gyengék a magyar filmek?

Figyelt kérdés
Szinte kivétel nélkül, amiket láttam magyar filmek közül, mindegyik vagy alulról súrolja az átlagot, vagy éppen nézhetetlenül szhar. Most leginkább a modern magyar filmekről beszélek (90-es évektől), régebben azért voltak jó filmjeink, az Édes Anna, az Abigél, az Árvácska vagy a Tizedes meg a többiek nekem is kedvenceim, de az újabbak közül még nem láttam értékelhetőt. Miért van ez?
2021. okt. 26. 08:11
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
97%
Nekem mondjuk a Liza a Rókatündér kifejezetten tetszett, de egyébként tényleg siralmas a felhozatal.
2021. okt. 26. 08:22
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Bizonyára azért mert meghaltak az igazán jó színészek és rendezők.
2021. okt. 26. 08:29
 3/14 anonim ***** válasza:
95%
Szerintem egyszerűen nem életszerűek, főleg a színészi játékok. Mindig gondosan artikulálva beszélnek a mondandónak megfelelően, a megfelelőnek tartott arckifejezéssel és gesztusokkal. Már ha háttal ülök is megmondom, hogy magyar film. Érdekes módon szinkronizálni meg jól tudnak.
2021. okt. 26. 08:30
 4/14 anonim ***** válasza:
90%
egyedul a vigjatekok jok pl az uvegtigris, de ha komolyabbat kell alakitani a szineszek nem tudnak
2021. okt. 26. 08:41
 5/14 anonim ***** válasza:
89%
Ez tényleg így van. Talán a Csapd le csacsi volt az utolsó jó film, meg az Üvegtigris első része. Érdekes, mert remek színházi előadások vannak, de filmekbe mindig azt a pár tucat csókost hívják.
2021. okt. 26. 09:27
 6/14 anonim ***** válasza:
94%

Én arra tudom a színészi játék hanyatlását vezetni,hogy itt nagyon nyomják ezt a paródiaszerűséget. Ez szerintem amiatt van,hogy a képzés is színházi színész kiképzésre fektet hangsúlyt. Nem akarom őket megsérteni,de tény,hogy a színházi játék az a monumentalitásra,a túlzásra épül: hangosan fejezed ki az érzelmed,valamilyen táncmozdulatot teszel,és láthatóan színészkedsz,míg egy jó filmben pont az a lényeg,hogy úgy színészkedj,hogy azt lássuk,mintha nem színészkedne az illető. (Mindkettő nehéz) Valószínű akik a film felé húznak,már ösztönből ezt beleépítik.

A másik gond a forgatókönyvekkel lehet,meg persze a rendezéssel,de ahogy én látom általában a sztorival van a baj,hogy ugyanolyan,nincs benne semmi új,nem mernek komoly téma felé menni. (Nem mindenki,mert sajnos nem jut eszembe a neve,de az a női rendező,aki indul az Oscarra idegen nyelvű kategóriában neki jó a sztorija,és külföldi színészekkel játszatja)

Sajnos ezen kéne változtatni,hogy ne ez a paródi,,,h.lyegyereket játsszunk mert azt legalább mindenki szereti,meg arra jók" főgondolat alapján menjen a rendszer,hanem ezt át kellene alakítani,vagy pedig szerintem motiváló,ha külföldre/külföldnek csinálnak filmet,akkor lehetne ebből több,és azzal mi is jól járnánk.

2021. okt. 26. 10:30
 7/14 anonim ***** válasza:
89%

Oké, most egy kifejezetten rétegrendezőt mondok, de azért ne felejtsük el, hogy a legnagyobb élő, és amúgy nemzetközileg is hatalmas jelentőségű magyar rendező Tarr Béla, aki 1994 és 2011 között három remekművet is letett az asztalra (Sátántangó, Werckmeister harmóniák, A torinói ló), amiket a világ minden táján a filmtörténet legnagyszerűbb alkotásai közé sorolnak; olyanok rajonganak érte mint Jim Jarmusch és Martin Scorsese és Nyugaton Tarkovszkij mellett szinte egyedül jelenti az egész kelet-európai filmművészetet. 2003-ban a Guardian pl. a 13. legnagyobb kortárs rendezőnek választotta, megelőzve Tarantinót, Almodóvart, Finchert, Wong Kar-wait, Haneke-t, Lars von Triert és PTA-t is többek között.

De persze a magyar filmvilág nem csak Tarr Bélából áll:

A Kontroll is jó volt szerintem, ahogy Reisz Gábor eddigi rendezései is (Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek), illetve bizonyos körökben divat utálni a témája és az Oscar-győzelme miatt, de a Saul fia is kifejezetten érdekes darab volt.

2021. okt. 26. 10:42
 8/14 anonim ***** válasza:
98%

három dolgot említenék

1. nem tanítottak a színház- és filmművészeti egyetemen filmezést a leendő színészeknek, tehát úgy jöttek ki onnan évtizedeken át, hogy ilyen téren se elméleti tudást, se gyakorlati képzést nem kaptak.

2. hazánkban elsősorban tehát a színházi munkára képzik ki őket, de a forgatások teljesen más skilleket követelnek meg.

azért is rosszak a magyar filmek, mert kamera előtt ugyanolyan technikával játszanak a színészek, mint színházban.

széles gesztusokkal, harsányan, teátrálisan... nagyon kevés színésznek megy az, h. egyszerűen csak jelen legyen a kamerák előtt, ne játssza túl a szerepét... ezért egyes magyar rendezők inkább amatőrökre osztják a szerepeket, mert ők sallang és rossz beidegzések nélkül megoldják a feladatot... emiatt a színészek sokat panaszkodnak, egyébként joggal, mert így ők kevesebb munkához jtnak.

pl. a saul fia c. oscar-díjas film egyetlen női szerepét az amatőr jakab juli kapta, és a napszállta főszerepét is, holott nem is színész.

3. soha nem volt elég pénz a magyar filmekre, most sem jut bárki támogatáshoz.

ill. a magyar filmgyártás mindig is erőltetetten rendezőközpontú volt.

a rendező írta a forgatókönyvet is, holott az egy külön szakma.

rengeteg szar forgatókönyv született, amiből csak szar filmek készülhettek.

a forgatókönyvírás tanítása csak néhány éve van jelen a hazai felsőoktatásban.

2021. okt. 26. 12:06
 9/14 HakapiszikMatyi ***** válasza:
84%
Igen, van némi hanyatlás...:( A "Liza a Rókatündér" valóban egy nagyon jó film, és az "Üvegtigris" szintén egy kiváló trilógia. Ide sorolnám még a "Valami Amerika"-t ls az "Argó" első részét. Színész és rendező még volna, de nincs pénz olyan filmekre, amit a régiekben értékeltünk. Duna TV-n lehet látni olyan régi magyar filmeket, sorozatokat, amelyek tényleg "megfogják" az embert. Érdemes ránézni...:)
2021. okt. 26. 12:55
 10/14 anonim ***** válasza:
88%
Frissebb filmek közül a Drakulovics elvtárs pl egész jó lett.
2021. okt. 26. 16:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!